11 december 2007

En bajonettsmärta i ryggen


Jag brukar inte skriva om mina egna erfarenheter om ryggen, men jag gör ett undantag.
(Det kan vara bra att skriva lite direkta erfarenheter också.)

Sängläge är ju många ryggars räddning (eller hur sjukgymnaster ?) när värken ökar från 3 till 10 på VAS-skalan efter ett IKEAbesök.

Om jag ligger på vänster sida i t.ex 10 minuter, telefonen ringer och jag måste ta mig upp så går det inte. Jag får direkt varning om ett förestående ryggskott. Det skjuter till mellan kotorna med en bajonettliknande värkstöt. Ligg kvar, lura mig inte säger ryggen.

Om jag däremot, trots allt lägger mig på vänster sida ( favorit) för att sova, men gör det LÄNGRE TID, några timmar, har jag inte lika stora problem att ta mig upp.
Alltså den klassiske ryggpatienten är ute några timmar på dagen och försöker ägna sig åt normalt leverne. Förslagsvis , sitta en stund i bilen, promenera ett tag, stanna en stund, ett utebesök utan nämnvärt mål, eller kanske med ett bestämt mål.
Väl hemma dax för sängläge igen. ( Du känner igen dig eller hur,..)
Men försök nu inte ta dig upp för tidigt. Ryggen har nu lurats att tro att han skall få vila bort
värken efter IKEAbesöket, ( 8 VAS) ner till åtminstone ( 3 VAS) .
Får han (ryggen) inte ligga kvar och vila av den bedrövliga smärtan, , då smäller det till när jag försöker ta mig upp.
Men vad händer när jag lägger ryggen på höger sida, eller ligger på rygg med uppsträckta ben . Jo det är bättre, det innebär åtminstone inte ett ryggskott när jag reser mig i alla fall....
Ha det gott....Gå och Lägg dig.... hur du vill.Andra bloggar om: , , , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar