23 maj 2009

Råd om ryggont nästan alltid felaktiga

I serien myter om ryggont presenterar vi lite vetenskaplig information

1.) Vissa hävdar att övervikt skulle skapa mer ryggont.
Glöm det. Det finns bara en riktigt bra vetenskaplig studie (japansk)
om den saken. Den bekräftar att det inte finns något samband alls
mellan övervikt och ryggvärk. En del ryggkirurger använder sig av myten. Många patienter måste, förutom att känna sig kränkt, banta i flera år, med ytterligare ryggvärk som följd innan de får komma in för operation.
2.) Rökning anses vara negativt för ryggen. Inte minst ryggkirurger
brukar hävda att patienter måste sluta röka om de skall opereras.
Men i den senaste studien som ryggkirurgerna utförde, blev man häpna,
den visade att rökarna hade bättre operationsresultat än ickerökarna.

3.) Många tror att man måste träna varje dag i hela livet så slipper man ryggont.
Björn Dählie, Vegard Ulvgang, Torgny Mogren och massor av elitåkare i skidåkning har gjort just tränat hela livet, men blivit tvungna att ge upp. Senast i högen måste sveriges nu bäste skidåkare Anders Södergren lämna in handduken. Träning kanske är bra för några, men myten är starkt överdriven och många tjänar pengar på att upprätthålla myten.

4.)
Ständigt tjatas det om att sängläge för ryggen inte är bra mot ryggont. Vissa beskrivningar är panikartade. Efter ett ryggskott måste du röra på dig så fort som möjligt, annars.....
Och på Vårdguiden som skall vara landets mest informativa sida,  säger man t.o.m att man kan få blodpropp och benskörhet om man ligger för länge. Detta är ju närmast skandal att påstå. Det kanske gäller de som ligger orörliga i 10 år. Men en ryggskott går ju över efter 10 dagar.
När vi undersökte saken vetenskapligt, svarade 95 procent av de 101 deltagarna med ländryggsproblem att sängläge minskade ryggvärk väsentligen.
Dessutom var det det enda sättet att undvika mer värk.

5.) En av de mest dråpliga myterna som presenterats, i Sverige skall tilläggas, eftersom de flesta myterna kommer härifrån, den kommer ifrån den exeptionelle svensken Professor Nachemson och den statliga myndigheten SBUs rapport om Ont i ryggen, ont i Nacken 2000. Där menade man att patienter som låg i tvist om t.e.x arbetsskadeersättning, eller hade affärer med Försäkringskassan, hade mer ryggont än andra. Rådet var att strunta i att processa och gå och jobba i stället. Då fick man mindre ryggvärk.
Få ryggpatienter i landet torde ha provat den principen. Men alltfler kliniker dyker upp i detta tema. T.ex har ryggkirurgen Tycho Tullberg med försäkringskassans pengar köpt konceptet och driver nu sveriges största rehabilitering för ryggar. Att gå ( eller åka sjuktransport) tillbaka till arbetet är den huvudsakliga medicinen. Ryggvärken är psykosomatisk.

Mer om ryggont


IFRÅN DENNA SIDA kan du ladda hem ett tipsdokument om vad man kan göra vid besvärande smärta i främst ländryggen. 

2. Fler felaktiga råd om ryggont plus några som är bra LÄS MER


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

2 kommentarer:

 1. för mycket vikt blir ju en överbelastning för kroppen. Menar jättemånga kvinnor har ju ryggproblem pga av stora bröst.

  När det gäller träning är det ju skillnad på träning på elitnivå och träning för välbefinnande.

  Men visst intressanta teser

  SvaraRadera
 2. umm Sussi - stora bröst hamnar i kategori felplacerad vikt. Inte nödvändigtvis övervikt.
  /Marie Lind

  SvaraRadera