13 juni 2009

Ger stora bröst mer ryggont?

Ett svar inkom på min artikel om myter kring ryggont. Sussie kommenterar bl.a påståendet att träning inte hjälper. Det är skillnad på elitträning och träning för välbefinnande menar hon. Det är helt riktigt, men vi har sjukgymnastiska intressen som menar att intensiv träning ger mindre ryggont. Men det är inte det jag ser. Jag ser sammanbrutna personer som ligger inlagda på avgiftningskliniker därför att de har intagit så mycket smärtstillande mediciner att de inte står ut längre. Och detta är inga latmaskar vi talar om. Det är de personer som går på sjukgymnastik många gånger i månaden och har så gjort i 10 år. Att de fortsätter att gå på sjukgymnastik är egentligen den största gåtan. Vi behöver dock skilja på sjukgymnastik och sjukgymnastik. Det finns många varianter av sjukgymnaster där också.
Det finns sjukgymnaster som har en liten mer individuell inställning till ryggen. T.ex de som är utbildad i Ortopedisk Medicin. ( OMI). Vid ett medlemsmöte i Malmö för 7 år sedan föreläste sjukgymnast Edwardsson  för medlemmarna. Han tittade ut i lokalen och sade att för de flesta av er kommer sjukgymnastik inte att hjälpa. Det vet jag av erfarenhet. Edwardsson var vidareutbildad i Ortopedisk medicin och hade därfö fler alternativa behandlingsformer att bjuda på.

Myten om tokträning bör därför prövas av Oberoende forskningsteam och inte av sjukgymnaster själva.

Något som diskuteras mindre är stora bröst och ryggont. Sussie menar att stora bröst ger mer ryggont. Kanske det gör det hos vissa , men knappast som enskild faktor. Personer som har ständiga bekymmer i ländryggen är skadade. Av genetiska faktorer. Men svensk läkarkår har bara utbildning för att leta efter cancer i ryggen, och därför matas patienter med mängder av märklig information. Det uppstår ett gigantiskt tomrum som fylls upp av myter,  ryggbehandling och diverse operationer som ibland hjälper (på friska personer) men mindre ofta på de som har riktiga ryggproblem.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar