30 juli 2009

Patient kan utreda ryggvärk själv

Fakta från vetenskaplig forskning:

Ont i ryggen är normalt självläkande! Men:
• 90% får recidiv ( = återkomst)
• 35% med recidiv utvecklar ischias
• Förekomst av ischias ökar med stigande ålder
• 71% som söker på vårdcentral har fortsatt ont ett år senare
- Croft et al (1998). Outcome of low back pain in general practice: a prospective study. BMJ 316:1356-1359.
Svensk källa: Stefan Edwardsson coach ortopedisk medicin

Vi talar här ovanför om en mycket brett forum av personer vilket är var och varannan svensk. Om vi minskar antalet personer till att vara cirka 10 % av befolkningen som har "riktiga" problem, och inte 60 %, kan vi få ännu tydligare svar. Men då måste vi först skilja ut den gruppen.
Idag finns redan ett redskap för att se vilka som har STORA bekymmer som 10 % - gruppen har. Men redskapet användes inte. Ingen vårdcentral går in på några detaljer. Inte ens ryggkirurgerna, som dock använder instrumentet vid skattning av resultat efter utförd ryggkirurgi. Det vore bra om de också använde instrumentet före ryggkirurgi rent allmänt.

Vi talar om instrumentet Oswestry Low Back Pain Scale. Ingen avancerat och dyrt avbildningsutrustning eller knepig tunnel att åla in den onda ryggen i som t.ex. en magnetkamera eller endatortomografi. Nej detta är en frågeformulär på 10 frågor med poängbedömning. Billigt, enkelt och mycket utslagsgivande.
Man får reda på patientens stora eller sparsamma handikapp, och man får bra information om VAD som sannolikt orsakar problemet i ryggen.
Jag håller nu på att översätta Oswestry Scale på svenska. Därefter är önskemålet att varenda vårdcentral och utredningsläkare i landet använder sig av detta. Och under tiden de inte gör det så kan ryggpatienten utreda sig själv med detta redskap. T.ex kan du med god säkerhet bedöma om ditt diskbråck har någon betydelse för dina besvär.
Oswestry Scale undersöker patienten under lång tid, och frågar efter differenser i ryggvärken. Vårdcentralen undersöker patienten under högst 20 minuter och frågar inte efter några skillnader i ryggvärk, t.ex vad som händer när patienten tar en promenad till affären.Inte heller hur mycket handikapp problemen orsakar. Hur kan man då bedöma om t.ex sjukskrivning är befogad ?


Snart publicerar jag och marknadsför Oswestry Scale, håll ögonen öppna och besök sidan igen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

1 kommentar:

  1. Det är mycket man kan klara med egenvård. Hudinfektioner kureras utmärkt med hett vatten. Sjukvården skall inte belkastas i onödan. Den har nog ändå. Samhällsanalys:
    http://newsmill.se/artikel/2008/09/02/om-de-okande-klyftorna-i-det-svenska-samhallet

    SvaraRadera