13 januari 2011

Lär dig skotta snö

Lär dig skotta snö, var rubriken på en artikel i Östersundsposten,  Jo råden är många när det gäller att tipsa de med "ont i ryggen" om hur de skall undvika få ont i ryggen. Eller hur de skall bli av med ryggvärken.
Friska personer som får ont i ryggen de har det utmärkt ställt därför. De kan klara sig med kvällstidningarnas råd. (Alla kan nämligen få ont i ryggen). Men sjuka ryggar då ? Jag beräknar att det finns 200 000  till 600 000 svenskar som har något vi kan kalla sjuka ryggar. Där ryggvärken inte går över med hjälp av hurtiga råd eller avancerade behandlingsingrepp. 

Vi kan kalla dem 200 gruppen eftersom det iaf är minst 200 000 som har problemet. Varje dag, i månader och ibland i mer än 30 år. Precis på samma ställe, varje dag.
Men vi talar inte om cancer, inte ens om diskbråck eftersom diskbråck inte ger ryggvärk. I alla fall inte 9 gånger av 10. (stark vetenskap visar att ca 20 % av befolkningen har diskbråck utan några symtom. Fråga din ryggkirurg nästa gång så säger han samma sak.  Varför opereras då diskbråck? Vi återkommer till det.
Först måste vi dock identifiera vilka vi menar är sjuka ryggar, de som tillhör 200 gruppen. Och där slår det slint direkt om man skall lita till den svenska allmänna identifieringen av sjuk rygg som bara godkänner cancer infektioner, eller möjligen stenoser som gör att man ej kan kissa. Sedan är det stopp.
Men av de 10 tusentals patienter som varit medlem i patientföreningen har knappast någon haft ovannämmnda tillstånd, ändå påstår jag att de är likväl så sjuka. Inte ens avancerade steloperationer hjälper. Vad är felet hos dem ?
Ja inte finner man det på denna länk
http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Ont-i-ryggen/#section-1
En länk vars text finns mängder av plagiat på, därför att den plagierats ifrån SBUs senaste rapport, myndigheten, den störste, som Ryggföreningen blev rosenrasande på därför att de inte skrev något om 200 gruppens sjukdomar i ryggen. Den kroniska värken som man kallar "lumbago", men ej specificerar den mer.

Det är just därför du där och ifrån alla 100 tals liknande plagiat om att "det inte är farligt att ha ont" och att ryggvärk kan gå över om man "lever som vanligt", eller att du skall springa till jobbet så fort som möjligt, eftersom det är just bäst att leva som vanligt. Du har fastnat i ditt onda säger man och psykologerna står nu på kö för att övertyga dig om att att du just har fastnat i smärta.

Klirr i Kassan, många ryggrehabiliterare ömsar nu skinn
Att det står på kö med den modellen man nu kallar för "multimodal rehabilitering" där psykologerna står i första rummet, och predikar om att du fastnat, beror i första hand på det enorma penningaflödet som har kommit ifrån staten där miljarder finns och det vuxit fram en hypotes (som anses vetenskapligt belagd) att talar man ryggpatienten tillrätta och trycker hårt på att hon skall arbeta som försvinner problemet som i ett nafs...
Men då struntar man i 200 gruppen, dem som gått för länge för dem vill man egentligen inte ha.. Men likväl riskerar de hamna där. På "Multimodal Rehab". Sveriges dyraste rehab som igen blir frisk av.
Och väl är det väl det. Dom har inget där att göra, de är skadade, MEN ingen i den ordinarie vården förstår vad det är för skada.

Bo Nyström är pionjär i Sverige, (skaparen av Strängnäskliniken" ) han såg  tidigt på 80 talet att problemen i ryggen inte består av cancer, knappast heller av diskbråck. Definitivt ej heller av smärta som patienten har "fastnat i". Han myntade diagnosen "Segmentell rörelsesmärta" SRS först i Sverige. Men den och liknande namn, "Segmentell dysfunktion"  var redan uppfunna i bl.a England redan på 40 talet. Det är kotrörelser, och överrörlighet som ej syns på röntgen eftersom den visar bara stillbilder och en hel del diskbråck. Diskbråcket är i bästa fall bara en markör att så skett. (SRS)
Blir det för svagt där nere reagerar ryggen precis som knäleden eller höftleder som "rullar omkring". (Vilket skapar artros och därför borde vara SRSsymtom). Det blir värk, och det blir ännu mer värk och det övergår i perioder av våldsam värk, inte minst när folk försöker utföra saker som är normala för andra, tex promenera. springa, lyfta barn, eller bara vända sig i sängen. Ett mycket skarpt tecken är att smärtorna "vandrar" ifrån hyggliga perioder till hemska perioder tillbaka till hyggliga perioder. Lugnare i månader, men sedan brakar det löst igen med en hemskare period. Och det är enkel vardaglig  fysisk aktivitet som avgör dett.
Det är en av sjukdomen SRS huvudsakliga symtomvisande. Ett starkt bevis är att en mängd behandling och olika råd tagna ifrån plagiattexterna aldrig hjälper på 200 gruppen. Eller bara hjälper några dagar.
Men det det beror på att man inte fattat, eller snarare kommit överens om, vad som sker i en rygg och ännu inte infört sjukdomsbegreppet SRS i den svenska sjukvården, (men jag har sett att man börjat).
Men gudarna och läsarna skall veta att Nyström fått på moppen i många år för sin diagnos. Det rådde fullt krig mellan landstingets ryggkirurger ställda mot Nyström på andra sidan. Men nu har det förändrats lite. Allt fler läkare gör det som ansågs vara förbjudet på Nyströms tid, nämligen bli privat, öppna eget och prova lite nya ideer.
Men de som brutit sig ur är ändå fortfarande inte så många. Och på vårdcentralen lär du aldrig få höra om sjukdomen SRS.

Därför får 200 gruppen irra omkring och leta efter hjälp som nästan inte finns. De får fortsätta med att bli ifrågasatta. Ingen diagnos. Det lilla diskbråcket räcker inte att använda som övertygelse om att ryggpatienten har ett helvete. En del är starka mentalt och lyckas med övertalning få till en diskbråcksoperation (eftersom många i 200 gruppen brukar ha diskbråck). Men tyvärr brukar den inte hjälpa, i alla fall ingen längre period.

Men hoppet finns kvar
Det finns hopp alltså, men jagarna, t.ex Försäkringskassan,och dess så kallade förtroendeläkare som tjänar 1450 kr i timmen på att vända papper, de känner naturligtvis inte till SRS, eller ens patientens tillstånd överhuvudtaget, så därför riskerar ryggpatienten i 200 gruppen slänga sig i famn på vilken behandling som helst, bara för att å den vägen visa att man är sjuk. Det kan dock sluta med en ända av förskräckelse. Jag har haft kontakt med hundratals patienter i 200 gruppen, så jag vet, och har hört det mesta. Oj...huva..
Och på tal om snö. Om du verkar se att du tillhör 200 gruppen, lyssna aldrig på tipsen om hur man skottar snö. Hur du än gör så är snöskottning förbjudet. Det har din kropp antagligen redan gett dig besked om.

I "Vitboken om ryggproblemen"  kan du läsa mer. Senare, den är inte klar ännu
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar