20 juni 2012

Svensk äldreomsorg sämre en Thailändsk

Dagens Nyheter uppmärksammar en ny sjukdom, äldres ensamhet.

"Risken att dö är dramatisk"!


En äldre ensam svensk i normal miljö
Ytterligare kunskap förstärker nu bilden av ett förfall i moderslandet Sverige och att det kanske är bäst att fly fältet, innan det är för sent. Jag har f.ö redan gjort det genom att bo i Thailand vitala delar av året. För vad är det som händer?
Fler och fler driftiga kommunalpolitiker har sett till att äldreboendena har minskat till hälften. Därmed tjänar kommunalkassan enorma belopp som kan användas till något annat roligt, t.ex höjda löner till pamparna själva.
Man kan idag utfordra 4 personer med hemtjänst för samma pris som att ha en person på ett äldreboende.
Men okay, det är fortfarande tveksamt om det är någon vinst med att hamna på ett äldreboende i Sverige. Nästan alla är ju dementa där, och vem skall man då prata med?


Vi visar 2 bilder, den ovan ifrån Sverige och den nedan ifrån Thailand. Två länder med fundamentalt olika syn på äldreomsorg. Vem ser lyckligast ut, mannen som sitter i snön, eller damen nedan som inte sitter i snön? Och vem av dem kommer att leva längst?


Den svenska modellen - arbeta hårt till 65 och sedan?

Vi har nu sett att "den svenska modellen" med innebörd att ifrån 2 års ålder uppfostras till en lydig samhällsarbetare och skattebetalare och inför staten göra sin plikt från tidig ungdom fram till döden.
En modell, där "arbetslinjen" med herr Rheinfeldt som lokförare är allenagörande och där så kallad omsorg skall delas ut till dem som är över 65 och som har ramlat av "arbetslinjens" fullsatta tågset. Det börjar bli dax att svensken kryper ur sin bubbla nu och slutar tro på tidningars upphöjning av Sverige som bäst i allt, och som varande världens mittpunkt när det i stället är så nära polcirkelns avgrund det kan vara.Jag försöker utbilda folk till att förstå och se eländet som det är. Och några har redan börja tvivla. Kan man fly Sverige, i rättan tid, och sköta sina sista år på annat sätt? Trots att fläskfilen på Konsum är ganska god.

För vem vill bli behandlad som sopor?

Det svenska klimatet inbjuder heller inte till mindre ensamhet. Snö slask, halka, råkalla vindar och bara 3 veckor sommar,  gör att de äldre och handikappade inte kommer ut mer än i nödfall.
Om man bor i ett bostadsområde som mitt eget där man praktiserar något så modernt som sopsortering, innebär det att man måste ägna en avsevärd tid, helst varje dag till att bli av med det avfall som redan efter 2 timmar har börjat stinka.
Om man är handikappad blir det det enda man gör på en hel vecka, ta på sig regnrocken och bära sopor.
I förbifarten påtalade jag detta moderna (sop) problem för ordföranden i den HSB förening jag ingår i.
Alltså svårigheten att som handikappad ta sig fram i en modern värld med ett halvdussin sopmajor utspridda med flera hundra meters mellanrum.
Jag trodde i min enfald att Ordföranden i min HSBförening skulle ha en viss förståelse för mitt tankesätt. Men ack nej, Denne Herre var mest förbannad över att jag ringt upp honom och störde hans dyrbara tid.
Det kanske då  förvånar dig läsare att känna till att denne min Ordförande i HSB föreningen Tallen heter Anders Fällmar (60), socialdemokrat, och tillika är Sigtuna kommuns chef för Handikapp och Äldreomsorg.
Ännu ett skäl att fly kommunen innan man är så skröplig att man stående på knä måste ringa Fällmar igen och be om att få somalisk hemtjänst 2 gånger veckan. För vem vill sitta och stirra ut genom ett fönster, äta möglig ost och se Fällmar knalla förbi.

Sigtuna Kommun i det absoluta bottenträsket

Med detta arroganta Fällmar-uppförande i minnet kanske det förvånar dig mindre att veta att Sigtuna Kommun och Anders Fällmars och hans "omsorg" om de äldre tillhör de i särklass sämsta i Sverige på Äldreomsorg. Utav 290 kommuner låg Sigtuna i vitala delar. t.ex misskötsel av hemtjänst,  på 285 plats.(Och omsorgs betyget totalt på 275:e plats) .Alltså i det absoluta bottenträsket och endast överträffade av några öde avfolkningsbygder i övre Norrland.
Källa: Tidningen FOKUS, En Studie av Socialstyrelsen. Var är bäst att bo i Sverige?

Thailand överlägset på Äldreomsorg

I många länder bl.a Thailand finns inte ett uns av den modell av s.k "äldreomsorg" som omvårdnadslandet Sverige tillämpar. Det är just därför det blir så bra.
Här är det inbyggt i kulturen att man lever i grupper, familjer.  De äldre klassas som högst stående, därför är det inte ens ett krav på att man som anhörig hjälper sina äldre och handikappade, det är ett normalt inslag i vardagen. Det är, inte minst enligt Budda religionen, en synd att inte låta de äldre fortsätta sitt normala liv intill döden tillsammans med de anhöriga man haft i hela livet. Inte som i Sverige, "nu är du 70, då skall du få nya bekanta på äldreboendet", eller inga bekanta alls, i den trånga lägenheten.

Man kan bli över 100 år - utan svensk äldreomsorg

Gammal och lycklig
Trots att siffror talar tydligt för att en Svensk blir äldre än en Thailändare så kan det vara en sanning med viss grumlighet. Om man beaktar att det dör och skadas enormt med människor i trafiken i Thailand och att många fler dör av alkoholrelaterade sjukdomar, skottlossning och fejder som vi inte har i Sverige så lär vi snart vara nere på svenska siffror om man undviker kulor, whisky och att köra moppe.
Jag har träffat en Thaidam som är 101 år, (tyvärr dog hon redan vid 103) Och min sambo Aims föräldrar är gott över svensk medellivsålder. Så fundera lite .Vill du bli gammal och vem skall i så fall sköta dina liggsår  när dina barn har så dåligt med tid och de på äldreboendet bara har tid med att ställa fram ljummen mat och sju olika piller.

Tips: Börja samla ihop pensionspengarna redan nu, ta reda på spelreglerna för ett nytt land (eller fråga mig)
Paccka pinalerna och åk, (innan herr Rheinfeldt höjt pensionsåldern till 85).
Blir du inte överkörd på flygplatsen vid ankomsten till Bangkok så kan du gå långt hör i livet..
Och att åka iväg ensam som äldre är heller ingen nackdel, tvärtom. Folk kommer stå på kö för att hjälpa dig. Att hjälpa (äldre) ger nämligen bonuspoäng hos Buddah vilket är bra att ha inför sitt nästa liv. Okay lite dricks bör man lämna ifrån sig  men det är oftast ingen betungande utgift.
Men sjukvården då? Alla myggbett måste väl opereras i Sverige?. Nej inga problem, den är fullt kompetent, men det finns inget Hospice att ligga på och få sprutor de sista dagarna. Men morfin finns det obegränsat av även här.
Och skulle du senare dö så får du garanterat fler personer på begravningen än bara prästen. Begravning är en fest i Thailand, och till fest kommer hela byn. Även de som inte känner dig.
Så vad väntar du egentligen på? Nästa sommar? Döden?.... eller det goda Livet.

2 kommentarer:

  1. Här kommer lite fakta i stället för gissningar

    http://www.skl.se/kommuner_och_landsting/myter_och_fakta/myter_och_fakta_om_aldreomsorgen

    SvaraRadera
  2. http://www.pro.se/PRO-paverkar/Vard-omsorg-boende/Framtidens-vard-pa-EU-konferens/

    SvaraRadera