9 oktober 2013

Ryggskott Behandling Orsak Vad göra?

ryggskottEtt ryggskott smäller till. Hjälper någon behandling ? Vilka tips är bäst. Frågorna kan bli många när smärtan  i ländryggen slår till och oron för att det kan vara allvarligt inträder.
Vi skall inte överdriva, men inga "expertsidor" på nätet nämner att ryggskott faktiskt kan vara allvarligt. Alltmer medicinsk information visar att upprepade ryggskott bidrar till att patienterna riskerar få kroniska livslånga smärtproblem i ländryggen. Ett enda ryggskott spelar nog ingen roll. Inte två heller, men ju fler perioder med akuta ryggskott, ju mer ökar chansen för långvariga problem med kronisk problematik i ländryggen.Ryggens svagaste länk
Ett "klassiskt" ryggskott inträffar längst ned i ländryggen. Sannolikt mellan den sista ländryggskotan (L5) och sacrumkotan(S1). Detta ställe är ryggens svagaste länk. Ett ryggskott (akut lumbago) innebär inte alltid att bara ryggvärk förekommer - även om det är vanligast. Ischiasstörningar i benen och ner under fot kan också förekomma. Ibland men mer sällan är ben och fotproblemen det dominerande besväret.
Ryggskott går alltid över efter ett antal dagar eller en vecka utan någon behandling. Men det gäller bara "debutanter. De som får många perioder av akut lumbago, (ryggskott) får längre perioder av besvärande smärta.

Orsaken till ryggskott - en tänkbar hypotes
Ryggmärgen (latin: medulla spinalis) är en tunn, rörformig förlängning av det centrala nervsystemet som sträcker sig från hjärnan ned i kotpelaren och omsluts av ryggkotorna.

Ungefär vid L1-L2 slutar ryggmärgen och övergår i ett 10-tal nervtrådar, c.a 5st lumbala, (ländryggen) 5st sacrala (sacrum) och till sist en enda coccygeal (svanskota) nervtråd.
Ryggmärgens huvudsakliga funktion är att förmedla nervimpulser mellan kroppens perifera organ och hjärnan. Ibland kan ryggmärgen dock självständigt avge motoriska signaler utan att först "rådfråga" hjärnan, så kallade reflexer.
 Även vid längre perioder av framåtböjd kroppställning, långvarigt sittande kan disken långsamt bukta bakåt och ge symptom men akut smärtdebut kan dröja till dagen efter. Strax bakom disken finns flera känsliga strukturer där höljet runt ryggnerverna (durasäcken/ dura mater) inkluderande nervrötter som sedan bildar ischiasnerver. kan påverkas.

Konkret
Man behöver inte nödvändigtvis lyfta något för att få ryggskott. De flesta ryggskottet utlöses när kroppen är i framåtböjt läge. Antingen stående och framåtböjd eller sittande och framåtböjd - t.ex när man knyter skorna. I dessa framåtböjda lägen har disken nästan 3 gånger så högt tryck på sig som i stående position. Det som händer vid famåtböjning ser du på bilden nedan.
Disken plattas till i framkant när man böjer sig framåt och den diskmassa som tillplattas måste nu ta vägen någonstans. Diskmassan skjuter nu BAKÅT in emot "Duramater" som är som en strumpa (säck) vilken innehåller ca 10 stora nervsträngar placerad inuti "Duran". Samtliga nerver letar sig sedan ut ur "säcken" och bildar de omtalade isciasnerverna som bla. går ned i benen. 
Klicka för större bild

(Steg 1)
- ETT MEKANISKT TRYCK
Ett plötsligt tryck ifrån disken mot detta nervområde- i eller runt Duramater skapar en kraftigt dov skarp smärta.
(Steg 2) - -HJÄRNANS RECEPTORER signalerar omedelbart med att krampa till om området som en skyddsreflex  mot att den inte tål att något plötsligt trycker på "Duramater" och dess vitala nerver  Därav en snabb eller långsam (1tim) låsningen av området .Värken är nu maximal och kommer så att vara under något eller några dygn för att sedan börja plana ut. En frisk person (nybörjare) är smärtfri efter ca 4-7 dagar. Oavsett om man gör någon behandling eller ej.
En "erfaren" person med tidigare smärthistoria kan det ta längre tid för.
Diskbråck framförs ibland som en möjlig orsak till ryggskott, men den hypotesen har liten trovärdighet. De flesta som får ryggskott visar inte på något diskbråck och ett diskbråck tar lång tid på sig att utvecklas. Smärthistorian vid ryggskott stämmer därför ej ihop med diskbråckets.

Häftigare ryggskott om disken är normal
Diskens bakåttryck mot Duran vars tryck progressivt kan öka under timmar eller någon dag utan att ge besvär, men sedan vid en enkel framåtböjning "explodera"  kan därvid vara grundorsaken. Hjärnans reaktion förvärrar läget genom att sända order om en skyddsreflex och krampar för att inte trycket mot duran skall bli högre. Följden blir låsning och mer smärta.
Det paradoxala är att en frisk och hög disk faktiskt kan vara sämre än att ha en degenererad ihopsjunken disk. Jämför gärna med en luftfylld ballong.
Trycker du på den kan du få till en stor utskjutande bula. En ballong utan luft och spänst händer det inte mycket med om man trycker på. Detta kan förklara att yngre personer med friskare diskar har fler och häftigare ryggskott än äldre där de äldres diskar har en tendens att sjunka ihop och förlora sin spänst. (Degeneration)

Vad gör man om man fått ett ryggskott
Man kan inte göra mycket åt saken är den enkla regeln. Man får vila sig till ro de första dagarna och rida ut stormen. Att stå rakt upp är ofta omöjligt i början. Lägga sig ner i soffan och hitta ett bra läge. Kan man röra sig är det inget fel - men man kommer att tjäna mer på att coola ner sig än att försöka jaga på med t.ex övningar. I alla fall första dygnen. Många internetsidor tjatar om hur viktigt det är att röra på sig.
Vårdguiden skrämmer man t.o.m upp patienterna med att man kan få blodpropp och t..o.m benskörhet om man ligger för länge. Detta är ren nonsens och en obegriplig uppfattning på en sida som skall vara den mest seriösa medicinska sidan som landet har.
Visst är det bra att röra på sig men att stressa in information att man kan bli skadade ytterligare om man ej rör på sig är rena påhitt.
Lyssna till dig själv om vad du orkar göra. Använd käpp om så behövs vid gående. Vila när så behövs.
- Ring inte till någon läkare för att få tid till röntgen. Man kommer inte att kunna se någonting märkligt alls.
- När värken lagt sig något kan man göra några enkla övningar liggandes på rygg. SE LÄNK NEDAN.
Kan kiropraktor vara behjälplig. Ja kanske. Men man tjänar inte så mycket tid på det ändå. Värken kan avtaga lite efter manipulation, men kommer ändå att fortgå. Sjukgymnastik fungerar ofta inte vid akut smärta. 
Smärstillande medel?
Vanliga receptfria smärtstillande som Paracetamol hjälper inte mycket. men man kan prova med receptfria Ipren som är ett muskelavslappnande medel.  Voltarensalva som insmörjes kan också lindra.
Men eftersom det sannolikt är en hel del neurogen smärta med i spelet så fungerar receptfria piller måttligt.Vid neurogen smärta krävs tabletter såsom tramadol, citodon eller oxycontin vilka är opioder som påverkar hjärnans receptorer. En tablett till natten kan vara ett tips för att få avslappning under sömnperioden (Imovane). Men då liksom vid nyttjande av starkare opioder måste du ta dig till läkare för att få ett recept. Och det är inte alldeles enkelt när man knappt kan gå.

Ipren torde därför vara det bästa och enklaste tipset. Och Voltarensalvan. Men ta ej mer Ipren än rekommenderat.. Man kan få orolig mage av dessa. .
Rimligen bör man reda ut detta ändå utan piller. Speciellt om detta är första gången. Tålamod är bra att ha. Coola personer reder ut detta bättre än stressiga. Men tiden blir densamma. Att få ryggskott är ingen lek - det kan många intyga. Inte minst jag själv som haft ryggskott över 20 gånger.
Så -  i huvudsak är regeln att problemet reder ut av sig självt.

Kunskap på senare år har visat att upprepade ryggskott - akuta lumbago - är det som senare gradvis gör en ryggpatient kronisk . Men var i Sverige kan man läsa om det?

Ryggskott - tre olika personer
- "Debutanten" - som får sitt första ryggskott blir av med det ganska fort - ca 5 dagar. Vilket ändå kan kännas som en evighet. Det kvarstår. stelhet och ev mindre smärtor några dar till. Därefter är hon smärtfri under lång tid. Kanske livet ut. Någon permanent skada är inte skedd.
- "Den erfarne" - som får sitt andra eller tredje ryggskott kan det bli mer besvärligt för. Ryggskottet läker inte ut lika fort som det gjorde första gången. Den akuta tiden kan dock läka lika fort, men smärtbesvären kan pågå i flera veckor, även längre. Någon allvarlig kronisk värk har dock ej hunnit utvecklas - men fler ryggskott skall tas som en varningsflagga. Det finns kunskap som visar att flera ryggskott kan leda till risk för att hamna i ett kroniskt tillstånd med dagliga problem med (länd)ryggen.
- Den "kroniske" - som har smärtproblem i ländryggen i princip varje dag - får också ryggskott som toppar på den kroniska värken . Dessa ryggskott behöver inte vara lika häftiga men den höga värknivån kan pågå längre.Flera månader ibland. Här måste man ha en bra läkarkontakt eller erfaren sjukgymnast som förstår problemen och kan vägleda med olika typer av råd och behandling. Även smärtstillande vid behov.
Kunskap på senare år har visat att ett flertal ryggskott - akuta lumbago - är det som senare gradvis gör en ryggpatient kronisk. Den kroniska lågintensiva värken i ländryggen är kroppens sätt att skydda sig, varna för, ett nytt ryggskott. Detta är mycket logiskt och framförs också av vissa framstående experter som verkligen tagit ryggpatienterna på allvar. Dr Bo Christer Bertilson är en av dem som framfört denna förklaring. Men i övrigt är det tyst i den svenska vården.

Förebygga ryggskott - går det?
Det finns inga raka besked om hur man kan förebygga ett nytt ryggskott. Människor är uppbyggda efter olika genetiska kartor.Tyvärr är det riktigt dåligt forskat inom detta område och råden är lika många som det finns behandlingssätt.. Träning anges ofta som en första och bästa metod. Det är visserligen ingen dum ide, och goda träningsprogram för ländrygg finns. Men många som tränar flitigt riskerar ändå ett nytt ryggskottt.
Att börja för tidigt med träning efter ett ryggskott kan ge motsatt effekt - mer smärta. Vänta till du är helt smärtfri. Men enklare ländryggsövningar - se videon - kan man börja med.
I framtiden. Se upp med arbete och fritid. Olika typer av arbeten riskerar att skapa nya problem. Men arbetet som sådant behöver inte ge en dålig rygg. T.ex har de flesta byggnadsarbetare inga svåra ryggproblem. Så mycket handlar om genetik och små marginaler.En av olika arbeten som är dåliga för en krånglande rygg är att vara dagbarnvårdare. Oftast ett arbete med krökande rygg och arbete (små barn).
Var rädd om ryggen. Lyssna till din kropp om vad du klarar av. Lagom motion skadar inte. Och framförallt är felaktigt lyftande en bidragande orsak till nya problem.

Läs mer om ryggskott och ladda hem tipsdokumentet

Externa länkar om diverse variationsrika ibland kontroversiella råd

.En följdartikel håller på att bearbetas.
Använd gärna kommentarsfältet nedan och delge dina erfarenheter av ryggskott, eller behandling av ryggskott.  Viktigt.

2 kommentarer:

 1. Hej Christer!

  Tack för att du länkar till min webbplats. Jag ändrat strukturen och sidan om ryggskott finns nu på http://davidaston.se/symtom/ryggskott

  Bästa hälsningar

  David Aston

  SvaraRadera
 2. Jag har aldrig haft ryggskott. Jag tar min bagagevagn till tunga saker. Tvättkorgar t.e.x. och hundmat. Jag har en skrivbordsstol med låg rygg. Det är den bästa hjälpen för att förebygga ryggskott. Jag böjer ryggen bakåt flera gånger när jag sitter framför datorn. Det ska knaka till i ryggen de första gångerna man gör detta. Försök inte att göra det utan skrivbordstol, risken är stor att du ramlar baklänges. Men det är nog inte bra att göra om man har diskbråck. Tyvärr så har jag inga bra övningar för de som har diskbråck. Tyvärr så kan man nog inte få skrivbordstolar som handikapphjälpmedel tror jag. Skrivbordsstolarna går sönder efter några år.

  SvaraRadera