6 maj 2013

Rogers resa - frågor och svar och lite tipsFrågor och svar kring artikeln om RogerKlimp

Roger har gjort fem ryggoperationer - men inte mycket blev rätt

Fråga: För många kanske det låter som Roger är unik, med mycket otur och problemsituationer som kanske andra ej får?
Jag vill nog påstå att detta är vanligt för de som fått ländryggsproblem runt 30 och nu närmar sig 50. Man har ständiga ryggproblem och hamnar tillslut inför olika val om att opereras eller ej.. Ofta börjar det med en diskbråcksoperation, och sedan blir det fler operationer med jämna mellanrum.
Men alla gör inte 5 ryggoperationer?
Det beror lite på omständigheterna, var man bor, problemet i ryggen. eller om man själv är aktiv till att vara pådrivande att kontakta och tjata på en klinik när en operation inte ger effekt.
Hur ser du själv på ryggoperationer som hjälp för kroniska ländryggsproblem?
Ju mer jag läst i detta ämnet och inhämtat kunskap på olika sätt vill jag påstå följande.
Sluta med Spinala Stenos operationer. Jag har personligen inte träffat på någon person som blivit bra efter en sådan operation. Och jag har träffat många. Nyttan har dåligt betyg rent vetenskapligt (D). Ingenting har heller hänt på forskningsfronten som motiverar att varannan ryggoperation nu är en Spinal stenos operation. Detta är oroväckande.

Varför har en sådan ökning då skett?
Det beror mest på att klinikerna bolagiserats. Det går numera att tjäna pengar på att utföra ryggoperationer. Ryggoperationer har ökat från 6000 - 10 000 ingrepp utan att någonting har tillkommit vetenskapligt för att se att nyttan ökat för ryggoperation. Vårdtiden har dessutom minskats drastiskt och därmed kostnaderna. Det gillar sjukvårdsbeställarna. Men hur går det nu med patienterna som får en förstahjälpen väska med sig hem, där de får ta livsviktiga sprutor själva.
Operationssättet Spinal Stenos har aldrig diskuteras speciellt mycket tidigare, man har bara kunnat köra på. Diskussionen om nyttan av att operera diskbråck och att steloperera är desto mer hög.
-Spinala Stenos Operationen görs på patienter över 65. Man kan gissa att äldre är mer tacksamma för den vård de får. Äldre kan också få problem i höfter eller knän, då blir ryggvärken svår att utvärdera.
Yngre personer (Steloperation, Diskbråck) vill tillbaka till arbete. De har högre krav på att bli bra.

Hur är det med diskbråcksoperationer då?
Jag har mer och mer börjat fundera i banor att diskbråcksoperationer ställer till mer skada i ryggen än nyttan med dem. Visst ger många operationer vinster i form av mindre ischiassmärtor i ben. Men ny forskning visar att bråcken skrumpnar bort av sig självt inom något år, och att värken kan försvinna långt innan det. Kortsiktigt kan man tjäna några månader att bli fri från värk.
Men vid en diskbråcksOP skär man sönder övre och undre muskulatur, bindväv och ligament. Man syr ihop och det bildas ett ärr. Man kan fråga sig hur bra det är inför framtiden och för ryggens stabilitet.
Ingen diskuterar detta. Men faktum är att många, kanske 40% utvecklar kronisk ryggvärk efter en diskbråcksoperation. Om det beror på operationen eller om de ändå skulle ha fått problem, vet vi ej. Forskningen om det är noll.

Så du är skeptisk till ryggoperationer?
Både Ja och nej. . Jag varnar för alltför mycket petande i diskar och bråck. Spinal Stenos operationer bör åtminstone kraftigt minskas. Jag är mer optimistisk angående Steloperationer (fusion) eftersom det är den enda operationen som kan göra ländryggen stabil. Jag menar att 90 % av alla dåliga ryggar inte klarar uppgiften att bära kroppen. Följden blir all sköns problem i rygg och ben. Övergången till höften är kritisk för en rygg. I det läget får inte kirurgerna in med kniven och grotta diskbråck så de i stället ställer till än mer framtida problem.

Spine Center menar att 90 % blir bättre av en diskbråcksoperation?
Ja, första dygnet, så länge bedövningen sitter i. Men efter en månad är vi nere på 70 % eller lägre och efter 2 år är de som inte opererade sig lika bra, eller dålig i ryggen som de som opererade sig.
Därefter tillkommer något som jag beskrev ovanför, RISKEN att hamna i kroniskt ryggvärktillstånd.
Operationen gick bra, men ryggen blev (långsiktigt) dålig. Men det talas det inget om.
Hur skall nu Roger komma vidare med sin rygg?
Rogers problematik borde hanteras på ett flertal sätt. Om vi tänker i banor för operation igen så
menar  jag att det finns en hyfsat bra lösning och det är en ny Steloperation på kotan ovanför.
L4 kotan är nämligen lika kritisk som L5 kotan (längst ned). Man borde redan från början stelopererat 2 nivåer. Det är mycket vanligt. Speciellt nu när man gjorde denna försämring i ryggen genom att ta bort 3 kotbågar. Det är tjänstefel att inte stela nu - förutsatt att övriga saker, t.ex Rogers hälsa,  tillåter en ny operation. Eller att tidigare kirurger inte ställt till med något som gör att ny OP inte går. Men det är ej troligt. Därför är BÅDE Strängnäs och Göteborgs beslut att inte vilja operera mer anmärkningsvärt.
Problemet med dessa smärtkliniker är att man vet aldrig vad de har att bjuda på. 
I huvudsak måste dock Roger förbättra "all sköns tekniker" för att hålla sig i hyfsat smärtfritt läge.
Efter 19 år lär sig ryggpatienter många saker som de ofta kommit på själva. Men det finns också en risk att man "Fastnar".
Det handlar om att testa sig fram, Försiktigt, både med viss aktivitet, andra och varianter av analgetica när så behövs. Till detta krävs en duktig läkare som support - om man nu kan hitta en sådan.
Psykologin viktig - javisst - men inte KBT
I den mån det går försöka stärka sig mentalt, ofta genom att ha (rätt) folk omkring sig - ta emot erfoderlig praktisk hjälp. Inte vara envis. Inte bära, jobba och krångla med ryggen. Mycket handlar alltså om att - gör det själv -
Jag brukar också förorda att man har kontakt med en smärtklinik.
Problemet med dessa smärtkliniker är att man vet aldrig vad de har att bjuda på. Det tycks numera gå att stoppa in vad som helst i "och ha vilka ideer som helst. Sammantaget är dock nackdelen  att de inte har någon nämnvärd kännedom om ryggsmärtor.
Rogers Smärtcentrum i Karlstad praktiserade precis en sådan metod som inte hjälper på ryggar,. Så kallad KBT, Kognitiv Beteendeterapi. Alltså en psykologisk  modefluga som nu går som en löpeld  runt hela landet. Regeringen har satsat miljarder. KBT skall nu bota allt. Metoden går ut på att man skall glömma bort sina smärtor - tänka positivt -.
Men studier och patienter med ryggsmärtor blir inte hjälpta. Sjukvården har ännu en gång skapat ett behandligssätt som inte hjälper andra än möjligen Placebo.


Christer Nyberg Maj 2014


1 kommentar:

  1. Det där tåget som helt utan lokförare, planlöst passerade station efter station utan att stanna, har nu gått i pension och står sedan länge långt ifrån rälsen och rostar sönder. Och jag sitter fortfarande kvar på tåget utan att ha kommit någonstans. Jag har inte ens lämnat ruta 1, eftersom jag aldrig kom så långt. Det är inte sjukvård, det är sjuk vård. Att si och så många miljoner också suttit på "spöktåget" är naturligtvis fruktansvärt och det hjälper tyvärr ingen att höra att man inte är ensam. Stäng ner, lägg ner, verkar vara det enda rätta. Röntgen, operationer, sjukgymnastik, KBT, MMR osv har ännu inte lyckats övertala varken läkare eller patient att det faktiskt fungerar, om än lite. Ändå lär vilda gissningar, chansningar, feloperationer osv mm etc fortsätta i 100 år till om ingen stoppar skiten NU. Frågan är hur. Att siffrorna och resultaten ständigt visar minus har ju tydligen noll betydelse.

    SvaraRadera