7 maj 2013

Lovande ny ryggbehandling - men 5 personer dog

Under flera år runt och efter 2004 marknadsfördes ett nytt undergörande medel som återigen skulle rädda ryggen. Svenska experter var inte sena att ställa sig i hyllningskön. Kotor skulle förstärkas med ett nytt bencement och ryggpatienter, främst äldre där det är mycket vanligt med sköra kotor skulle få en ny framtid och bli av med sina smärtor. Men försöken som påbörjades i USA  gjordes utan att myndigheter gav tillstånd till det. Och vad värre var, minst 5 patienter dog redan på kliniken. Fyra Amerikaner ställdes inför domstol och fick fängelsestraff..  Den svenske ryggprofessorn Tommy Hansson menade att metoden var "omdiskuterad" men han tyckte ändå man kunde prova det. Uttalandet skedde i Svenska Dagbladet några månader innan amerikanarna ställdes inför skranket.


Minst 5 personer dog

Hans Jörg Wyss - Schweizare-
ägare till 20 miljarder
företaget Syntes Inc.
Kör en gammal Volvo.
Det var det amerikanska miljardföretaget Synthes Inc som hann utföra bencement-injektioner "Between 2002 and 2004, Synthes had tested a product called Norian XR, a cement that has a unique capacity to turn into bone when injected into the human skeleton.">Norian XRpå 200 patienter innan verksamheten fick ett abrubt slut i en domstol där 4 företrädare för företaget dömdes till fängelsestraff. (Wikipedia) Högst straff fick presidenten för Syntes Inc Michael D Huggins med 9 månader. Även 3 andra personer dömdes till mellan 5 och 9 månader.Tidigare studier hade visat hög risk för blodpropp som kunde sprida sig till lungorna.Eftersom metoden var ny och förbjuden borde Syntes Inc omedelbart rapportera till FDA om att flera dödsfall inträffat av samma orsak, blodtrycksfall och blodpropp.
Utredningen visar att minst 5 personer avlidit i samband med operationen. Allt mörkades av företaget.

Utan att veta om det. Tusentals svenskar går omkring med uttjänt material i kroppen som idag aldrig skulle användas. Skruvar titan - rostfritt - burar -kolfiber - konstgjort bentransplantat, grisben, donatorben etc... Om du är rädd om dig själv - ta en ordentlig diskussion med din kirurg - innan ingreppet - om vilka främmande material de tänker montera in eller tillföra din kropp.Jämför sedan om vad man skriver om det på nätet.Och gör en second opinion. Det kan löna sig.

Svensk ryggprofessor - metoden är "omdiskuterad"

Tommy  Hansson
Det är nu mer än 4 år sedan jag i ett blogginlägg ställde mig frågan vad denna nya typ av " Rädda ryggen" behandling med bencement egentligen skulle tillföra för positivt för ryggpatienter. Det var en av rikets mest profilerade ryggexperter, (Alf Nachemsons lärjunge) ProfessorTommy Hansson Sahlgrenska som i Svenska Dagbladet gick ut med det förhoppningsfulla att vi nu hade ett intressant medel att rädda ryggen. Tommy Hansson garderade sig visserligen i artikeln med att säga att metoden var "omdiskuterad" men tyckte ändå att metoden borde börja användas även i Sverige....(Detta uttalande kom 3 år efter att företaget stoppade behandlingen och var på väg in i domstol)
I USA där den högsta hälsovårdsmyndigheten FDA ( Food and Drug Administration ) förbjudit metoden fick upphovsmännen som trotsade FDA  vackert sätta sig bakom galler efter att minst 5 personer med kort varsel avlidit.  Hur många man provat metoden på i Sverige är oklart. Kontrollen är inte lika strikt här - om den ens finns.
Wikipedia

At least five patients who had Norian injected into their spines died on the operating-room table

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar