22 maj 2013

Ont i ryggen av att sitta - tipset är att ligga

Det sägs att ont i ryggen får man av att vi sitter för mycket nu för tiden. Det är både rätt och fel. De flesta har inga problem av att sitta hela dagarna på sitt jobb. Miljarder människor gör det. Få får några nämnvärda problem. Så enbart sittande räcker inte för att få en dålig rygg.
Den viktigaste komponenten är om du tillhör de ca 10-15 % som har genetiska förutsättningar för att ryggvärken skall bli besvärlig - långvarig och kronisk i ditt liv - vare sig du sitter eller står om dagarna. Visst kan vem som helst få ont i ryggen av att sitta länge, precis som vem som helst får ont i armen om de håller ut armen ifrån kroppen i 10 minuter. Skillnaden mellan de friska ryggarna som får ont av att sitta är att de räcker med att de skiftar position på stolen, så är värken över. Men för de sjuka ryggarna där hjälper rådet om att sitta rätt bara tillfälligt., om ens det. Två grupper alltså - friska ryggar och sjuka ryggar. Några i den friska gruppen får lite ont av sitt sittande en hel arbetsdag. - de sjuka kan knappt sitta i en minut. Hur bra stolen än är.
Och man kan ställa sig frågan , varför det inte finns någon diskussion om barns sittande.....


Sedan kan man ju undra varför det aldrig är någon debatt om hur bra det är för alla våra skolbarn. Som i 16 år - och under sin ryggs viktiga formatiska utveckling tvingas sitta på stolar som vuxna knappast kan tänka sig att sitta på. Vad säger sjukgymnasterna om det?


Sittställning för att minska ont i ryggen har diskuterats i ett knappt sekel nu. Oftast har sjukgymnasterna haft tolkningsföreträdet och menat att man måste sitta rak i ryggen (se bild). Miljoner (sjuka) ryggar har dock märkt att det inte går alls någon längre stund. Värken ifrån ländryggen skjuter snart i höjden. Detta är väl känt alltså men nu har man lite mer avancerat tagit reda på saken, nämligen via hjälp av MR teknik (magnetkameran)  och där visat att trycket på de nedersta diskarna blir avsevärt lägre om man snarare ligger ner i stolen än om man sitter rakt.Det är den Brittiska Chiropractic Association som i en artikel i BBC " Sitting straight is bad for backs" som gjort den senaste undersökningen.
Idealet enligt undersökningen är att halvligga i 135 graders vinkel. Då belastas ryggens nedre del minst. Sedan får man hoppas att det går att uträtta något bra på skrivbordet i en sådan vinkel. Troligen får man ändra lite på skrivbord och andra attributer också.

Finn Två fel
Den högra bilden är alltså rätt. Men inte helt rätt. Det finns ju inget nackstöd på stolen - vad säger nacken om det. Och det finns inga armstöd, vilka är väl viktiga när man skall förflytta sig i stolen. Att kunna röra sig även i en stol är viktigt för ryggen om den vill vara utan värk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar