12 november 2013

Diskbråck och ischias - hör det ihop?

Bilden ( KLICKA) visar flera tänkbara orsaker
till påverkan av Ischiasnerven
Men det finns fler orsaker än dessa


VIKTIG ARTIKEL
Ischias (sciatica) är ett mycket vanligt och ibland svårt smärttillstånd där smärtorna sprider sig ner över stjärten och framförallt i benen. (brännande smärta).
Sannolikt kommer varannan svensk att hinna prova på hur det känns att ha ischiasbesvär under sin livstid, men bara under kortare perioder. Men en  mindre grupp - som fortfarande är stor - ungefär en halv miljon personer bara i Sverige - kommer att ha ischiasbesvär som ett ständigt återkommande besvär.Den brännande smärtan som är symtomet vid ischias kan vara olidlig och långvarig. Många blir tillslut ställd inför frågan om man ändå inte skall operera sig. "Jag har ju ändå diskbråck". Men operation av diskbråck är knappast ett förstahandsalternativ när det gäller behandling. Inte ens när bråcket tycks trycka på nerven. Endast 5 % av de som har diskbråck och ischiasbesvär opereras. I många andra länder opererar man inte alls. Resultaten på sikt riskerar bli dåliga
Om man skall vara noggrann skiljer man på "riktig" ischias och "falsk" ischias (ischialgi). Riktig ischias kallar man det då man konstaterat en skarp åverkan på ischiasnerven - t.ex via Magnetkamerabilder hittat ett stort diskbråck. "Falsk" ischias är mer svårbedömd beträffande orsaken, eftersom  MRbilder inte ser tillståndet, kan vara mer måttlig och där smärtan ofta stannar en bit ner på skinkan. Svårare, "riktig" ischias ger oftast störningar ner efter benen och under foten. Vilken av nerverna, L3,L4,L5 - längst ned i ryggen - som är drabbad kan man ibland fastställa om patienten får ge en beskrivning av smärtans utbredning. Varje nerv tar alltså lite olika vägar ner i benet/foten.

Magnetkameran ger inga tydliga besked

Ischiasvärk uppstår när den stora ischiasnerven - kroppens största nerv - anses ligga i kläm. När den ligger långvarigt klämd anses av vissa experter att nerven kan bli inflammerad. Det är dock ovanligt.

På väg ner i benet försörjer ischiasnerven olika strukturer, bland annat muskler, senor, ledband, leder blodkärl och hud. Det finns många ischiasnerver. Ifrån varje rygg  kota (24st) utgår i par - 2 nerver som tar lite olika vägar ner genom benen. Alternativt ut i armar om det handlar om nackryggen. Oftast talar man dock om de tre nedersta kotornas nerver. En Ischiasnerv är infäst på själva ryggmärgskanalen och skall sedan leta sig ut genom det lilla kothålet (foraminan) för vidare transport ner genom benen. Ischiasnerven har också tentakler som sprider ut sig lite här och där. Det är därför otroligt svårt att veta VAR ischiasnerven egentligen ligger som värst  i kläm. Någon röntgenkamera kan inte bestämma det.
Magnetkameran -MRI) är visserligen en framgång inom medicinen - men likväl missar kameran mängder av viktig information när det gäller nerver och nervrötters påverkan av sjukdom, inflammation, tryck - eller inte.
En vanlig förklaring du kan hitta på de tunga expertsidorna är att ett diskbråck klämmer till nerven och ger dessa besvär. Det behöver inte alls vara så. Det finns en mängd andra anledningar - t.ex att spända muskler kan trycka till nerven. Vi talar då om en inre muskulatur runt kotkroppen. Inte yttre muskulatur. Operation kan därför aldrig komma ifråga om det är en muskulös anledning. Det finns annars en risk att det idag utförs för många operationer för diskbråck - trots att diskbråcket inte alls är boven. Att hänvisa till diskbråck i tid och otid är alltså ingen bra modell. Det kan faktiskt vara så att ett diskbråck synligen trycker på en nervrot genom en diskbuktning - men nerven kan ligga i kläm mycket hårdare längre ner av annan anledning som ej upptäcks av magnetkamera.

Eftersom man vet - mer eller mindre exakt -  hur de olika ischiasnerverna letar sig ner genom stjärt och ben så skulle man kunna bestämma vilken kotnivå ( t.ex L5) där deras utgångspunkt är. En beskrivning av smärtans utbredning via smart ställda frågor från läkaren blir då en mycket bättre metod att fastställa orsaken än t.ex att genomgå en MR undersökning som sannolikt inte visar något alls. Hur många smarta läkare det finns och i vilken omfattning de ställer frågor är dock oklart.

Det är därför mycket knepigt att med någon hög säkerhet kunna fastställa om t.ex diskbråcket orsakar ischiasbesvären. Samma nerv som ser ut att ligga i kläm p.g.a ett fett diskbråck kan mycket väl ligga hårdare i kläm en bit nedanför - och då inklämd av muskulösa orsaker. Nerven kan också ligga klämd när den passerar foraminan. Eftersom foraminans hål blir mindre när personen står upp och personer röntgas liggande så kan man missa detta faktum.

Bara 5 procent av de som har Diskbråck med samtidig Ischias opereras idag. jag tycker det kunde vara ännu lägre då svårigheten att fastställa orsaken är hög, samt att självläkningen är god. Dock kan det ta lång tid. samt att Ischias ofta återkommer. Att Ischias kommer och går är ett gott tecken på att inte låta sig opereras.

Vad gör man för att lindra? Går det att bota?


Besvär ifrån ischias med den klassiska brännade tuffa smärtan från ryggslutet ner i ben - ibland under fot kan vara en utomordentligt besvärande och handikappande tillstånd. Det finns ingen superbehandling som botar. Inte ens operation är ett bra alternativ. Det enda man vet är att det går över efter en oviss tid vare sig man behandlar eller ej. Ischias kan gå över efter ett par dagar - eller det tar flera månader. Om konstanta ischiasbesvär pågått i 8 veckor utan att de tycks lindras brukar ryggkirurger bli intresserad av att operera diskbråck. Det fordras då att man upptäcker ett didkbråck också - och på den nivå man förväntar sig. Skulle bråcket sitta ovanför t.ex på L3 - men symtomen tycks vara från L5, kan man rimligen inte få någon bra resultat av diskbråcksoperation.
Om läkarundersökning behöver utföras kan ett så kallat Lasegues test utföras. Läkaren för upp det ena benet rakt upp för att på så vis försöka framkalla ischiassmärta med misstänkt diskbråck som orsak. Om smärtan ej ökar vid testet är det ett tecken på att disken inte är problemet.
I de allra flesta fall måste Ischias problemen redas ut av patienten själv - även om ett diskbråck upptäckts.
Nedan några sammanfattande generella råd om Ischias.
 • Ischiasbesvär är eller blir nästan aldrig en inflammatoriskt tillstånd. Diskbuktningar ger sällan eller aldrig några ischiasbesvär. 40 % av befolkningen över 35år har diskbuktning - nästan ingen har några problem av det.
 • Har man ischias om natten - vilket är vanligast - ta en sömntablett så du får sova. En sömntablett (Imovane = förslag) bidrar både till sömn och avslappning.
 • Det går ej att skynda på processen. På dagtid - försök vara så rörlig du kan - även om det gör ont. Men utmana ej smärtan för mycket. Ner och vila igen om den känns för mycket.
 • Stressa ner - om du kan - det är ej lätt men det gör det lättare att komma igenom detta.
 • Ischias ger alltid med sig - det kan ta tid - men låt det ta tid.
 • Ge dig inte ut i trafik och vimmel på stan om du har ischias - det är bättre att föra en kontrollerad tillvaro runt ditt eget hem.
 • Smärstillande dagtid? Prova med Ipren i första hand - den fungerar muskelavslappande, men kan gå lite hårt på magen - så var lite sparsam. Är problemen olidliga och långvariga konsultera läkaren om ev. utskrivning av Tramadol - eller annan analgetica som han har erfarenhet av.
 • Ischiasbesvär ger sällan några bestående besvär. Annat än att den kan komma tillbaka. Alla med kroniska ryggbesvär får ishias lite då och då. Oftast på natten.
 • Det är vanligt att Ischiasbesvär utlöses om man byter säng - t.ex tillfälligt ligger i en hotellsäng. Ryggen tycks ha lärt sig att hon vill ha samma säng hon är van vid. Hårda och mjuka sängbottnar är ej bra. Medelhårt är bäst. Alltså hellre hårt än mjukt.
 • Härda ut processen. Den kan vara över på några dagar - eller det kan ta lång tid. Men ischias går alltid över av sig självt.
 • Om behandling skall utföras så kan viss massage eller manipulation vara att föreslå. Vid svårare till stånd kan man också lägga smärtblockader i området
 • Men i huvudsak är detta något du grejar själv.
 • Röntgen eller MRI är nästan alltid meningslöst. Ofta är det direkt missvisande. T.ex om en diskbuktning upptäckts.
 • Uppmärksamhet! Har du svårt med att tömma blåsan/avföring - tappar känsel i underlivet - har svårt att gå då du inte har känsel i fötterna - om du har utstrålande värk i bägge benen, då skall du om något av dessa symtom uppträder -  bege dig till läkarundersökning snarast.
 • Och konsultera alltid läkare om du känner dig orolig och om smärtorna är höga i flera veckor utan tecken på att minska i intensitet.
  ...

77 kommentarer:

 1. Hmm, funderar lite över det här. OM man nu har kraftig ischias och värk samt ett stort diskbråck som på MR tydligt visar att nervroten är i kläm. Äter (beroendeframkallande) smärtstillande i stora mängder, går på sjukgymnastik och varvar med vila. Har haft det så här i 5 månader. Nu blir det eventuellt operation, men då jag är rädd står jag nu inför ett svårt beslut... Detta är 4:e gången jag har diskbråck på samma nivå. 2 ggr har det läkt ut av sig självt senast opererad. Meen så här ont har jag inte haft tidigare.
  Om man jag tolkat dom här artiklarna rätt så ska man inte låta sig opereras. Men hur länge ska man gå och ha ont? Och om inget hjälper, finns det NÅT som hjälper... vad göra??????

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej ! Besök FORUMETså kan vi diskutera vidare. Svårt att svara hyggligt korrekt utan mer info.

   Radera
 2. Jag har gått i snart 2år med ischias pga inklämd nervrot på L5. Försöker gå mycket på mjuka skogsstigar samt träna sjukgymnastiskt program, undviker hårda golv, sitta, lyfta och böja. Har sakta, sakta blivit bättre men långt ifrån bra. Behövs inte så mycket för att smärtan ska triggas igång. Men jag tror på detta och kommer in i det längsta undvika operation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är nog ett bra val att undvika operation. Så länge det går. Problemet är ju inte själva diskbråcket - egentligen. Det är ju VAD som orsakar diskbråck. Man kan alltså inte skylla på den stackars disken enbart. Press- kompression i området skapar ju bråcket. Man tar bort ett bråck - och hoppas det inte skall bli ärrbildning efter OP - eller att bråcket poppar upp igen, (inte ovanligt med recidiv) Jaha då är man snart inne i en ny operationsbransch - Steloperationen -- vilket brukar vara fas 2 så att säga. Inte lätt detta - och kirurgerna kan inte vara tvärsäkra heller. Tillsvidare - kämpa på. Beroendeframkallande mediciner är inget att vara orolig för... beroende kan man bli av med. Men värk kan vara knepigare att bli av med.

   Radera
 3. Jag har haft ischiasproblem i flera år. Har via MR fått veta att jag har en diskbuktning L5 med lätt kompression av S1 rot.
  Diskproblemen började på mitt förra jobb. Har kört truck utomhus i 8 år. Ojämt underlag och mkt stötar för ryggen.
  Ischisproblemen kom smygande under nått år. Blev tillslut så jobbigt med kraftiga utstrålningar i båda benen att jag tvingades byta jobb.
  Ryggen blev sakta bättre men tog ändå ca ett år innan smärtan var helt borta.
  Var bra i ett år
  För 10 veckor sen klättrade jag upp för en trädstam och på några dar var ischiasbesvären tillbaka.
  Jag har nu gått hos sjukgymnast en gång i veckan sedan smärtorna började igen. Gör mckenzie och ryggresningar samt promenerar 5 till 7 km per dag.
  Tycker det känns som det går långsamt framåt. Men eftersom smärtan hela tiden byter utbredningsområde är det svårt att veta om det går åt rätt håll. Vissa dar sitter det mer i svanken. Andra dar kan det vara i sätesmuskeln och ner i underbenet.
  Andra dar i vaderna eller fötterna etc.
  Går det att säga ngt om hur lång tid det kan ta. Går det att operera om det inte ger med sig?
  Jag är 33 år gammal, kille, 183 lång och 70 kg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej ! Man kan operera om man ser ett fett diskbråck som passar ihop med besvärsbilden och smärtornas vandring ner till elller under fot. Nu upplever du lite olika nyanser. Det innebär att det blir knepigare att sikta in sig på att skäravi disken...
   Man måste vara mer eller mindre hundra säker på att bråcket skall skäras - annars risk att det bara blir en lång följetong av detta...där OP kan bidraga negativt.

   FORUMET
   Besök FORUMET så kan vi tala vidare om detta

   Radera
 4. Vill veta vilken typ att sjukgymnastik man bör göra för att bli av med det och för att förhindra det. Hade varit toppen att få reda på.

  SvaraRadera
 5. Hej Ulrica .
  Det finns nog inget enkelt svar på den frågan. Sjukgymnaster eller som de nu skall heta i fortsättningen, Fysioterapeuter, har ju ett dussintal inriktningar. Jag brukar föreslå dem som har extrautbildningen Ortopedisk medicin. De är de som mest begriper sig på ryggen, och kan bäst utreda, vilket innebär att de faktiskt kan utesluta sjukgymnastik som hjälp och i stället föreslå annan behandling. T.ex massage, manipulation, injektion, stretching..etc.... Men dessa OMI utbildade finns bara på enstaka platser i landet.
  Tyvärr är det svårt att hitta ngt ifrån deras förbund också (LSR) En lista alltså, vem som gör vad..

  Å andra sidan måste man lita lite på sig själv också, och försöka lura ishiasen genom att t.ex använda de tips som artikeln visar...
  Hälsn Christer

  SvaraRadera
 6. Ett förtydligande bara. Sjukgymnaster har olika extra utbildningar. Dock har långt ifrån alla extrautbildning
  1. En del har OMT utbildning - vilket betyder manuell terapi, alltså liknande kiropraktor.
  2. Det jag talar om ovan är OMI utbildade (Ortopedisk Medicin) då finns mkt fler varianter av behandling. Ibland behandling man remitterar vidare till.

  SvaraRadera
 7. Hej!
  Jag har förmodligen falsk ischias. Svårast är det på natten när jag inte kan lyfta ett ben utan riktig smärta. Under dagtid är det värst i ljumsken och molvärk ned emot knä. Min läkare säger att det kommer ifrån kota 4. Jag står i kö sedan 2 månader för röntgen. Läkaren tyckte att vi skall röntga. Det vill i och för sig jag också för att utesluta annat. Detta har pågått ca 3-4 månader. Det började med värk i höften efter långa promenader.
  Har du något tips till mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Eva
   Ja, det är en lite märklig diagnos...falsk ischias....Har läkaren bedömt att det är en s.k falsk ischias, då lär man ju heller inte behöva någon röntgen.
   Två månader till röntgen låter ju också väldigt segt. Nåväl, det är lika bra
   att de kollar.
   Tips, om det blir märkbart värre, t.ex domningar, så får du ta läkaren i hampan och röntga direkt...
   Du har väl inte haft t.ex bröstcancer tidigare? Visserligen ovanlig situation - Men Jag frågar för säkerhets skull...
   Jag frågar därför att om man har "falsk ischias" brukar den ge sig efter några veckor. I alla fall om den är konstant och inte varierar.

   Om "falsk ischias"....
   Jag tror att ischiasen kan ge sig vartefter... Dock finns inga supertips annat än att försiktigt röra sig som vanligt. Till natten måste du sova. Både sömn och ischias kan bli bättre med sömnpiller.... (avkoppling). Men okay, sover du hyggligt redan så avstå...Vet ej vad du gör på dagtid, men se till att om du sitter att det sker i riktiga ryggvänliga stolar... Kortare promenader, om det går. Men Provocera inte smärtan för mycket... Smörj in ryggen med Voltaren... Var uthållig, Ischias ger sig alltid....tidsfråga ... Lätt gymnastik rörelser bättre än långa promenader...

   Radera
 8. Hej!
  Jag fick för några veckor sen lite ont i ländryggen med mild ischiasvärk som följd. Inte ryggskott, men stel och en aning öm. Har haft känning av ryggen några år, men det har bara varit problem någon enstaka gång per år och aldrig jättejobbigt.
  Efter ytterligare dagar så fick jag sedan känselbortfall på framsida/inre sidan av vaden ner till fotknölen och kände svaghet.

  Gick till ortoped som gjorde MR. Diskbråck konstaterades men han sa att besvären antagligen inte kom från bråcket utan en svullnad på kotor längre ned. Har nu kört Voltaren tre veckor, har samma svaghet och känselbortfall, men inte direkt någon smärta. Fortfarande stel i ländryggen.

  Finns det risk att detta blir ett permanent tillstånd? Jag fick rådet att vänta, finns det något annat man kan göra?
  mvh Jonas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jonas !
   Permanent tillstånd kan man inte tro på, förr eller senare rättar det till sig när det gäller ischiasproblem. Speciellt du som inte haft så omfattande ännu....Svullnad på kotor låter konstigt, mer troligt irriterad inre muskulatur som stramar emot - Finns inget supermedel mot detta, annat än att man hankar fram i måttlig takt, utan några våldsamma övningar eller arbeten... Köp en gåstav som hjälp ifall du är utomhus... Lätt gymnastik hemma, ligga på rygg, uppdragna ben... lugna promenader, ej långa om det stramar... Iprentablett eller annan rek. tablett om behövs.... Försök göra det som känns bäst ang aktivitet... Det borde ge sig så småningom, så du får acceptabel nivå....

   Radera
 9. hejsan.Har fått ichas tror jag,har ont där bakoch på höften ,gör ont när jag ligger ner och lyfter på ena benet.Och så gör det så ont mär jag ska böja mig ner och knyta mina skor.Känner lite granna på den andra sidan också ,men inte lika mycket.Det känns bättre när jag är uppe på benen och går.Jag vill veta onm ni tror att detta är ichas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej !
   Låter inte som klassisk Lumbar ischias, men likväl kan nerv komma ikläm... Låter som S1 kotan sacrum som mest spökar. En mindre nerv alltså, och därvid lite andra symtom men ändå likartat problem, fast aningen lngre ned i ländrygg/sacrum delen... Går antagligen inte gära så mkt annat än måttlig aktivitet, och vänta ut problemet... blir det värre få r man söka vård igen.... men tror det kan ge sig.. MVH Christer

   Radera
  2. Till Anonym: Det du beskriver låter precis som mina första Bechterews besvär. När jag får ischias så minskar inte smärtan av att vara uppe och gå, tvärtom. Men Bechterews värken minskar av att jag rör på mig (måttligt). Lycka till!

   Radera
 10. Hej och tack för ditt förra svar!
  Jag har nu fått svar från röntgen, degenerativa förändringar i ländryggen!
  Jag har otroligt ont i ett ben och smärtan flyttar fortfarande sig till ljumsken och neråt knä. Värst på natten. Ipren hjälper men skall jag alltid hålla på med det?
  Jag har avtalspension efter att jobbat 45 år i bank.
  Vad tycker du? Är det sjukgymnastik som gäller.
  Jag har aldrig varit sjuk tidigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Degenerativa förändringar har alla personer i ländryggen, så det säger inte mycket. Symtomen säger desto mer. Om du inte har problem med magen av Ipren så får du använda det...iaf så sparsamt det går. Lättare sjukgymnastikprogram som man gör själv i hemmet kan vara en ide... men det finns inget undergörande påskyndningsmedel annat än att kroppen riktar till symtomen.
   Det är enormt med nerver i området, och de flesta ser man inte skymten av på ngn röntgen... men det kan vara en ischiasnerv som spökar och då brukar den kunna förflytta sig med tiden och besvären minskar då.. Om det funnits ett superråd så skulle det vara i din vetskap redan. Men ge inte upp, Coola ner, ryggen rättar till sig, även om man tycker det är en evighet...MVH Christer

   Radera
 11. Hej Christer!

  Tack för ett mycket intressant inlägg. Min sambo har haft problem med ischiasnerven i över fem år. Det började som problem med piriformis men har under de senaste åren i allt större omfattning börjat omfatta stor smärta i ländrygg samt högra benet och foten. Som du skriver och som jag ser i många av kommentarerna förvärras smärtan också i hennes fall av att stå eller gå på hårt underlag, specifika sittställningar som att köra bil, löpning o.s.v. Hennes livskvalitet påverkas starkt negativt av tillståndet och det blir allt mer handikappande. Hon har testat "allt" inklusive rörlighetsträning, sjukgymnastik, massage, akupunktur, kiropraktik, TENS och OMT. Hon opererades även för snart två år sen för en buktande disk men detta gav inte långvariga positiva effekter utan har väl snarast upplevts som plus minus noll. Uppföljningen efter operationen har varit obefintlig trots påtryckningar från vår sida.

  Det som faktiskt har hjälpt är:

  1) Inför operation så slogs nerven ut med bedövningsmedel. Detta gav omedelbar lindring men avklingade efter några timmar.
  2) OMT och då särskilt första behandlingen gav väldigt bra effekt. Efterföljande OMT-behandlingar har dock snarast förvärrat tillståndet eller inte gett någon effekt.
  3) Måttlig fysisk aktivitet som simning upplevs som delvis smärtlindrande.

  Min sambo har alltså fått allt kraftigare problem i många år och redan testat många åtgärder, både skolmedicinska och mer alternativa, men inget har gett bestående förbättringar. Hur går vi vidare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det man kan se av texten är inte detta ett ischiasproblem, utan ett klassiskt och klart ländryggsproblem. Där ischias är en liten del i "soppan". Så fort ryggvärk är med i spelet, och gående och ståendeproblem är med så får därför sjukdomen gå under beteckningen SRS Segmentella kot och ryggproblem...
   Vi talar därför om en annan division av ryggproblem.
   Det räcker tex inte med att koncentrera sig på om ngt påverkar någon nerv, tex en buktning--- ta bort buktning ger inga resultat alls..det ger enbart fortsatta ryggproblem, knske t.o.m värre just för att man skurit och donat i ryggen......

   SRS Segmentell rörelsesmärta... är som vi bekskriver omfattande i annan artikel huvudproblemet i en miljon svenskars rygg. Sedan kan det ge lite olika symtom, tex ischias, ryggvärk, ryggskott, sitt o gångsvårigheter.....

   Men vården (och kirurgerna) vill gärna på och hacka i de små problemen, om den ens gör det....
   Det är mycket svårt att ge råd till de som har dessa problem i ländryggen. Ingen behandling tycks imponera.
   Ju mer man själv är läkare åt sig själv ---kan man lindra ut dem, g
   Att ställa allt hopp till vården ger inte höga poäng....
   Alla som jag känner på nära håll och därvid har omfattande och långvarig vetskap om brukar jag träffa rätt i råd...iaf så pass att de blir lite bättre....
   Jag är allt mer motståndare till att skära bort problemen.tex bråck o stenoser...... därmed har du iaf fått ett tips som man inte skall göra...

   Kombinationer i sitt levnadssätt, kombinationer i medicin, kombinationer när det gäller fysiska lättsamma aktiviteter...
   Stärka sig mentalt, se till att ha folk hemma som begriper att man har det tufft..... det är det långt ifrån alla som har...

   Eftersom hon provat en hel del av detta så kan vi ej förslå.... men man kan prova igen samma metod efter något halvår tex.... det kan ge bättre effekt då.... Det finns nämligen igen engångsmedicin för ryggen...
   Radera
 12. Har haft ont korsrygg is nart 2 år med kraftg utstrålning i benet, sockerdrickpirr och ont ända ner i foten. Periodvis bättre. Nu sista tiden är de värst på morgonen. Både rygg och ben. Har en kontakt med sjukgymnast som är säker på att jag har diskbråck. Min läkare vill inte skicka mig på en röntgen. Fåttbeh med akupunktur samt tens utskriven. Men de hjälper inte. Kan jag kräva mer hjälp el får jag leva med detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej ! En Magnetkamera-undersökning tycker jag du kan kräva. Det kan mycket väl vara ett diskbråck, men det är inte helt säkert att det är hela sanningen. Ett bråck brukar ge sig efter något år. Du har gått 2 år. Därför kan det vara i kläm på andra ställen. Tyvärr finns ej någon supermetod att använda. "Naturaförloppet" brukar vara bäst. Dvs att problemen minskar av vartefter. 2 år är i dessa sammanhang ingen konstigt lång tid... Tyvärr måste man säga... Delvis måste du leva med detta ett tag, men för mkt smärta är inget du skall behöva ha. Blir det för mycket så är det piller som gäller. Lättare massage och egna rörelser övningar rekommenderas. Jag tror det ger sig så småningom. MVH Christer

   Radera
 13. Hej!
  Är 43 år och har haft ont i nedre delen av ryggen typ hela livet. Läste det som gäller detta och kände igen det med att smärtan blir värre när man står än när man går. Dock vid längre promenader blir det just så som att det känns som att ryggen ska gå av och det bränner.
  I 20 års ålderna sprang jag hos läkare titt som tätt. Ibland kunde jag inte ens sitta på en buss utan att det skar som knivar när bussen skumpade fram. Mitt smärtområde har alltid varit i nedre delen av ryggen lite till höger om ryggen (en bit ovanför skinkan).
  I unga år krävde jag att få göre en magnetkameraundersökning. Någon form av förskjutning hade jag men att då det var under 2 centimeter så gjorde man inget sa han. Läkaren var norsk och jag fatta då inte mycket av vad han sa mer än att han tyckte jag var för ung för att man skulle göra något åt min rygg och han tyckte jag skulle komma igen när jag var gammal. En läkare konstaterade att ena benet troligtvis var längre medan en annan läkare kort därefter konstaterade att det var det andra benet som var längre mot vad den första läkaren sa. Det var ungefär där jag gav upp hoppet på läkare. Gick en period hos sjukgymnastik, inskaffade ett bälte för att ge stöd åt ryggen.
  Jag gav tidigt upp hoppet på läkare då inte någon kunde säga vad det var. Smärtan har kommit och gått och jag har lärt mig att leva med den genom åren.

  Nu har åren gått och jag har bliviit äldre. För ett år sedan började jag få problem med att sitta en hel dag på min kontorsstol och försökte börja stå mer men ryggen orkade inte det heller en hel dag.
  Jag gick till en duktig naprapat ett par gånger som tänjde och drog och det kändes bättre ett tag.
  För en månad sedan (efter påtryckningar av nära och kära) bestämde jag mig att återuppta tron på läkarna så jag tog kraft och ringde vårdcentralen och bokade en läkartid för att återigen (efter 15-20 år) ta upp mitt ryggproblem med en läkare. Jag gjorde detta för att ta två flugor i en smäll då jag ville kolla en liten fettknöl bredvid ryggraden.
  Det slutade med att jag skulle göra en skelettröntgen "för säkerhets skull" men att det inte verkade vara något då jag kunde lyfta benen hit och dit och reflexerna fungerade. Han sa att det kunde kanske vara ischias men då svarade jag att det aldrig strålar ner i benet. Han sa att det kan vara en annan typ av ischas. Jag fick göra en skelettröntgen för säkerhets skull.
  Idag fick jag hem brev från vårdentralen som sa följande:
  Din senaste rönten visar på lättare generativa slitager i ländryggen, behandling med Alvedon och Pronaxen samt sjukgymnastik.
  Att jag skulle ta alvedon för ryggen känns ju inte ok, och pronaxen vet jag inte ens vad det är. Däremot tänkte jag ta kontakt med någon sjukgymnast och ev. även prova något som heter medicinsk yoga.
  Känner bara att jag blir stelare och stelare och det känns inte ens bra när jag ligger i sängen om jag inte lägger benen i 90 graders vinkel. Det är fortfarande hanterbart men börjar känna mig lättirriterad pga av värken vilket kanske inte är roligt för omgivningen.
  Fråga: Kan detta vara det ni kallar SRS???
  Isåfall: Vad göra?
  //Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är klassiska ländryggsproblem du beskriver och den närmaste diagnosen man kan komma till är SRS. Ländryggen orkar helt enkelt inte med ansträngningen att kliva över till höften, därför får man i L5 området ett svaghet, som sedan blir till molande värk, som sedan blir del mer avancerad värk, Gångsvårigheter, sittsvårigheter. Ligga på säng med uppdragna ben blir bättre. Så det är SRS vi talar om. Röntgenbilderna säger inte mycket. Alla har degenerativa förändringar men de förändringarna har ej nämnvärd betydelse. Tur att du inte har diskbråck, så att du riskerar ramla in i en diskopereation, det hjälper nämligen inte ..... detta är Instabilitet/ SRS. MVH Christer

   Radera
 14. Hej Christer!
  Vilken bra sida och vilken bra information. Mitt problem, jag har haft ont i ryggen till och från i hela mitt vuxna liv. Jag är 53 år. Jag har alltid tränat och hållit igång. Är något överrörlig i vissa leder jag har starka muskler. Sista tio åren har jag lagt till yoga i min träning. För ca fyra år sedan fick jag droppfot första gången. Därefter har jag haft droppfot i vänster fot tre gånger och höger fot en gång. Alla gånger utom den sista i vänster gick tillbaka av sig själv efter mellan två och tre veckor. I november 2012 fick jag djävulssmärtor i vänster vad och fot och droppfot som inte gick tillbaka. Även höger ben var involverat men inte lika aggressivt. Då började värsta utredningen med tre MR och två utredningar hos neurologen men både nerv och muskeltester. Det visade sig att jag inte hade någon aktivitet i nerven som försörjde droppfoten. I juli 2013 var jag helt smärtfri i tre dagar. Då hände det igen, illamående, yrsel som var inledningen till ytterligare problem. Nu var det inte droppfot utan jag kunde inte stå på tå! Ny utredning igen. Nervtestet visade ingen aktivitet i S1. Jag har en sjukgymnast som varit ett stort stöd men hon säger att hon inte kan hjälpa mig med mina problem. Det är så det är med dina problem säger hon. Jag ska fortsätta med min träning och yoga som jag gör. Lyssna på kroppen och försöka att anpassa träningen. Nu till det fantastiska. Mina ländryggssmärta har avtagit. Jag har hittat stretch/yoga övningar som jag tror är förklaringen. Jag tror också efter att ha läst texten på denna sida att jag har spänningar och svullna inre muskler som förhoppningsvis håller på att avta. Jag har minskat på "styrketräningen" och fokuserat på stretch/yoga och vila. I april gjorde jag en atlaskorrigering. Efter den blev min nattsömn bättre. Varje morgon gör jag ett uppmjukningsprogram och på lunch ytterligare några övningar för ryggen. Eftersom mina smärtor tenderade att gå ner i höfterna så började jag även stretcha höfterna mer och nu känns det rätt ok. MEN pirret och oroligheterna i underbenen och fötterna kvarstår. Det blir mycket värre när jag står stilla. Nu ber jag högre makter om att även ischiasproblemen ska försvinna. Min fråga är, har du varit i kontakt med någon som fått droppfot pga ischiasproblem? Vad var utgången i så fall. Tack för en bra sida.
  Jossi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej !
   Ja det är kul att du hittat en form att hantera problemen. Jag tror en hel del på detta med massage, avslappning, och yogan.... (bara man kan sitta ner) Frägan var ischias och dropp fot. Ja det hör ihop, beroende på vilken ischiasnerv det är som spökar. All ishias ger inte droppfot, då det finn s 2 nerver till varje kota så har vi åtminstone 10 att välja på bara i ländrygg. MVH Christer

   Radera
 15. Hej Christer,

  Har nyligen gjort en MR av ländryggen på grund av tilltagande smärtor och domningar i framförallt underben och fötter. Mest på vänster sida. Domningarna här utlöstes av ett troligt diskbråck för 10 år sedan och har sedan dess sakta blivit sämre.

  Här är resultatet:
  "Jämförelse göres med föregående undersökning från Alingsås 08-09-09.
  Conus är u.a. Liksom tidigare är diskarna L2-L3 till L4-L5 obetydligt höjdreducerade.
  Disken L5-S1 ör mer kraftigt höjdreducerad och progress har skett. Det ses också
  degenerativa signalförändringar i ändplattorna på denna nivå.

  Diskarna L2-L3 och L3-L4 buktar något utan rotpåverkan.

  Disken L4-L5 är mycket lätt buktande och regress har skett. Det finns intervertebralledsartros
  men inte rotpåverkan.

  Disken L5-S1 buktar något. Det finns ganska uttalad intervertebralledsartros och viss progress
  torde ha skett. De laterala recesserna är något trånga med vänstersidig övervikt. Dock ingen
  övertygande kompression av S1-rötterna. Liksom tidigare är rotkanalerna för L5-rötterna något
  trånga."

  Tilläggas bör att jag känner sällan av problemen när jag ligger ner utan smärta och domningar kommer i sittande eller stående ställning.

  Jag är 60 år och skulle vara tacksam för dina åsikter om jag skall gå vidare för att ev. försöka få en dekompression av laterala recessen på i första hand vänster sida?

  MVH / Lennart N.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lennart. När det gäller Spinala stenos operationer är jag kronisk motståndare till dem. Jag har inte hundra koll på allt, men jag har sällan eller aldrig hört någon som blir bättre på längre sikt.. Möjligen tillfälligt. För mig är det oroväckande att kirurgin därför sysslar med SP stenoser - vilket idag blivit den vanligaste ryggoperationen. De flesta har fyllt 65 eller mer som kliver på det tåget.

   Röntgentsvaret ditt tyder på stenosförändringar - - men det är inget revolutionerande man ser. De flesta 60 åringar ser ut som du, de flesta har inga större besvär av det.... Dina SYMTOM är mer intressanta. Du är bättre i vilande ställning - men när rygg kommer under press, ökar problemen.
   Teoretiskt kan man tänka sig att diskarna, även om de är friska, buktar lite under press.
   Nästan ingen 60 åring har en disk utan buktning.

   Dygnsskillnaden ger även här svar nej till Spinal Stenosoperation. Jag ser i så fall mer till att Steloperation kan vara mer intressant för din del. Alltså för att plocka upp de vertikala krafterna och hindra disken att bukta mer.
   Fortfarande kan vi dock inte ta gift på att det är disken som ger ischiasbesvären, och fötterna...


   Men StelOP- teorin faller lite, då du inte talar om ryggvärk nämnvärt. Man bör ha ryggvärk som dominans vid Stelop.

   Så jag skulle nog passa i detta läge för Operationstankar. Du får försöka reda ut besvären med tiden som hjälp - hos många klingar dessa besvär av - trots att MR bilderna ser sämre ut...
   MR bilder stämmer nämligen märkbart dåligt ihop med den faktiska värken. Detta känner varenda kirurg till...
   Läs gärna min minitest av 2st Stenospatienter - som plötsligen frisknar till. Båda står på listan att operera - men jag känner på mig att det inte går bra. Det gick bra utan OP.

   Kämpa på Lennart - jag tror du grejar det här med tiden.
   Går det åt fel håll. Ja då får man diskutera igen.

   http://www.diskbråck.info/2013/02/operera-spinal-stenos-hjalper-det.html
   MVH Christer

   Radera
 16. Hej
  Jag är 27 och fick mitt första ryggskott vid nyår. Jag blev sängliggande under fyra dar. Efter en månad började jag träna på gym men efter en kortare löpträning samt stretching kände jag av ichias i högre bak och baksida lår. Upplever även försvagning och känslan av träningsvärk i höger vad. Har masserats av naprapat ett par gånger och ska till sjukgymnast. Går ichias alltid över och hur länge ska man vänta innan man röntgas/träffar läkare? (Typ omöjligt att få tid). Nu har jag haft problemen i 4 månader.
  Mycket bra sida & tacksam för svar
  //Dc

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej !
   Du har för kort tid av besvär och är för ung att man skulle ha någon nytta av Magnetkameran. Man ser inget, och man ser fel saker... Symtomen är desto intressantare. Klart är att ett Första ryggskott och dess effekter borde klinga av efter en månad.
   Jag är inte vännen av att sätta igång att hårdträna efter ett ryggskott, för att därmed tro att man kommer ur krisen. Det som gäller är mer maklig rörelseschema, så man inte riskerar ett skott till.
   Vi har ca 15-20 proc av befolkningen som kommer att vara i riskzon för nya ryggskott, och stärningar, typ ischias. Jaga inte fram hårdare tempo, får kroppen röra sig lite lagom kan detta klinga av... tyvärr tar det längre tid för många än det vården basunerar ut.
   Ischias går alltid över eller minskar. Men kan riskera återvända oavsett vad man gör. Man får bida sin tid, och se hur mkt kroppen rättar till det. För stressade kommer de ta längre tid. Coola pers blir bättre tidigare,,,, Behandling....nja...ett lättar sjukgymprogram kan rekommenderas. Du skriver inget om jobb och fritid. Även där kam man justera lite så ryggen gillar det bättre....Lycka till .... hör av dig igen ifall önskan finns... MVH Christer

   Radera
 17. har haltat runt i en månad med ischias i båda benen.
  ärvt av pappa.
  han har gjort op för diskbrock, samt faster med.
  dom blev problemfria i detta område.

  äter värktabletter och tar promenader c:a 40 min 1-2 gr om dan max.
  svårt att hålla vikten när jag har svårt att röra mig. c:a 95kg 182cm.
  om jag rapar eller hostar hugger det fortfarande i svanken å ned i båda benen till knäna.
  är mycket nedstämd och lidande av detta och funderar på inläggning.
  innan tänkte jag gå till vårdcentral och be om röntgen för att kunna få op.
  En vän som bor nära har även blivit problemfri efter op när han var i samma ålder.

  Jonatan
  Jag fyller snart 32.

  SvaraRadera
 18. Christer Nyberg har du själv diskbrock eller ishias eller någongång lidit av det ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej !
   Nej diskbråck finns inte ett spår av. Men svår ischias har jag mellan varven.

   Radera
 19. Har varit på en slätröntgen av ländrygg en. Den visa en måtlig disksänkning vid L5. Ska nu på en mrt. Kan det vara ett diskbråck?

  SvaraRadera
 20. Har ryggsmärtor från ländryggen i 4år nu. Har testat det mesta för att bli bra. I okt. 2013 fick jag äntligen en mr o det visade sig ett diskbråck mellan l5 o s1. Nu i mars märkte jag att vänster ben inte vad helt under kontroll. Blev bara värre o värre o mer o mer smärta i benet. Tillslut fick ambulansen komma o dom konstaterade akut ischiasanfall. Sen dess har jag smärta i Vänsterbenet. Kan inte stödja riktigt på det än o haltar. Samt smärtor från ländryggen.jag väntar på svar från mr igen. Kan tilläggas att jag fyller 30 iår. Mvh Fredrik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Fredrik.
   Detta diskbråck kan spöka på 2 sätt. Dels att ischiasen kommer därifrån. Men det är inte helt säkert.
   Den 4 åriga ryggvärken har dock enl expertisen inget med bråcket att göra. Skulle man OP diskbråcket , vinner man därför inget ang ryggsmärtan.
   Knepig men vanlig situation. Men du har tid att fundera, och har du en bra doktor så hjälper det förhoppningsfullt till att reda ut vad man skall göra....
   Det är inget bra att OP diskbråcket, bättre att vänta ut det.
   Såvida det inte blir på tok mkt värre. MVH Christer


   Radera
 21. Hej. Håller på att utreda min rygg. Har haft flera episoder med rygg smärta samt utstrålning i benet. Har ont ända ut i foten. Nu sista tiden har jag fått ont i ljumsken med. Nu undrar jag om det är värt att operera? Min läkare tycker jag ska göra det om ortopeden tycker att det ska göras. Vill helst inte... men när jag har så jäkla ont på nätterna så jag måste hålla mig i sänggavel när jag ska vända mig så känns det helt ok med en op. Har fått tid för en MR. Vanlig röntgen visade en måttlig disksänkning vid L5/S1. Har haft min problem i fleta år. Är det värt att göra en OP? Mvh Lina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tråkigt att du inte vill svara på mina frågor. Men de är väl kanske självklara problem jag har med min rygg. Mvh Lina

   Radera
  2. Hej ! Jag harsvårt att värdera om det är värt en operation, utan att ha mer kunskap om dig.
   Man kan heller inte operera för opererandets skull.
   Diskbråck och Spinal Stenos är 2 operationer jag numera skulle förbjuda, i alla fall inte rekommendera min närmaste vän.
   Steloperation återstår, som enda vettiga försök, men som har normalt måttliga till dåliga resultat. Om en kirurg svarar får du naturligtvis annat positivare svar..... Ryggoperationer har generellt dåliga odds... vad man än gör.
   Att vänta ut problemen till det bättre, även om det tar ett år, kan löna sig. i längden....
   Operationer är inte sista möjligheten, det finns mkt som kan göras, utan att sköra i ryggen...Operationerna är dessutom betydligt tuffare, än vad kirurgerna upplyser om. Så går det, så försök med annat....Vad kan jag ej säga, då jag vet för lite om dig. MVH Christer...Kämpa på...fråga igen om så vill.

   Radera
 22. Hej!
  Jag har haft riktigt lidande av smärta i mer än 4 månader i ryggen, nu den senaste veckan har jag haft så ont att jag varit sängliggande hela veckan, har försökt komma upp och gå eller göra ngn typ av rörelse men gör så förbannat ont.
  Jag har fått olika kortison sprutor i ryggen speciellt i SI leden där dem trott problemet
  varit men i Maj fick jag svar på MR att jag hade diskbråck i L4 och L5 .
  Nu är frågan jag kan inte fortsätta ha såhär ont, den brännande smärtan håller mig vaken på nätterna.
  Jag käkae då redan Alvedon 665 mg 6 st om dagen, pronaxen 500 mg 2st om dagen, norspan 10 mg i en vecka. Plus en oxynorm när jag ska sova.

  Trots all den medicin är smärtan outhärdig, vad ska jag göra nu, väntar på att gå till en av sveriges största ryggkirurg kliniker för operation.
  För orkar inte med smärtan, plus att jag börjar plugga igen i September och kan omöjligt fortsätta plugga med denna smärta.

  Vad är ditt råd, kan skicka en utförlig remiss från mitt svar på MR.
  Mvh Patrick

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej
   Svårt att svara på...
   Din ålder? Är detta din första period (4 mån) i livet.?
   Brännande smärtor, var då?
   Man tror först på SI leden, men bråcket sitter L4 - L5....
   Risk för miss om man opererar
   Medicinen du nämner, brukar oftast inte hjälpa.... möjligen tillfälligt...
   Jag kan inte bedöma detta via detta forum.
   Med det lilla jag vet, skulle jag undvika operation.....testa härda ut 2 månader till......
   Kirurg, skicklig sådan, måste kunna bedöma med hög säkerhet att bråcket verkligen ställer till problemen.... annars miss - och ev. långvariga problem dörefter.
   Oxynorm inget bra att sova på...! Om du inte också har en Benzo el. liknande Imovane..... Diazepam, eller Immo, bra på natten....
   Svårt att säga. Grundtips är att inte operera. Härda ett tag till...
   Återkom gärna..... MVH Christer
   Radera
 23. Hej.
  Jag håller tummarna på att du tar dig tid att svara på detta.
  Jag är 33 år gammal och i maj 2012 opererades jag för diskbråck (L5-C1) Jag hade problem med smärta i ryggen och ner i vänster ben där jag även led av domningar, känselbortfall och muskelryckningar, Blev inte helt bra efter operationen och började arbeta igen efter 3 månader. Har hela tiden haft problem med benet som gör ont, krampar och med känselbortfall och ryggsmärta. Detta blev värre och värre och i oktober 2013 blev jag sjukskriven igen. Svårt att gå och kraftiga smärtor. De misstänkte nytt diskbråck, gör ny MR som inte visar nått. Påbörjar sjukgymnastik (1-2 ggr i veckan) har blivit bättre, kan röra mig bättre men har fortfarande kraftiga smärtor och känner mig väldigt begränsad i vad jag klarar att göra utan att få väldigt ont. Har enstaka dagar då jag känner mig bättre men lider ständigt av smärta i ben och rygg. Min läkare på vårdcentralen sa till mig senast att jag får lära mig att acceptera att ha ont och att man inte kan göra nått åt det. Detta känns väldigt jobbigt att få höra, Jag äter Alvedon och Tradolan (ca 6 st/dag) och har ändå ont. Jag vill inte leva mitt liv så här! Jag bad min läkare om remiss till ortoped för att få träffa nån som kan ryggar men skulle vilja ha din åsikt. Är det kört, kommer jag aldrig att bli bra? Finns det nått man kan göra för att slippa leva med smärta, domningar och kramper?

  Hälsningar 33årig tvåbarns pappa som vill slippa ha ont.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej
   Nej det är inte kört. Att ge en prognos är oerhört svårt, men denna typiska ländryggsproblematik är välkänd mkt vanlig, och inte sällan envis med sitt sätt att ge besvär. Det finns sätt att komma ur detta, men någon snabb lösning finns inte.
   Tyvärr ger operation inte alltid resultatet man vill ha.
   Att byta smärtmediciner, dåoch då är ett sätt... Kroppen lär sig snart dessa opioider, och sedan tappar de effekt. Vet ej var dubor men smärtspecialister kan finnas och där man kan få hjölp att prova andra analgetican,. Din egen kropp kommer också att försöka rätta till problemet. Man måste i den mån man kan hålla sig rörlig - dock inte provocera smärtan för mycket. Massage, lättare manupulation, ev prova smärtblockad.... Men i man måste också lita till sig själv och testa sig fram....Jag antar att det bråck man tog är helt borta.... men det är vanligt att man får störningar efteråt... Som dock kan ge sig. MVH Christer

   Radera
 24. Tack för ditt svar, du nämner smärtblockad vilket även andra har nämnt, vad är din åsikt om detta? Jag har hört att man inte ska göra det då man tappar känseln och kan skada sin rygg mer utan att känna det och att det flera år senare kan ge komplikationer att man gjort det.

  33 års pappan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej. Den åsikten har jag inte hört förut. Och den låter inte rimlig heller. Framförallt kan man inte bevisa att det är så. Men okay smärtblockader är ingen drömlösning. Varför det fungerar på vissa men inte på andra, vet man ej. Skulle den fungera är den dock bara tillfällig. Men man kan bli hyfsad i ett antal månader - och teoretiskt också bli bättre på sikt då man kan återkomma till vardagen på ett bättre sätt. Men fortfarande har den inte övertygande bevis för att det hjälper. Men å andra sidan - det har ingen ryggbehandling. Fördelen är ändå jämfört med operation. är ju att det är ett betydligt mindre ingrepp.
   Personligen tror jag att smärtblockader är mest gångbara fär nacken.Men visst finns det de som fått hjälp av det i L ryggen också. Sacrala injektioner tycker jag dock kan vara intressanta - men väldigt få gör sådana. Denna metod görs på L5 S1,besvär, Man kan - med nålen komma in rätt in i centrala delar runt den sk duran via ett redan befintligt hål i svanskotan.
   Finns beskrivet i Ryggtidningen. Intressant. MVH Christer


   Radera
 25. Hej! Jag har tänkt att gå till doktorn med min rygg men vad jag förstår så är det inte så mycket att göra i alla fall. Jag tycker ändå att det är besvärligt och det blir mer påtagligt. Jag har haft ont i ryggen lite då och då men inget som inte går att hantera men ett vid några tillfällen har jag haft jätteont, ryggskott. Jag har alltid lite ont i hö höft har haft det i flera år och nu, det började för cirka 4-5 månader sedan slog det till i sätesmuskulaturen på båda sidorna och precis under där skinkan slutar vid vecket liksom alltid mest på hö sida. Jag tänkte att jag plötsligt blivit stel men stretching blir det inte skillnad av. Nu kanske 2 månader tillbaka har jag även ont i knävecket (höger) och ut mot hälen, tycker även att det har blivit lite mer på vä sida. När jag t ex kör bil så känns det som låret "somnar" på baksidan av hö lår samt mycket ont i knävecket och smärta i hälen. Jag har även problem med hallux valgus på hö sida (förstås) jag har tänkt att det kanske är den som spökar. Allt blir mycket värre när man tränar t ex ut och går i rask takt. Jag skulle vilja veta vad som orsakar detta, även om det inte går att åtgärda. Har varit hos kiropraktor, naprapat för ryggen, sjukgymnast.

  SvaraRadera
 26. Hej
  Jag är 34 år och har de sista tre åren dragits med problem från vä ljumske. Det strålar, bränner, sticker och domnar även bort till o från.
  Det strålar emellanåt ända ner till foten och även ut i svanskotan och upp i ryggen. Ibland domnar halva underlivet bort, och även foten. Vilket är mycket obehagligt.
  Någon ide? Jag tränar mycket och är aktiv. Sjukgymnasternas stretchptogram hjälper inte mig.
  Vänliga hälsningar Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej
   Det är svårt att med någon spec metod ändra detta. Nerver finns överallt i området, och att tro detta är muskulöst är nog inte troligt...möjligen kan spända muskler trycka på nerver...lagom rörelse, avslappning, och till slut kanske ryggen bestämmer sig för att hålla sig lugn. MVH Christer

   Radera
 27. Hej. Har varioch gjort min MR. Svar lyder Nivå L5 S1 finns ödem i täckplattor samt pålagringar ett brett flackt centralt diskbråck mellan L5 och S1 som påverkar S1 nervrot. Vad tror du om detta? Har fått remiss skriven för ortoped bedömmning. Är det nått som går att fixa med operation? Vad kan de bli för operation? Har haft mina ryggproblem i över 6 år. Så är väldigt angelägen att bli av med mina smärtor. Då de ej finns någon medicin som biter på detta. Mvh Lina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är svårt att säga med så liten info.... Enbart MR undersök inte tillförlitlig...8 av 10 är synlig bråck på MR ett blindspår. Om man tror på kirurgi så är det 50-50, förutsatt att många andra symtom stämmer.... Ju högre ålder, ju mer värk irygg ju längre skall man hålla sig bort ifrån diskbråcksOP... Ischias kan komma ifrån många olika platser.... Jag är inte förtjust i diskbråcks OP erationer.... Om ryggvärk är lika besvärlig som ben - då avstår man kirurgi. Var tredje Diskopererad, är kvar i ryggproblem 12 år senare(studie).... Knepigt -- MVH Christer

   Radera
 28. Hej!
  För ca. halvåret sen, så fick jag väldigt ont i ryggen! Kunde inte gå, stå, sitta, knappt göra ngt alls! Det tog en kvart att komma upp från sängen m.m. Men det bästa vara att ligga ner OM man inte rörde sig! :) Den värsta smärtan gick bort med Diklofenak och Paraflex, men det som blev kvar efter inflammationen(?) är en ngt hårdare "svullnad" mellan ryggraden och höften, ner mot skinkan. Det gör ont att trycka där och det svullnar upp emellanåt. Värst är det om jag har gått en promenad i raskare takt, eller stått upp mycket. Sitta i en sittvänlig stol eller ligga ner är ok. Smärtan strålar ner i benet, hela vägen ner till foten, känns som "tusen nålar" ibland. Det största problemet är att jag får inte upp benet mer än knappt 90 grader, varken vid höften eller knät. Efter det "lyder" inte benet! Inga problem med andra benet! Jag har alltid varit "överrörlig" och ganska smidig i kroppen. Kan detta vara ischias och vad göra? Smärtan finns inte varje dag, men kommer efter minsta lilla extra som man gör, böjligheten i benet är konstant. Röra sig gör det bara värre när smärtan är som värst... Jag är ganska smärttålig i vanliga fall.

  Tacksam för hjälp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett ryggskott . Akut Lumbago Ischias. Nerver i kläm - men var..? Detta är ju ett vanligt tillstånd - som kan ta tid på sig att läka. Om det funnits ett Quick fix skulle jag ge det direkt... Konsultera en ortoped, han kanske kan bestämma bättre...huruvida ischiasnerven är påverkad, möjligen av ett bråck....men muskulär påverkan är mer vanlig...trolig....MVH Christer

   Radera
 29. Hej!
  Är 23 år gammal och har haft ryggskott 5 gånger tidigare.
  Fick diskbukning efter att jag hade vart tränat en dag i gymmet
  Första dagarna,veckorna har varit ett rent helvete fick domning,vibration,stickningar,kittlande,brännande,strålningar,kall känsla i min vänster ben ända ner till foten.
  Jag vart rädd eftersom Kunde inte sova fick panikångest och kände att symptomen dominerade mitt väster ben
  Efter några dagar gick jag till en ortoped och berättade mina symptomer och han konstaterade att jag hade fått diskbuktning.
  Han skickade mig en remiss till en sjukgymnast och har vart hos sjukgymnasten ungefär 6 gånger och nu har jag blivit mycket bättre efter ungefär 1 månads behandling.
  Har nu slutat få stickningar,domningkänsla och strålningar i vänster benen
  Och kan dessutom nu sova utan några problem.

  Men mitt enda problem som återstår just nu är att det känns lite kall
  Endast runt om vaden och på framsidan.
  Har märkt tex om jag lyfter mitt vänster arm upp så känns det ännu mer kittlande känsla i min vad och på framsidan.

  Vad kan det bero på? Kommer jag att leva ut livet ut med den där känslan? Eller kommer dem försvinna efter tag?
  Vill tillägga att jag har ingen smärta i ryggen och har haft diskbukning i endast i en månad bara
  SvaraRadera
 30. Tacksam för hjälp!
  Mvh Patrik 23 år gammal

  SvaraRadera
 31. Alltid svårt att beskriva sina besvär såhär men gör ett försök. Jag är 32 år vart aktiv hela mitt liv. Det sista mest löpning och mtb. Jag har en bäckenfraktur på vänster sida som jag vart problemfri i efter operationen2011.(motocross olycka). Jag va hos kiropraktorn för andra gången i mitt liv för att släppa lite spänningar i höften. Kiropraktorn behandlade båda sidor och jag gick hem go och glad. Nästa gång jag träna kände jag att musklerna drog ihop sig i ryggen på ett nytt sätt.helt normalt efter ett kiropraktorbesök och upplåsta muskler..Dock va detta nu på vänster sida som jag aldrig haft problem med. Nu börjar mitt helvete. Vakna på morgonen och kan inte böja mig framåt.händerna till knäna typ.(har alltid vart rörlig och lätt lagt händerna på golvet med sträckta ben)tänker att det här va ju extremt efter ett kiropraktorbesök. Boka ett besök till en vecka efter och försökte jobba på som vanligt,men försiktigt.(lagerarbetare). Va hos kiropraktorn som trodde att det kunde röra sig om nån inflammation och han gjorde en grundligare undersökning men samma justeringar som sist på båda sidor av mitt bäcken. Gick därifrån, lite lättare men kunde förtfarande inte böja mig. Vaknade dagen efter fruktansvärt stel, dum som jag är tänkte jag gå till jobbet så böjde på knät plocka upp skon och när jag skulle ta på den small det till,som jag upplevde det i högt upp i skinkan eller lågt i ryggen. Vidrig smärta. Detta är fyra dagar sen nu. Första dagen låg jag bara i soffan,nästa dag satte jag mig i bilen gråtandes och åkte till akuten.Har tappat musklerna i vaden.kan inte stå på tå.fruktansvärd smärta.gjorde en vanlig röntgen som väntat inte visa något. Har MR i morgon. Jag kan inte överhuvudtaget böja mig framåt med sträckta ben,knappt med böjda ben. Böjer jag mig fram nyper det direkt i skinkan. Hela mitt ben känns spänt,krampar nått fruktansvärt.i mitt smalben känns det som det sprungit flera mil.svankar jag nyper det till oxå.kan ligga i soffan hyfsat smärtfri men så fort jag reser mig kommer värken smygande.tar ca 30 sek sen är den i mig och bara ökar och ökar. Jag har upplevt smärta förut men denna är helt sjukt jobbig.Är riktigt orolig. Konstigt att jag får detta på min friska sida oxå.? Allt jag läser säger att jag ska röra på mig men jag kommer ju inte mer än 10 meter innan det gör så ont att man vill döööö(ironi)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej
   Du har fått en akut historia och tiden måste gå - Några nerver har fått en kläm och ryggen svarar med att krampa kring detta vilket ger symtom i ben o höft. Jag vet det är olidligt när man får sådan smäll - men man kan ej göra något annat än att låta tiden gå, Möjligen kan MR bilder visa om nervrot ligger i kläm, det syns ej på vanlig slätröntgen. Återkom när du fått MR svaret...Härda ut - det ger sig - men det går inte fort - kan ta några veckor. Kontakta läkare? Piller--- har du testat något...Ipren kan lösa det muskulära...och underlätta MVH Christer

   Radera
 32. Idiotiskt och utge dig för att kunna ge råd i så allvarliga tillstånd utan att ha kunskap och utbildning inom området räcker absolut inte med de erfarenheter du refererar till , för att ge nyliga råd skall du i minsta fall vara utbildad ortoped.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allvarliga tillstånd? - Ischias? Det är väl inte den allmänna uppfattningen ifrån ortopeder att ischias är allvarligt? I alla fall uppfattar inte patienterna det så, efter att ha träffat en ortoped. Det kanske är Lasueges test du tänker på - och diskbråck? Hur säkert är det testet?.
   Ortopeder som sysslar med rygg kanske borde vidareutbilda sig - tex i Ortopedisk medicin (OMT) och inte bara stirra på diskbråck. Men att tala OMT- utbildning är väl som att svära i kyrkan för ortopeder. Man får - eller behöver ju inte - operera då.
   Och jag ger inga personliga råd. Bara generella.råd baserad på hundratals studier - eller kliniska erfarenheter ifrån patienter eller vårdgivare. MVH Christer

   Radera
  2. Som du ser några spörsmål ovanför- dat 23 september - så rekommenderar jag också att kontakta ortoped....så vad är problemet? --- MVH Christer

   Radera
 33. Hej!
  Är en kvinna på 40 som fött två barn-senast för sex månader sedan.
  Jag har haft ont i länden i perioder-precis innan graviditeten hade jag ont-men gick på ett yogapass med bakåtböjningar o blev bättre.
  Under graviditeren inga problem alls med ryggont.
  Förlissningen var lång och slutade efter flera timmars krystande med snitt. Efteråt hade jag fått droppfot.
  Efter 2-3 månader med ganska tafatta promenader där jag försökte att inte spänna magen, hade droppfoten till sist gått tillbaks.
  En kväll låg jag platt på rygg (gick inte alls att ligga så i början) o fick då smärthugg i foten. Senare även i andra foten. Detta följdes av stickningar o myrkrypningar i båda vristerna o fötterna. Sedan otroligt spända muskler i båda smalbenen. Det underlättades av specialgjutna ilägg i skorna. Då gjorde fötterna inte så ont.
  Stickningarna försvann så småningom men benen var fortsatt spända. Så spända att jag inte kunde gå ordentligt-gjorde jätteont. Tills för 3-4 veckor sedan.
  Sedan kom en brännande smärta framsida/insida lår o ljumske på främst ena benet-o litet grand ibland på vänster benet.
  Nu till min fråga: läkare o sjukgymnaster jag varit hos tror inte på diskbråck. Den jag nu går hos-OMT-utbildad, säger förvisso att man inte helt absolut säkert kan säga att jag inte har ngt dolt diskbråck-men det verkar inte vara ngt han tror på. Förutom när jag sa att et blev bättre med bakåtböjningar.
  Nu, efter att ha suttit på huk med mina fötter o ben som fortfarande är litet ömma så kommer stickningarna tillbaks-försvinner efter några dagar. Det kommer o går.
  Mina frågor är: kan man ha ischias i enbart fötter o underben? Jag har en spänd höftböjarmuskel och spända piriformismuskler-kan de trycka på nerverna på ett sådant sätt att nerver påverkas såhär?
  Ska jag be om en megnetröntgen-man läser ju att när man har påverkan på bägge benen kan det vara allvarligt.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej"! Röntgen lär ej visa något om fötter och underben är huvudorsaken. Det låter som neurologi -- nerver --- men varifrån symtomen är utlösta ifrån kan i bästa fall expert på rygg gissa på vid undersökning --- Svårt veta --- kan ge sig med tiden -- vilket du erfarit tidigare --mvh Christer

   Radera
 34. Hej!
  Kvinna på 28 år som har kraftig smärta av ischias. Från rumpan ner i foten. Har haft problemen sedan oktober -14 med tilltagande styrka. Sedan årsskiftet är jag i princip sängliggandes. Har inte lyckats vara ute och handla sedan november.
  Hade tidigare ryggsmärta (till och från sedan 15-års åldern). Starkt tilltagande de senaste två-tre åren men som alltså senaste halvåret helt övergått i ischias.

  Försöker röra mig så mycket som möjligt (har en son på 1år och tre hästar att mocka till vilket är en rejäl prövning varje dag. Hundarna klarar jag inte av att gå med då gång blir handikappande till slut och jag får krypa). Går regelbundet till sjukgymnast med ortopedisk medicin som extra utbildning, varit till naprapat och träffar även friskvårdskonsulent som jobbar med triggerpunkter, djupgående massage m.m. Imorgon ska jag börja med laser. Ja, man blir desperat av smärtan. Får inte sova om nätterna trots medicinering i varierande styrka. Just det. Använder ryggbälte, nu senare korsett utan framgång. Gör dagliga övningar som blir allt färre då jag blir allt sämre och får plocka bort sådant som triggar smärtan.

  Låter jag mina ben hänga fritt och någon ska lyfta mitt högra ben klappar jag till den människan nästan då smärtan blir enorm och det är utan att knappt lyfta benet alls.

  Känner mig kraftlös i benen ibland. Får under korta stunder en smärta i kotpelaren på en specifik punkt. Emellanåt en dov smärta intill/strax nedanför till höger om svanskotan.

  Smärtan avtar inte. Jag får krypa ibland för att kunna ta mig fram alls.

  Har inte gjort någon typ av undersökning annat än att sjukgymnast och läkare konstaterat att en disk är skadad.

  Vad är mitt nästa steg? Ett skott i pannan?

  Sorry men jag är så dödstrött på att vrida mig i smärtor 24 timmar om dygnet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej
   Du har varit hos OMI utbildad sjukgymnast - de brukar ha svar - men att bota är än bättre. Mediciner då? Läkaren? Vad sägs? -- ischias smärta biter bara typ Neurontin -- om inte är byten av medicin viktg. Tex inget bra att gå länge med typ opioider Citodon -- bättre trappa ut o byta... Finns ju ingen superbehandling, det borde ge sig spontant --- men kan ta tid. Ta några Voltaren som "mellanmål" ---
   Att röra sig så mycket som möjligt är inte alls säkert det är bra. Mocka hästar o dylikt är hård ansträngning. Kan förvärra problemet... eller förlänga... Muskulaturen hjälper knappast nerverna --- Tagga ner kan vara bra...

   Radera
 35. En fråga-menar du Ortopedisk Manuell Terapi (OMT) eller ortopedisk medicin i svaret ovan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ortopedisk Medicin OMI ---är en lära vilken jag menar
   Ortopedisk manuell terapi är en behandling

   Radera
 36. hej det är jag som tidigare skrev inlägget den 25 november.
  nu är det exakt tre månader sedan jag fick diskbråcket och MR visade att det va ett tydligt diskbråck som klämde nervroten ner i benet.har för mig S1-L5. jag kan bara säga fy fan. i 4 veckor kunde jag inte sitta på toa utan att gråta av spänningarna,jag kunde inte stå i mer än 30 sek utan att det krampa nått så fruktansvärt.åt oxinorm i mängder men det funka ju inte utan gjorde bara så jag kunde flumma bort lite tid. sen vecka 5 kunde jag va uppe i ca 5 min åt gången och så blev det sakta men säkert bättre,vecka 8 kunde jag promenera ute nån kilometer men fortfarande väldigt ont. sen började det släppa mer och mer och idag har jag väldigt ont när jag böjer mig och gör många saker länge. Men det är bara att vila en stund eller sova över natten så försvinner det värsta. Mitt största problem som vart det sista och det som bekymrat mig hela tiden va ju att jag blev kort och gott förlamad i rumpan,hamstring och vad. Nu har jag fått så pass styrka i vaden igen så jag kan gå utan att halta men jag kan inte stå på tå ännu och benet är väldigt svagt men jag känner att det blir bättre,MEN det tar tid. jag känner att det är på rätt väg så jag har släppt operationstankarna jag hade en stund. aldrig att dom får gå in och skära i ryggen när kroppen själv läker det. man måste bara låta naturen ha sin gång och det tar tid. Tid är allt i detta sammanhang och vårt samhälle ger en tyvärr dåligt med det. försäkringskassan va på mig efter 4 veckor och tyckte jag skulle träna och jobba,haha helt sjukt.,läkare börja tjöta op redan efter 8 veckor. och träning vid vecka 3 och första besöket.då hade jag så ont att det va ett mirakel jag kunde ta mig dit. jag fick lägga mig på golvet i väntrummet för jag kunde inte sitta. mår illa när jag tänker på det nu.

  SvaraRadera
 37. hej det va jag som tidigare skrev inlägget den 25 november.
  nu är det exakt tre månader sedan jag fick diskbråcket och MR visade att det va ett tydligt diskbråck som klämde nervroten ner i benet.har för mig S1-L5. jag kan bara säga fy fan. i 4 veckor kunde jag inte sitta på toa utan att gråta av spänningarna,jag kunde inte stå i mer än 30 sek utan att det krampa nått så fruktansvärt.åt oxinorm i mängder men det funka ju inte utan gjorde bara så jag kunde flumma bort lite tid. sen vecka 5 kunde jag va uppe i ca 5 min åt gången och så blev det sakta men säkert bättre,vecka 8 kunde jag promenera ute nån kilometer men fortfarande väldigt ont. sen började det släppa mer och mer och idag har jag väldigt ont när jag böjer mig och gör många saker länge. Men det är bara att vila en stund eller sova över natten så försvinner det värsta. Mitt största problem som vart det sista och det som bekymrat mig hela tiden va ju att jag blev kort och gott förlamad i rumpan,hamstring och vad. Nu har jag fått så pass styrka i vaden igen så jag kan gå utan att halta men jag kan inte stå på tå ännu och benet är väldigt svagt men jag känner att det blir bättre,MEN det tar tid. jag känner att det är på rätt väg så jag har släppt operationstankarna jag hade en stund. aldrig att dom får gå in och skära i ryggen när kroppen själv läker det. man måste bara låta naturen ha sin gång och det tar tid. Tid är allt i detta sammanhang och vårt samhälle ger en tyvärr dåligt med det. försäkringskassan va på mig efter 4 veckor och tyckte jag skulle träna och jobba,haha helt sjukt.,läkare börja tjöta op redan efter 8 veckor. och träning vid vecka 3 och första besöket.då hade jag så ont att det va ett mirakel jag kunde ta mig dit. jag fick lägga mig på golvet i väntrummet för jag kunde inte sitta. mår illa när jag tänker på det nu.

  SvaraRadera
 38. Skrev här för ett par veckor sedan, tror jag det var.
  Jag undrar-om det är så att mina problem kommer från en disk. Hur ska man veta vilka övningar (exv bakåtböjningar) som är ok att göra utan att ha en magnetkameraröntgen?
  Min rygg gör ont ibland, när jag suttit o gått mkt en dag, mitt bäcken har blivit skevt (troligtvis efter två tuffa förlossningar är min gissning), jag får huggsmärtor o har stickningar i fötterna-till o från. Det har varit väldigt mkt bättre ett tag, för att bli värre igen. Därtill har jag haft jätteonda/spända skenben-så att jag inte kunde gå. Överansträngda muskler sa en ortoped.
  Mina smärtor i fötterna blir värre om jag blir uppstressad. Kan det bli så med diskrelaterade problem? (Det är en momentan försämring-som går tillbaks så fort stressen lägger sig).
  Jag har även ont i vad jag tror är piriformis (som knivar in i skinkorna).
  Ingen jag har varit hos av sjukgymnast, läkare, ortoped har tyckt att det verkar som diskbråck.
  Kan man få huggsmärtor (a la elstötar) o stickningar i fötterna av piriformissymtom?
  Jag har inte haft någon strålande smärta-annat än enstaka gånger från fot upp till knä.
  Har även haft brännande smärta framsida lår, ljumske o mage-som har blivit bättre.
  Så min fråga är väl-kan mina symtom från fötterna vara muskulärt betingade-eller behöver jag vara rädd att jag har ngt centralt? Med vänlig hälsning, emma

  SvaraRadera
 39. Hej!

  Jag har haft problem med min rygg sedan jag var 15 år, är nu 42 år. Fick mitt första rygg skott när jag var 15. Har haft flera ryggskott genom åren och haft till och från värk framför allt ländryggen men man vänjer sig vid det och har aldrig sökt för ngt sådan besvär. Efter att jag sprungit och deltagit i ett spring lopp med lite över 2 mil så blev det värre. Jag fick ihållande värk över höger höft som gick ner i höger ben, jag har även på senare tid haft känningar där det är som att det snöras åt vid knät och det är värme känningar som går från fot upp till knä. Jag vaknar oxå på natten av värk om jag ligger för länge på höger sida samt att när jag kör bil så utlöser det värk i höger höft som går ner i ben. Jag gjorde en MR 6/3 och undrar om du kan hjälpa mig att tyda svaret, om detta är ngt som stämmer med den syptomen som jag har eller om det ens är ngt som ska ge ngn syptom?
  Har nära anhörig som har psorias atrit, är det ngt man ska väga in?

  Svar från MR:

  Normal benmärg undantaget hemangiom i kotkroppen S2 och normal conus. Normala disker utan diskbråck eller stenos eller i övre lumbalryggen.

  L3-L4: Diskgeneration med marginell buktning, posterior anulus ruptur, delhydrering men med bevarad diskhöjd utan diskbråck stenos eller rotpåverkan.
  L4-L5: Dehydrerad disk med diskret posterior anlulus ruptur, bevarad diskhöjd till antydd intraspongiöst diskheriering men inget diskbråck, stenos eller rotpåverkan.
  L5-S1: Minimalt buktande disk med bevarande höjd och inget diskbråck stenos eller rotpåverkan.

  Tacksam om möjlighet finns att ge svar.
  Jag har en tid bokad till ortoped 23/4.

  Vänligen
  Camilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej
   Nej röntgensvaret är det inte mycket bevänt med.... Och i 99 fall av 100 så bryr sig läkarna inte om röntgensvar... undantaget om det är tumör..
   Någon typ av "Diskdegeneration" har praktiskt taget alla 40 åringar och 90 procent har ingen ryggvärk....

   Tyvärr är röntgensvaret ett "blaha" svar - som ortopeden du skall träffa knappast ens kommenterar ---
   Det innebär dock långt ifrån att du är frisk....men MR o röntgen ger nästan aldrig svar -- trots tuffa besvär.... Försök få tag på någon vidareutbildad sjukgymnast -- eller kiropraktor - som inte rycker så mycket... de har också mycket bättre förklaringar till detta än vad ortoped plus vanlig läkare har..
   Ortopeder vill operera - men jag har svårt att se vad man skall göra här.....
   DU frågar
   Har nära anhörig som har psorias atrit, är det ngt man ska väga in?
   Nej - det har säkert inget med detta att göra......
   Du har "klassiska" nervstörningar utlösta från rygg nedre del...som ger störningar --
   Knepigt att ge tips... Ortopeden tror jag inte så mycket på. Försök Få tag på någon som ger lättare manipulation, massage och Inte minst tron på att sin egen kropp att den rättar till detta till det bättre.
   Ofta gör ryggen det... Låt inte mitt svar tolkas som nonchalering av dina besvär - tvärtom - men jag vet hur vården brukar agera---
   eller snarare inte agera - Tyvärr är den ordinarie vården inte bra på detta -- men i så fall får man gå vidare...
   MVH Christer   Radera
 40. Hej! Chansar och hoppas att det fortfarande går att få svar ang mitt ryggelände...

  Jag har scolios sedan tidiga tonår, i s-form...dvs sned både upptill o nertill. Har haft korsett i tonåren, men ryggen är ff sned. Ryggen har fungerat bra under alla år fram till för en thai-massage för 7 år sedan. Dagen efter kom jag knappt ur sängen, hade vansinnigt ont i ländrygg och höft.

  Efter 3 år gick jag till läkare, tänkte det skulle gått över av sig själv, och fick magnetröntgen som visade buktning mellan L2-L3. Jag fick välja om jag ville operera m tackade nej och har försökt träna ryggen sedan dess. Det går bra i perioder, men för ett år sedan började jag känna av att höger ben inte kändes lika starkt För ca 1/2 år sedan fick jag smärta ut i höger säte, lår och ibland mot vaden och även smärtan i ländrygg/höft ökade drastiskt.

  Har varit hos läkare igen för att kolla och senaste magnetröntgen säger följande: "Liksom tidigare finns diskbuktning på nivå L2-L3 som mkt lätt buktar in i durasäcken men det föreligger ingen signifikant central spnal stenos eller rotkompresson. Det finns degenerativa förändringar i täckplattorna nivå L2-L3 men ödemet har snarast minskat jmf föregående undersökning 2012. Ingen signifikant central spinal stenos. Inga rotkanalstenoser"

  Trots att ödemet minskat har jag konstant ont, mer eller mindre. När det inte är ett diskbråck, har jag tolkat det som att smärtan i benet inte är ischias. Men vad är det då ?

  Finns det något jag kan göra för att bli smärtfri utan operation och i så fall vad? Och kommer jag att kunna träna styrketräning/löpning som jag gjort tidigare. Just nu vågar jag bara träna yoga.

  Känns riktigt hopplöst när jag inte riktigt vet vad jag ska göra/inte göra för att förbättra eller förvärra ryggvärken.

  Mvh,
  Anne-Li

  SvaraRadera
 41. Inflammation i leden (artrit)
  En inflammation i höftledens kapsel (artrit) syns inte alltid på röntgen, men kan ge stora problem. Symptomen är smärta i ljumsken med utstrålning ned mot knät. Ibland kan man även ha smärta i skinkan. Orsaken kan vara en ledkapselskada, som kan ha uppkommit genom t.ex. översträckning, vridvåld eller överansträngning av leden i kombination med lätt broskskada eller reumatoid artrit. Ledkapselinflammation kan även uppstå utan någon egentlig orsak alls. Inflammationen kanske inte syns vid undersökning, men kan ge stora problem som t.ex. smärta vid ansträngning, värk i vila och på natten. Vid undersökning hittar man ofta ett typiskt smärtmönster och nedsatt rörlighet som ger diagnosen artrit. Ortopedmedicinsk behandling är att bryta inflammationen med hjälp av kortisoninjektion in i leden samt adekvata sjukgymnastiska åtgärder.
  //Amadeus

  SvaraRadera
 42. Snälla Christer, ge mig råd hur jag ska ligga på natten, hur jag ska gå och ska jag träna? Jag är kvinna 60 år.
  Ont på vä sida om sacrum, när jag går krampar musklerna i vä skinka, kan ligga på rygg om jag lyfter ett ben (vilket som) och hänger på en stol, hugger till i vä ben om jag lyfter hö ben från liggande, diskbråck syns på MR, allt stämmer med det du skrev här uppe... MEN: ska jag söka smärtfria läge ska jag aldrig gå och ligga på rygg, jag ska alltid sitta då jag inte har ont? vilken sida ska jag ligga (just nu går på båda men endast i fosterställning) när jag är uppe är jag vriden med vä höft i högt läge och det gör jätte ont att försöka räta på ryggen, kan ej ligga på magen heller, kan inte böja mig mot vä, framåtböjning går utan smärta. Så har jag haft det i 4 månader. Försökt med sjukgymnaster, naprapater, akupunktur, kiropraktik, men smärta är det samma hela tiden och jag känner mig handikappad. Kan aldrig jobba med händerna, tip stå och diska, kan inte lyfta upp ens kaffekopp mot munnen att det inte smärtar i benet (dock går bra om jag sitter). Men kan böja mig framåt och plocka allt från golvet smärtfritt. Vad göra - ge mig råd så jag hjälper mig själv. Tusen tack!

  SvaraRadera
 43. Har disksänkning c5-c6 och samma smärta i ländryggen (sjukgymnasten tror på diskbuktning där) Har nu sedan en tid tillbaka smärta i ena knät och foten. Smärtan i foten sitter utsida fot och ovansida mellan 3-5:e tån. Smärtar vid belastning och när jag har skor på. Kan detta hänga ihop med nacken och ryggen då jag även haft mer ont där ett tag?
  //Cillan

  SvaraRadera
 44. Hej
  Jag har haft jättesvåra ichias och ländryggssmärtor i många månader nu och fått remiss till ryggspecialist, har fått sjukskrivning och oxycoden+alvedon utskrivet, men vissa dagar känns det som om värken inte avtar oavsett medicin. Har prövat kiropraktor och simmar dagligen, men inget tycks hjälpa med den här smärtan från helvete!
  Bifogar utlåtande från MRT:
  Diskret vänsterkonvex skoliotisk felhållning i ländryggen. ingen central spinal stenos eller hållpunkt för spondylolys, på höger sida dock något gracil pars interarticularis L5.
  Ingen kotglidning. Diskret ödemretning anad på höger sida kring diskpartiet L5-S1, annars inga signifikanta ödem inom kotpelaren.
  Degenerativt dehydrerade diskar i nivåer L3-S1 med bevarade diskhöjder. Liten dorsal anulusskada i nivå L3-L4.
  I nivå L4-L5 ses ett mediant och vänstersidigt paramediant diskbråck som ger lättare impression av duralsäckens ventrala omfång.
  Påverkan vänster L5 rot vid utträdet ut duralsäcken.
  Liten dorsal diskbuktning och anulusskada väsentligen inbäddade i fett i nivå L5-S1.
  Viss högersidig dominans, nära relation till S1 roten dx utan uppenbar rotkompression.
  Kotor och diskar har annars normalt utseende. Conus medullaris u a.
  // Ted

  SvaraRadera
 45. Hej!
  Jag fick brännande känsla i vänster skinka efter att jag fick lite ont i en muskel i rumpan och min man masserade bort en muskelknuta där.Värken kom ca 6 timmar efter massagen,den var mycket intensiv.Jag fick även domningar på utsidan av foten och vaden.Jag kan ej ställa mig på tårna på vä-ben.Läkare har konstaterat att jag har ingan reflex på hälsenan.Jag hlater på vänster ben.Efter ca 2-3 veckor med max dos Naproxen är värken nästan borta,jag går lite bättre,dock kan ej gå speciellt långt.Går jag ca 500m börjar jag bli helt utmattad pga haltandet(vadmuskeln blir mycket trött).Jag undrar om påverkan på ischiasnerven kan vara muskulärt i mitt fall.Jag är 57 år.Jag tränarbåde styrketräning och yoga.Innan besvären uppkom var jag på poweryoga och under passet brukar vi göra ganska avancerade övningar.Jag kom tyvärr lite senare till passet och missade uppvärmningen.

  SvaraRadera
 46. Hej

  Jag har haft smärta i min vänstra skinka nu i ca 3 veckor, haft det tidigare men aldrig såhär länge. Kan inte sitta för länge, att köra bil kan vara en plåga. Kan inte sträcka mitt mitt ben rakt upp när jag ligger ner, då blir smärtan väldigt hög. Sjukgymnast misstänker inåtgående diskbråck och vid vanlig röntgen hade jag förpackningar i ländrygg. Kan ibland känna domningar i underliv. Min fråga är varför man ska uppsöka läkare akut när man har dessa symptom, blir orolig.

  / BJ

  SvaraRadera