9 juli 2013

Meningslös information om ryggvärk på nätet

Den kunskap och  de råd som kommer ifrån "säkra källor" såsom sajten 1177 , Doktorn.com eller Vårdguiden är närmast oanvändbara om du har dålig rygg. Hur en svensk patient med längre tids ryggbesvär skall kunna undvika mer ryggont med hjälp av dessa dessa råd förefaller närmast oförståeligt. Inte mycket bättre blir det om du går ner till vårdcentralen. 
Vanliga allmänläkare har minimal utbildning om ryggsmärta och kan lätt brädas av de flesta sjukgymnaster. All information man sprider ut om att "få en bra rygg" är till för friska ryggar som ändå inte kommer få några problem i ryggen i sitt liv - hur "slarviga" de än är. De sjuka ryggarna har inte mycket att lära på vare sig internet eller på en vårdcentral.


Sajten 1177 är en av de mest frekventerade sajter på nätet - sponsrad av landstinget - och som skall upplysa folk om sjukdomar och tips vad man skall göra när man t.ex får ont i ryggen.
Vi tar ett exempel. Om man vill veta vad ett ryggskott är och hur man göra för att lindra det så får den orolige patienten inte mycket att bita i.
Man börjar sidan om "Ryggskott" med denna gamla fras " Ont i ryggen är ett vanligt besvär och de flesta har haft, eller kommer att få, ont i ryggen någon gång i livet."
Och så här allmänt och vardagligt fortsätter beskrivningen. Jag kan inte se att man nämner ordet "ryggskott" någon enda gång i artikeln.  Bara i överskriften "Ryggskott-vad kan man göra själv.?
Men det är väl inte ont i ryggen vi skall läsa om, det är ryggskottet. Alltså ett tillstånd som långt ifrån alla har provat på - till skillnad mot  ont i ryggen.
 "Gör som du vill bara du har det skönt" - Är det bra rådgivning?
Men artikeln harvar på i "ont i ryggen temat" med "tips" som de flesta sannolikt redan har provat.
Eller också kommer ett "råd" där du får avgöra själv.. Citat. "Om sängen ska ha hård eller fjädrande botten är en smaksak, huvudsaken är att den känns skön att ligga i."

Vem som helst kan bli expert på ryggbesvär

Det man kan se på dessa olika sajter är att experterna skiftar från sajt till sajt - det tycks som alla kategorier i vården gärna får ha sin egen åsikt om vad "ryggont" är. Ena gången är det en allmänläkare som är "experten", nästa sajt har en sjukgymnast, och en tredje gång är det en kiropraktiker som står bakom "expertråden". På 7711-sajen har man en sjuksöterska som expert - det är faktiskt unikt - vad har de för kunskap om ryggvärk frågar man sig, när inte steget ovanför henne, läkaren, har någon tydlig uppfattning. Det kanske är därför som det inte skrivs något om ryggskott i artikeln om ryggskott - trots rubriken.

Eftersom det är så många som har ont i ryggen är ryggvärk inget man behöver bekymra sig om. I alla fall om man fortfarande kan kissa.

När man kommer till Doktorn.com ( privatsponsrad) är det litet annorlunda när olika ryggbesvär skall beskrivas. Även här ägnar man sig åt friska ryggar.
Till att börja med finner man inte någon egen rubrik för ryggsjukdomar och ryggvärk, trots att det är det mest långvariga och kostsamma tillståndet landet och som sjukpensionerar flest patienter.
Ryggarna har man gömt in bakom rubriken "Rörelsapparaten"- alltså ett område som i princip omfattar allt ifrån huvudet ner till tårnaglarna. Ett område som omfattar cirka 80 diagnoser/symtom.
Först finns ett stort antal artiklar om allt mellan tår till nacke - man skiljer t.ex inte mycket på en tennisarm - en osteoporos - reumatism - eller en rygg. Därmed blir det närmast omöjligt att hitta det man vill läsa om. Men ett genomgående tema för alla är uppmuntringen att röra på sig....Precis som alla ryggsjuka ligger blick stilla och stirrar i taket hela dagarna..-eller hur.

...men jag har inte sett den oberoende granskningskommite som trovärdigt kan visa påstående att med en vältränad rygg får man mindre ont.  

Så här låter en artikel.
5 övningar från boken ”Ryggyoga – Skonsam träning för en starkare rygg” Observera att
En frisk rygg - tränar för att bli ännu friskare?
övningarna inte ska göra ont – då bör man sluta.

Men om man redan har ont då - och får ännu mer ont, skall man då fortsätta? Det får vi inget svar på.
Övningarna ser väl inte helt fel ut, men man undrar om övningarna går bättre om man är i 29års åldern och är klädd i tajta svarta trikåer som damen på bilderna. Hon ser i alla fall inte så speciellt ryggsjuk ut - mer som en fotomodell som just taget examen i balett.
Artikeln är hämtad ur "Skonsam träning för en starkare rygg” av Eleonora Ramsby Herrera och Linus Johansson, vilken ges ut av ICA bokförlag.
Man skriver att det är en myt att man kan vila sig bort från ryggvärk...
Men jag frågar mig i stället. Är det inte en myt att man får starkare rygg av att träna bålmuskulatur..?
Var har man vetenskapligt visat - i kontrollerade studier - att just ryggen blir starkare av träning.Jag har sett påståendet många gånger - men jag har inte sett den oberoende granskningskommite som trovärdigt kan visa påstående att med en vältränad rygg får man mindre ont.  


Jag menar att en vältränad rygg också kan få ruggiga ryggskott - ibland efter träningen...eller att en vältränad kropp kan hamna i miljongruppen - de kroniska. Jag menar inte att det är dåligt att träna ryggen- jag menar bara att man inte skall ta i för mycket...när det gäller att avliva s.k myter. Det står nämligen helt klart att 90 % får MINDRE smärta när de vilar en rygg efter en dag på Ikea. Många klarar inte ens av att åka till Ikea. T.ex de som har dålig rygg och de som har brutit benet.

Den andra sektorn på Doktorn.com handlar om "Fråga doktorn". Stilenligt har man blandat ihop hela kroppen på en sida med en och samma allmänläkare - alltså en expert som skall svara på allt - mellan himmel o jord. Hur bra blir det. Det blir inget bra alls. Man hittar knappt ryggfrågorna i röran av alla frågor.
Det bästa man kan säga om Doktorn.com är att den inte riktar sig till de som har dålig rygg. Den riktar sig till de 80 procent som visserligen kan få ont någon gång vart 10e år - men är friska. Och kommer så att förbli. Oavsett om de springer och tränar - eller inte. 

På Vårdguiden - - sponsrad av Stockholms läns landsting - ser det lite bättre ut - men det beror mest på att de andra är så dåliga. I listan "Sjukdomar o besvär" som innefattar ca 35 tillstånd finns naturligtvis inte ryggsjukdomar ens med. När man i steg 2 hittar "Muskler, leder och skelett" tror man att man kommit rätt - men där finns bara en tom ruta. Då blir det att klicka på den allomfattande länken "Smärta" - där man via en underlänk i alla fall hittar länkar som påminner om ryggproblem, t.ex ischias, ryggskott - eller "ont i ryggen". Någon aha-upplevelse blir det inte här heller. Samma gamla råd om att man inte får ont i ryggen om man rör på sig. Alltså råd som i bästa fall fungerar på friska personer, men inte på den miljon sjuka ryggar som redan provat "supermetoden" att röra på sig.

På Vårdguiden ligger en frilansjournalist bakom informationen - faktagranskad av en allmänläkare. Det blir ungefär samma visa här. Eftersom det är så många som har ont i ryggen är ryggvärk inget man behöver bekymra sig om. I alla fall om man fortfarande kan kissa.
Det Vårdguiden är bättre på är de länkar de har dit patienter kan vända sig till när de skall söka sig fram i djungeln av vård - eller till t.ex myndigheter de kan klaga hos när något gått fel.

"Diskbråck kan vara allvarligt, men är det oftast inte".

Summarium - alla tre är lika dåliga på ryggar
Alla tre sajter får noll poäng. Doktorn.com får en halv poäng i bonus för att de har en "Fråga doktorn" funktion. Synd bara att man knappt hittar ryggfrågorna och att svaren är de gamla vanliga - det vill säga knappast något som gör ryggpatienten klokare. "Diskbråck kan vara allvarligt, men är oftast det inte".
Sajten 1177 får inga poäng alls. Det är en typisk blahasajt som kallat in några frilansande journalister. Därefter har man rakat av vad som skrivits i tex SBU rapporten. Sedan betalar man några kronor till en person, som i bästa fall är läkare som står garant för en okontroversiell text. . Då har man garanti för att allt är både sant och enligt dagens vetenskap och erfarenhet.

Då är det bättre att tro på detta.

Att få kroniskt ont i ryggen - beror aldrig på om du är en dålig joggare eller ej. Kroniskt ryggont beror alltid på - en tidigare allvarlig olycka - eller som är mycket mer vanligt - din egen genetiska karta - men ingen olycka.
I -  25-30 års åldern börjar besvären - utan olycka. Värken smyger sig på. Den medfödda genetiken ( och dess skada och dysfunktion-som inte synns på en trubbig röntgen) gör att du får ryggont - trots att du är duktigare än din granne som aldrig får kroniskt ryggont trots att han är mycket latare än du..
Genetiken är kodordet alltså.. Stämmer inte den genetiska kartan med en frisk ländryggs nedre del - får man ryggont i den nedre delen - även om man är träningsnarkoman. Jag har sett många av dem. Ingen förstår det. Inte jag heller riktigt. Men alla förstår heller inte varför en del får lungcancer, trots att de aldrig rökt. Och ingen förstår varför de som rökt 60 cigg om dagen klarar sig.
Din genetiska dna-karta avgör om ryggvärken börjar skymta fram i 25 års åldern (vanligast) och sedan blir värre vid 35, ökar fram till 60, men tonar sedan ned. Detta trots att du gör allt rätt ända ifrån din barndom.
Men så tänker inte den sjukgymnastiskt influerade svenska  vårdapparaten. Där är alla människor lika som bär, och det är du som tränar för lite som sedan blir en kronisk smärtpatient. Fel, fel.fel.

1 kommentar: