31 augusti 2013

Apor har inte ryggont - och förklaringen är enkel

Jonathan Fitzgerald vet vad som ger
kronisk ländryggsmärta.
Europas tidigare kung,"Mr Rygg", Professor Alf Nachemson ifrån  Sahlgrenska, sade att han efter 25 års ryggforskning inte kunde förstå varför så många får ont i ryggen. Vårdcentralen har heller inget svar. Och det antal ryggpatienter som varit hos ryggkirurgen och efterfrågat orsaken till långvarigt ryggont och velat ha ett vettigt svar, de är nog lätt räknade.Vi vet inte säger man, och så skär man bort ett nytt diskbråck. Men varje år står minst en halv miljon kvar på ruta ett. De har likväl ett helsike att leva med sin rygg. Med eller utan sjukgymnastik eller efter operation.
Apan ger svaret - fyrbent är bättre än tvåbent
Många ifrågasätter dagens ryggkirurgiska eller sjukgymnastiska tänk.  För det är så att det man INTE ser på röntgen är ligament, micromuskler, vävnader, blodbanor etc...Det är mycket mer troligt att svaret till värken ligger där. I "Ryggbandaget" framförallt ligamenten - klarar inte sin uppgift - mängder av smärtsymtom uppträder. Förklaringen är inte speciellt avancerad. Det räcker med att jämföra med Apan. När människan vinglar omkring på två ben blir påfrestningen optimal på i första hand den nedre delen av ryggen. Men Apan har inte det problemet - hon är fyrbent.
Förklaringen till ryggont.

Här tar vi hjälp av en bloggare och fysioterapeut vid namn Jonathan FitzGordon.som via sin sajt lämnar den intressanta inblicken till ryggont.
Apor och människor är i stora delar ganska lika - med en radikal och avgörande skillnad. Apors ryggar blir inte tillnärmelsevis lika hårt åtgångna när de skall ta sig fram. Apans Ryggrad är i princip rak utan kurvor - och framförallt balancerad av att både ben och armar håller kontroll över kropp och rygg. Människans ryggrad är som ett S och speciellt den nedre kurvan (Länden) är extremt bågig och hårt utsatt.
Det är vår tvåbenta natur som ställer till det. Ryggen utsätts ständigt för vertikal press ( såvida man inte ligger ner) . Framförallt ställs då höga krav på att kroppsbalansen, som hjärnan är med och dirigerar fungerar optimalt. Självklart slits leder och diskar betydligt mer när ländryggen ständigt "vinglar" utan stöd av armar och händer.
Men de raka delarna av ryggraden har inga nämnvärda problem, det är där det svänger vi hittar olycksplatsen. Framförallt den längst ned.

Avlastning - bästa sättet att få ned värken - tillfälligt
Alla som har kroniska problem i ländryggens nedre del vet ju hur viktigt det är att få tag på en rollator efter att ha gått omkring på Ikea i 2 timmar. Nu får man nöja sig med en kundvagn. Och
Extrem påfrestning på ländryggens
nedre del på grund av lordos (bågen).
sedan när man kommer hem blir det sängläge i några dygn.
Det handlar alltså om att AVLASTA ländryggen, något som aporna gör hela tiden, men inte vi människor. Är det förövrigt någon som har hört talas om det finns någon apa som har diskbråck?

När ryggen avlastas går också smärtan ner. När människan (som fått ländryggsproblem) reser sig igen börjar press och balanserandet av ländrygg/sacrum igen - värken ökar. Ner på huk - stretcha, och sedan ett nytt försök att vingla framåt på med en rygg vars vävnader, leder och ligament blir alltmer uppretade - och smärtande. Men inte hela ryggen. Vi talar om bågen (i nacken) och framförallt bågen i ländryggen.
Här krävs att allt stämmer med "bandaget", muskler, ligament, vävnader
Men alla har ju inte detta problem - långt därifrån. 8 av 10 svenskar har knappt några lädryggsproblem alls. Varför får 10-15 procent risk för kroniska problem. Ingen vet, ingen forskar - men många vill vara med och behandla. Och gissningarna är många.
En sak är dock säker - och det är att röntgenbilden, vare sig MR eller DT -  ser inte detta fenomen - där vissa får 4 ryggskott om året - och hemska perioder därimellan. Ett kroniskt tillstånd som kan pågå i 50 år...
Det verkar inte räcka med att träna bålmuskler och operera diskbråck
Sjukvården då, var ligger deras intresse... Ja inte ligger den i att förstå problemet i alla fall.
Det finns Ryggkirurger och det finns Sjukgymnaster - båda inne i finrummet. Alla andra metoder att bota rygg ligger utanför systemet. Men det är inte Diagnos och förståelse de i finrummet sysslar med. Det är att behandla som är nummer ett. Räcker det med att operera diskbråck och träna bålmuskler och vi blir snart  lika smidiga som apan? Ärligt talat - vi har ju provat det i 50 år och vi har ständigt en miljon ryggar med problem - bara i Sverige.Men vem bryr sig egentligen?. Industrin trampar på.
Jonathan FitzGordon förklarar ryggont bra på sin sida. Han föreslår en ganska udda ryggbehandling också.  - kanske inte så dum - nästan komisk, men kanske inte helt fel. Frågan är om alla med en kronisk ländrygg ens vågar sig på den. Eller klarar cirkusnumret.
Den kallas "CORE WALKING" - Titta på videon så får du se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar