17 september 2013

Patientsäkerhet - Ny myndighet ersätts av en ännu sämre

HSAN - Hälso och sjuvårdens asvarsnämnd har fått sparken. Socialstyrelsen har inte fått sparken men är inte längre ansvarig för patientsäkerheten. Det är dom nu säkert glada för. Nu slipper de hamna i blåsväder när den mäktiga vården skall granskas. Socialstyrelsen och HSAN har nu av politikerna ersatts av en ny myndighet kallad IVO - Inspektionen för vård och omsorg. Denna nya konstruktion med Socialministern Göran Hägglund som arkitekt skall nu ge dig patient den säkerhet som du så länge önskat .Men mycket tyder på att denna nya myndighet blir en ännu blekare papperstiger än vad och HSAN tillsammans tidigare har varit.
Socialstyrelsen
HSAN hade under sin storhetstid ca 5000 patientärenden på sitt bord per år. I 5 % (fem %) av dessa fall brukade HSAN ställa sig på patientens sida. En handfull vårdaktörer - främst ortopeder - fick en oftast bara en erinran. I undagsfall en varning. Det är alltså ganska riskfritt att bedriva sjukvård i Sverige. I alla fall jämfört med USA där patienterna har en mycket starkare roll.

Och ännu mer riskfritt kommer det att bli. Den nya myndigheten IVO kommer inte att göra egna utredningar som HSAN gjorde. De blir nu upp till vården att utreda sig själva. IVO skall sedan avgöra om vårdens förklaring/utredning låter trovärdig. De skall heller inte bedöma om en enskild läkare eller sköterska har gjort fel. De skall bedöma om läkare är ingående i ett system - där systemet har gjort felet. Patienterna kan kontaktas men det förefaller inte finnas något krav på det.

Ingen skola för ryggkirurger

För att ta ett exempel - om en läkare felopererar en person som sedan hamnar i rullstol- då tittar IVO på hela sjukvården om det finns ett systemfel i vården som gör att den oturlige läkaren gjort fel.
Säg att läkaren kommer ifrån Iran - eller Indien eller något annat land som har en annan vårdkultur än i Sverige. I de flesta länder opererar man i ryggen överhuvudtaget. Läkaren måste nu utbildas till att bli ryggkirurg i Sverige ett yrke som han kanske inte varit i närheten av förut. I Sverige finns ingen skola eller akademi för att operera diskbråck eller operera en rygg överhuvudtaget. Någon examensdag finns ej. Utbildning sker från "mun till mun". En liten ryggkirurgikliniks kirurg utbildar en annan kirurg. Om den lilla kliniken bara gör 18 operationer om året, varav en steloperation - hur kompetent kan man då anse kliniken vara att lära ut ryggkirurgi?
I Sverige finns ingen skola eller akademi för att lära sig operera en rygg överhuvudtaget. Man får inte ens ett diplom.
Om den Iranske - eller den 28 årige svenske nybörjaren nu skär på fel ställe vid sin första operation och skadar patienten så han får sitta i rullstol i 30 år så är risken liten att myndigheten IVO ens kommer att nämna kirurgens namn. Kliniken där det inträffar lär inte heller behöva bekymra sig då det är standard att vilken ryggkirurg som helst får lära en annan ryggkirurg.
Idag är alltså SYSTEMET sådant som beskrives. Det enda som IVO kan slå sig in på - om de upptäcker det, är att systemet på denna klinik måste ändras. Men till vad då? Så här ser det ju ut på alla kliniker i landet, stora som små.

 • Systemfel är alltså IVO myndighetens uppdrag.
 • Patienter behöver ej tillfrågas.
 • Vårdande klinik skall själv inkomma med förklaring - Kliniken utreder sig själv
 • IVO bedömer om kliniken låter trovärdig
 • Det mest intressanta är om IVO är kompetenta nog att ens bedöma
 • Sannolikt är IVO bara en skapelse som skall hålla Socialstyrelsen borta ifrån befläckning.
 • Men det tycks vara personal från Socialstyrelsen som hoppat över till den nya myndigheten
Hur kan man nämna ordet patientsäkerhet och sedan instifta en myndighet som IVO?
Man skall nog akta sig för att diskutera i termer av att vården har något med brottslighet att göra - men man kan ändå drista sig till att göra ett intressant jämförande

Som det ser ut med IVO konceptet är det "brottslingen själv" (den felande kliniken) som efter något år skall inkomma med en skriftlig förklaring till polisen varför offret dog - IVO -  Polisen - utreder ingenting. Polisen  skall bara avgöra om brottslingen låter trovärdig i sin redogörelse. Och det gör ju de flesta brottslingar i alla fall om advokat är konsulterad och i månader kan fila på en trovärdig text.
Så hur garderar man sig mot de nya tiderna?
Det är nog att rekommendera att om man råkar befinna sig i USA, eller annat land med patientsäkerhetstänkande så skall man stanna för vård där om man råkar behöva vård. Där är möjligen att få ersättning och rätt i frågan rimlig. I Sverige är det ju i bästa fall ett dåligt lotteri.

"Dödsfall efter förlossning - myndigheten IVO inkopplad"

5 kommentarer:

 1. Det finns ingen patientsäkerhet alls, så länge som inte patienten får vara med och skriva i journalen. Som det är nu kan vad som helst skrivas i journalen utan någon kontroll alls. Min egen journal har många felaktigheter och rena lögner.

  SvaraRadera
 2. ja ivo är bara en så kallad maskerad tillsynsenhet som till och med hjälper vid kontakt med berörd person som blivit anmäld för att hjälpa och stödja denne i fortsatt brottslig verksamhet jag vet att ivo dagligen begår brott men det gjorde socialstyresen dessförinnan ochså sedan dess tillkomst och dom flesta på ivo är samma handläggare som dom som tidigare arbetade på socialstyrelsens regionala tillsynsenheter precis som gamla yrkeskriminella byter dom bara namn och hoppas att folket glömmer vad dom tidigare gjort det här riket skäms jag för när jag befinner mej utomlands för redan för över 20 år sedan frågade jag en spansk sjuksköterska vad hon tycke om vårat land och svaret löd du menar det där stora mentalsjukhuset sedan dess nämner jag inte att jag kommer ifrån vårat land.

  SvaraRadera
 3. men för att få rättelse när ni har uttömt era möjligheter vänd er till eu upplysningen så hjälper dom er så vi får stop på systemfelen hos tillsynsmyndigheterna i alla fall för våra barns skull.

  SvaraRadera
 4. ja ivo är bara en så kallad maskerad tillsynsenhet som till och med hjälper vid kontakt med berörd person som blivit anmäld för att hjälpa och stödja denne i fortsatt brottslig verksamhet jag vet att ivo dagligen begår brott men det gjorde socialstyresen dessförinnan ochså sedan dess tillkomst och dom flesta på ivo är samma handläggare som dom som tidigare arbetade på socialstyrelsens regionala tillsynsenheter precis som gamla yrkeskriminella byter dom bara namn och hoppas att folket glömmer vad dom tidigare gjort det här riket skäms jag för när jag befinner mej utomlands för redan för över 20 år sedan frågade jag en spansk sjuksköterska vad hon tycke om vårat land och svaret löd du menar det där stora mentalsjukhuset sedan dess nämner jag inte att jag kommer ifrån vårat land.

  SvaraRadera
 5. IVO
  är ungefär samma meny , samma servitriser, samma kockar, samma grillkiosk . Men med nytt namn och ny logo och Ny skylt.

  Samma gamla Socialstyrelsen fast nu i mer avskild skyddad miljö.
  Ända sättet att komma åt det här är att om man anser att en "inspektör" på Ivos grill ..Misskött ärendet , och det har dom ofta eller högst troligt. Försök att se om det finns slarv i handläggningen och samla på er fakta ,banda alltid telsamtal. sedan anmäl dom för tjänstefel.

  SvaraRadera