26 februari 2014

Läkarkunskapen om att utreda ryggsmärta är nästan noll

Svenska allmänläkare har bara ett fåtal timmars utbildning om ryggsjukdomar. De får reda på vad ett diskbråck är för något, eller en spinal stenos, men det har ingen aning om vad man skall göra åt det. Det är heller inte ett dugg säkert att röntgenbilderna med bråck eller stenos har det minsta med ryggsmärtan att göra. Då krävs det att Läkaren kan utreda smärtan ändå. Men denna kunskap är noll. Dessutom ligger det inbyggt att ryggsmärta är något "psykologiskt" och patienter får inrikta sig på att höra något kränkande påstående. All behandling på en rygg blir därför alltid ett prov. Ibland eller ofta ett prov utan värde. Dessutom kan man bli värre av sjukvårdens insatser. Därför är det viktigt att du själv samlar info och garderar dig med att försöka ställa en egen diagnos. Mycket av denna infon kan du samla in på denna blogg.

Ryggutbildning finns knappt med

Patienterna kan komma ner till vårdcentralen för 9e gången med sina svåra smärtor, men läkaren har fortfarande ingen aning om hur man utreder ryggsmärta. Någon sådan utbildning finns nämligen inte. Det är upp till varje läkare att hitta på en diagnos, men oftast har de ingen sådan att bjuda på heller.
Men en åtgärd brukar det oftast blir. I form av en remiss eller ett recept på några fungerande eller overksamma tabletter. Tjatar patienten tillräckligt så kan de få en röntgen. Ofta är det dock bortkastad tid eftersom läkare ändå inte kan få någon hjälp av bilder, eller kan tolka dem rätt.
Sjukgymnaster har ibland påpekat att de är bättre på att utreda ryggsmärta än vad läkare är och borde få ta över den rollen. Jag håller med, men det gäller bara OMI (Ortopedisk Medicin) utbildade sjukgymnaster som har en bredare syn på problemen än att de ständigt skall tränas bort.

Kunskapen inom sjukvården för ryggen är mycket sämre än du tror. Du måste själv vara med och förstå din kropp och dess smärtor. Genom att i bästa mån fånga upp kunskap - t.ex via denna blogg och diskutera med andra, kan du snabbare hitta en bättre förståelse och få en bättre rygghälsa. Sjukgymnastik och operation är långt ifrån det bästa alternativen. De kan t.o.m vara de sämsta.

Att testa och studera läkarna själva borde ge positvt resultat
Kontroversiellt eller intressant?.   Svenska läkare, inklusive ryggkirurger borde åka på smärtläger där de utsätts för svår ländryggssmärta under 4 veckor. Man kan tex spruta in en vätska i ländryggsområdet på dem som stör vitala delar i den lumbala området under några veckor.. När någon börjar klaga kan de få panodil. Eller Om det inte hjälper ger man dem Oxycontin några dagar. Några kan man sända iväg till att steloperera ryggen. Då får de en inblick i hur den verksamheten fungerar. Psykologer skall naturligtvis finnas till hands. Då får de reda på att psykologer inte begriper någonting om ryggsmärta och att sådan "behandling" är verkningslös. De flesta skall man dock inte hjälpa överhuvudtaget. Fyra veckor är ju ändå så kort tid så de bör de kunna stå ut med.
Genom att det är läkare som testas så får de härmed ett utmärkt utbildning i hur en ryggpatient har det om dagarna. Alltså något de inte har en aning om idag men som nu kan bli en framtida hjälp i förståelsen om ryggsmärtans profil och intensitet.
En sak de också kommer att få besked om är att ryggsmärtorna är riktiga och ruggiga. Det innebär att framtida ryggpatienter inte behöver bli förnedrade av läkare som t.ex anklagar patienter att vilja ha analgetica därför att de vill bli knarkare. Eller sjukskrivning för att behöva åka till landet. Jo det finns läkare idag som uttrycker sig så.

Komplikationer kan tillföra kunskap.

Ett problem med studien är dock att de bara utsätts för smärta under kort tid. Kroniska ryggpatienter brukar man ju närmast skämta om, och ingen av dessa hinner ju bli kroniska på 4 veckor.
Men av erfarenhet vet vi att operativa invasiva åtgärder som denna, när man gör något innanför skinnet på en människa (tex opererar, eller injicerar) kan ge komplikationer.
Det kommer det alltså bli även för denna grupp, därmed får vi det vi önskar i studien, nämligen några läkare som blir kroniska.... Dessa kommer att bli extra intressanta att intervjua. T.ex om deras äktenskapsförhållande fungerar, om de har parkeringsböter eller liknande trassel i vardagen som gör att smärtan bibehålles av sociala skäl . Idag kan man nämligen läsa på Stockholms Spine Centers hemsida att så är fallet. "Sociala faktorer har betydelse för ryggsmärta".
Dock bygger denna tes på en bluff, (SBUrapporten 2000) och det finns ingen annan klinik i världen än Stockholm Spine Center som tillgriper den. Bluffen innebär att klinikens operationer alltid blir perfekta. De som ändå klagar kan man alltid skyffla in i fållan för sociala problem.... Därmed fortsätter Landstinget att betala ut nya friska pengar för en kirurgi som är tveksam men ser lysande ut enligt "ny vetenskap".

Via studien på läkare och kirurger får vi därmed viktiga besked ifrån en grupp som sedan skall ta sig an "riktiga" patienter. Läkarna får därmed en ovärderlig erfarenhet om sina patienters problematik om dagarna. T.ex om de upplevde smärtan som muskulös eller neuropatisk. Precis som alla andra industrier gör. De tar reda på hur kundens bil eller telefon fungerar under längre tid. Fungerar den dåligt, måste de rätta till bilen, eller sättet att snabbt laga den, annars kommer ingen att köpa denna bil eller  telefon. Företaget går i konkurs
Man gör lite som man vill
I sjukvården finns dock inga sådan krav. Man gör lite som man vill. Patienterna kommer alltid tillbaka. Och ingen läkare får sänkt lön eller får sparken om de ständigt gör fel.Speciellt inte nu när HSAN är nedlagd.
Har man bara utfört behandlingen "vetenskapligt" och den har en "beprövad erfarenhet" så kan man hålla på med samma sak i all oändlighet. T.ex skriva ut Panodil, eller förorda sjukgymnastik i parti och minut - trots att det inte hjälper - många

En empatisk läkare kan ge dig hopp - de andra kan du vara utan
Läkarkunskapen kan därför konstateras vara ett stort skämt. Man sysslar med något man inte kan eller bara suckar åt. Det är rätt många patienter jag hört genom åren som fått sig slängt i ansiktet saker och skämt  som är djupt kränkande....
Inte ens ryggkirurger har en förklaring till vad ryggsmärta är.
Dessutom får vi in alltfler utländskt utbildade läkare. De kommer ifrån länder där ryggproblem är lika vanligt, MEN deras patienter hamnar utanför statistiken då dessa länder inte har samma krav som Sverige på att människan skall stå på tå och jobba varje minut från vagga till grav. De går hemma och blir ompysslad av familjer som ofta är 3 gånger så stora som i Sverige.

Ryggföreningen har studerat läkarutbildningen och sett att ryggar knappt finns med på kartan
Dessutom finns ju numera en enorm samling patienterfarenheter som bekräfta regeln att ryggpatienter behandlas totalt oprofessionellt i den allmänna vården. Endast några mindre kliniker som specat sig på att verkligen ta saken på allvar, är undantaget. Men ofta är dessa kliniker kraftigt motarbetade. Och dessutom svåra att hitta.

Dagens råd blir därför. Svåra ryggsmärtor måste akut behandlas med erfoderlig analgetica. Se därför till att du inte får ett trött amatör till läkare. Åk runt på alla vårdcentraler du kan, tills du träffar någon som förstår att du har hemska problem, och därför, enligt Hälso och sjukvårdslagen måste ha hjälp med det. Kortsiktigt och långsiktigt.
Ha alltid papper och penna med dig, spela in samtalen för minnets skull, och ta med dig någon annan, speciellt om du hamnar inför ryggkirurg och när viktiga beslut skall tas.

Hör av dig till Bloggen om du har dåligt bemötande ifrån vården. Vi skall göra en större genomgång av hur ryggpatienter behandlas som skall publiceras i stort medium. Då är erfarenheter viktiga...

MVH Christer

1 kommentar:

  1. Har haft ländryggryggproblem i sedan januari 2013 efter ett fall i skidbaken då jag slog i höften. Sökte på vårdcentralen i augusti. En slätröntgen gjordes som visade disksänkning och jag ordinerades sjukgymnastik 2 ggr i veckan. I februari 2014 kunde jag inte arbeta längre pga utstrålning. En MR gjordes som visar en liten diskbuktning L4-L5 och modic typ 1/2. Blev remitterad till ryggkirurg som rekomenderade mer smärtstillande och träning. Sökte en ryggkirurg privat som rekomenderade vila ock korsett. Lindrar korsetten kan man tänka sig en steloperation. På vårdcentralen anser man att smärtstillsnde och avvakta är det bästa...

    SvaraRadera