6 juli 2014

Megastjärnan Neymar ryggskadad mot Colombia

Nejmar får ett knä i Ländryggen
och en del av kotans stödjande ben knäcks.
PIC; Daily Mail
 Kotskada  
Efter att fått ett knä i ryggen skadades den Brasilianske storstjärnan Neymar i kvartsfinalen mot Colombia i fotbollsVM och kan nu inte spela mer i turneringen. Skadan är på kort sikt inte allvarlig - men kan ställa till det för Neymar på längre sikt.

Det är ett av de 4 stödjande benen till en ryggkota . sannolikt L4 som gått av. Man kallar det "Lys in pars" Det innebär en försvagning av den stödjande funktionen till en viktig kota i ländryggen. När ledband och muskler får läka ut efter det slag som uppstod kan troligen muskulaturen hålla kotan på plats och Neymar är på planen igen.
På lång sikt kan dock muskulaturen och ledbanden tröttas ut och mer kronisk värk/problem kan med tid uppkomma.


Vanligt tillstånd med fraktur - även utan trauma
MR-Bild på Neymar efter matchen.
Ett stödjande ben på kotbågen
har gått av.
PIC: Dayly Mail
Tillståndet att benet på kotbågen går av är vanligt, och mycket vanligare är att det går av UTAN att något trauma har skett. Benet kan vittra sönder av tid ålder, och tryck. Det kallas då för "Degenerativ" förändring. När benet gått av så tenderar kotan att vilja glid framåt över underliggande kota och kallas då för Spondylolistes. Cirka var 10e svensk har synliga förändringar som lutar åt Spondylolistes. Dock har inte alla problem av de uppföljande degenerativa kotglidningen, trots denna fraktur. I alla fall inte till en början.

Oklart hur det går för Neymar på litet längre sikt
Hur det nu kan gå för fotbollsstjärnan nummer ett  Neymar är nu skrivet litet i stjärnorna. På kort sikt kan han säkert tillfriskna. Men det kräver minst en månads vila och viss rehab. På längre sikt får man se hur mycket denna fraktur påverkar ryggens styrka. Ledband och muskulatur får lite mer belastning nu när en viss instabilitet infunnit sig p.g.a denna fraktur.
Operation har säkert diskuterats, då steloperation. Men man har bedömt att detta skulle bli alltför lång bortovaro och konvalecens. Man chansar på självläkning. Hade skadan inträffat högre upp i ryggen, där ryggmärg finns, hade nog andra ställningstagande skett.

Det är dock inte troligt att benet läker ihop igen. Det finns ingen bra metod att få fast det. Personer som lider av kronisk ryggsmärta (SRS) och visar på denna typ av fraktur, och en kota på glid, den patienten kan bli aktuell för steloperation. Oftast är det då patientens höga smärtsituation och handikapp som avgör om man skall operera eller inte. Man opererar inte bara på grund av att röntgenbilderna ser ut som de gör.

Läs artikeln om Spondylolistes

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar