20 februari 2015

Risk för ryggoperation på fel ställe - "dåliga diskar" borde ej göra ont

Vikti  NYTT & VIKTIGT 
Nya studier visar att den ryggkirurgiska hypotesen om  den "degenererade disken" och "Diskogen" ryggsmärta är mer och mer tveksam.
Det finns en uppenbar risk att många blir felopererade då både MR bilder och Discografi inte ger rätt besked om ryggsmärtan finns just där disken ser dålig ut. Segmentella problem SRS torde vara mycket mer troliga och att minst 2 nivåer i ländryggen är drabbade.

Ryggkirurgins huvudhypotes för att förstå kronisk ländryggsmärta är att disken blir deformerad/degenererad, ”Disk Degenerative Disease” (DDD) och därmed helt eller delvis skapar egen eller perifer diskutlöst ryggsmärta. Men allt talar för att diskens utseende inte alls kan användas för att bestämma var det gör ont i en rygg. Eller att smärtor ens skulle kunna komma ifrån en sådan "degenererad disk".
Ryggkirurgin är också överens om att diskbråck med hyfsat hög sannolikhet inte ger nänvärd ryggsmärta, utan i huvudsak bensmärta. Vid diskbråck har ju disken ”punkterat” och är rimligen mer skadad än en disk som fortfarande är intakt men är så kallad ”degenererad”
När det gäller Ländryggsproblem (förutom diskbråck) delar kirurgerna in ländryggspatienterna i 4 fack” (samtliga kan bli föremål för steloperation)
(1). De som har DDD – diskdegeneration  (2). Segmentellt utlösta smärtor SRS (3). Ospecifika ryggbesvär. Man har ingen förklaring till vad som gör ont.
(4) Diagnosen Spondylolistes - kotglidning
 De två vetenskapliga artiklarna som omnämns nedan visar på svagheten i kirurgernas huvudhypotes ” den degenererade disken”(DDD)
Läkartidningen nr 19 2007 volym 104 – Ländryggens sjukdomar Författare är tungviktarna och ryggkirurgerna Tycho Tullberg/Stockholm –Björn Strömkvist/Lund –Rune Hedlund /Göteborg.

Några utdrag ur artikeln:

Citat 1: Diskdegenerativa förändringar börjar hos de flesta redan i 20-årsåldern i form av vätskeförlust i diskmassan, är mycket frekvent efter 50-årsåldern och finns hos alla efter 70 år. Diskdegeneration är alltså ett normalförlopp i livet sett över tiden . Slut citat.
Citat 2: En svårighet är att röntgenfyndens utbredning ( tex dåliga diskar , min anm.) inte står i paritet med smärtupplevelsen Slut citat
Konklusion: om de flesta nu levande personer över 50 och alla över 70 år har degenererade diskar och bara 10 % av dem har har ryggbesvär, hur kommer det sig då att de andra 90% inte har ryggont?
Richard Deyo
Ryggforskare av
högsta rang
Man vet också att De flesta med svåra Ländryggsproblem och SRS-smärtor visar diskar som är helt normala. Jag som skriver denna artikel har suveränt snygga diskar i ländryggen - är stelad 2 ggr,  men likväl haft oerhörda ländryggproblem i snart 40 år.

DISKEN ATTACKERAR DURASÄCKEN - PANG BOM - RYGGSKOTT
Jag vill också citera en avhandling " Den durala förklaringsmodellen"  gjord av Stefan Edwardsson Malmö - kompetent sjukgymnast med mångårigt forskningsintresse - lärare i Ortopedisk medicin.
Han diskuterar ingående processen kring akut lumbago (ryggskott). Hypotesen är att det är disken som är boven i det plötsliga skottet genom att det tryck som disken får vid vissa rörelser gör att disken expanderar - och "bulben" träffar durasäcken där motorvägen med nerver finns.
Denna "träff" reagerar hjärnan våldsamt på och skickar signaler att krampa i området. Efter en timme har ryggen låst sig fast i detta svåra smärtläge. (Vid framåtböjning ökar diskens tryck med 3 gånger jämfört med stående normalposition.). Personen kan väga 75 kilo - men trycket kan vara över 200 kilo. ( A Nachemson)
Ungefär som man trycker på en uppblåst ballong så skjuter ballongen ut åt alla håll.

ÄR DET BÄTTRE MED EN DÅLIG DISK ?
Om man nu håller sig till naturlagarna så kan man tänka sig att en fortfarande frisk och spänstig disk gör mer skada än en platt och slapp disk. Det kan förklara det faktum att ju yngre en person är - och därmed också har spänstigare diskar-  ju häftigare ryggskott får hon/han. ( Väl känt).
Frekvensen av ryggskott brukar plana ut med ökad ålder.
En slapp disk ( eller ballong) den händer det inte så mycket med om man trycker på den.
Man kan då säga. En frisk disk ger fler och häftigare ryggskott. En slapp (mörk) disk kan därför vara mer gynnsam enligt denna naturlagarnas teori.

EN MÖRK DISK ÄR SYNLIG PÅ RÖNTGEN - SO WHAT ? SÄGER VÄRLDSFORSKAREN se film där Richard Deyo framför väl valda ord om hur kostnaderna kring vården av ryggar ökat dramatiskt - men där resultaten är de samma som de alltid varit - d.v.s magra - eller - om inte- välj själv.
Allt talar för att vi i stället  får titta på muskler, ligament, durasäck..segmentella rörelser, hjärnans sätt att hantera situationen  .etc..Men hur skall vi se det på MR eller DT bilder?
RICHARD DEYO. (

Disken reagerar inte på provokation. Discografi fungerar inte
Nyligen publicerades en artikel Risk för fel diagnos vid ländryggsbesvär som ytterligare
Doktorand Hanna Hebelka Bolminger.
påvisar att diskhypotesen där DDD skulle skapa ryggsmärta är fel. Inte ens vid tuff provokation med speciell vätska gör disken ont. I alla fall gör den "patologiska disken"  inte mer ont än alla andra diskar. Hanna Hebelka Bolminger, doktorand vid Sahlgrenska akademin visar att en vanlig metod – discografi – inte kan anses relevant att använda för att bestämma var en fusion/steloperation skall utföras.
Enligt studien gick det inte att provocera fram smärta ifrån en misstänkt degenererad disk med de injektioner som används. Och det går till exempel inte att skilja en smärtsam disk från en normal med hjälp av röntgen eller annan bilddiagnostik säger Hanna Hebelka Bolminger. Bolminger menar att diskografi i huvudsak är vanligt utomlands. Men t.ex Stockholm Spine Center har konsekvent via Odenplans röntgen och radiologen Bengt Isberg, gjort diskografier under många år. En svensk studie: Svante Berg, Bengt Isberg, "The impact of discography on the surgical decision in patients with chronic low back pain" visar att man inte enbart förlitar sig på utförd diskografi.Metoden synes ej vara tillförlitlig - och har tidigare stått på skakig grund då nyttan har ifrågasatts inte minst i USA. Citat: 
In 2009 the American Pain Society indicated that there was no evidence that discography was even a valid diagnostic test.  The overly aggressive marketing of discography as an objective means of justifying spinal fusion has created a significant backlash.  In the state of Washington, at the present time, discography is not a covered service..


Dax att tänka om - och tänka bättre
Sammantaget visar alltså den senaste forskningen att ryggkirurgins huvudhypotes – den degenrerade disken inte håller. Därmed måste kirurgin hitta andra metoder att förstå sina patienters ryggsmärta – som Hanna Hebelka Bolminger ochså säger - annars riskerar tusentals patienter gå omkring missförstådda med sitt ”ryggont” och många blir felopererade, t.ex ifall man fusionerar på en nivå där disken ser sämst ut på röntgenbilden.

Problematiken i ländryggen kan koncentreras till L4-L5-S1
Nytänket måste riktas in på att ryggsmärtan är mekaniskt, muskulöst och Segmentellt utlöst, där disken, facettleden-artros och andra fynd är av låg betydelse - i alla fall som primär orsak. . Muskler, ligament, bindväv, övrigavävnader och blodflöden , durasäck, i området spelar rimligen en mycket större roll beträffande den direkt utlösta ryggsmärtan än disken eller en liten artros på en facettled kan åstadkomma.
Problemet är snarare att ortopedin "lagt beslag" på röntgenbilderna som varande "egna bevis".
Alla andra ryggbehandlare får hålla sig till perifra gissningar "utan bevis".
Men det finns anledning att diskutera vad som är bevis eller inte.
Och denna diskussion är knappast okänd inom ortopedin. Det ser vi också - men då måste man läsa Läkartidningen och liknande facktidsskrifter. Men det är knappast något som den vanlige patienten gör.

4 kommentarer:

 1. En suverän artikel! Så bra att det verkligen framkommer att vita diskar kan spöka och inte bara mörka...
  Mycket intressant då en ryggkirurg sagt till mig att man INTE kan ha ont i de vita diskarna utan endast i de mörka. Så jag kunde absolut inte ha SRS enligt honom trots att jag har alla tecken på det...
  Härligt att äntligen läsa något vettigt istället för att lyssna på någon som bara "antar" vad han vill att det ska vara....
  // H

  SvaraRadera
 2. Tack för en helt suverän artikel!! Äntligen får man läsa fakta istället för att lyssna på ryggkirurger som ställer sina egna diagnoser och sina egna antaganden... På mig har man missat några nivåer, man tittade BARA på den mörka disken men man tittade inte noga på diskara under.
  De var ju vita så jag kan ju absolut inte ha några problem där....
  Tusen tack för en kanon artikel som också gör att man får upprättelse!
  Tack än en gång!
  // Heidi

  SvaraRadera
 3. Sen har vi de läkare som säger att man inte lider av någonting. Själv har jag bara mörka diskar, SRS, degenerativa diskar, överrörlig, ca 40 ryggskott, 2 diskbråck och nervskada. Nej, det där är inget du lider av, säger dom och tror att KBT är lösningen på ALLT. Nu vet vi ju att KBT är ett skämt mot oss med rygg- och nackproblem mm.

  SvaraRadera