21 oktober 2015

Doktor Lars Englund - Vi ryggar tar inte vilket skit som helst

Hur svårt skall det nu vara - att efter 100 års letande -  att komma överens om vad termen LUMBAGO betyder.
Alltså det som tvistades om i den senaste artikeln i Läkartidningen.
Och där jag mot all praxis - som icke medicinskt utbildad - lyckades tränga in mig med en besk kommentar.


Johan Hambreus

Johan Hambreus
– smärtspecialist - arvtagare till smärtgurun Sherdil Nath - ifrån Umeå  ville påvisa att han på vetenskaplig grund kunde hitta en hygglig förklaring hur man diagnostiserar "LUMBAGO" 

LUMBAGO: Smärta i ländrygg - ingen diagnos alltså - men vars begrepp  - i brist på förklaring - är landsomfattande i många ryggpatienters journaler.
Johan Hambreus artikel fick naturligtvis mothugg direkt ifrån andra aktörer som i olika grad bekymrar sig för problemet som drabbar någon miljon svenskar och invalidiserar en halv miljon – inte sällan på livstid. Vi talar om de "kroniska ryggarna"


Den mest häpnadsväckande herren – Dr Lars Englund från Borlänge gör i kommentarsfältet i tidningen  det svepande uttrycket LUMBAGO – till ett psykologiskt KBT problem Det börjar han bli ensam i världen om. Men eftersom vi är kvar i Sverige nu så vet vi att läkare som Lars Englund kan vara rumsrena så länge man tror en rygg är skadefri. Klart är att han varit närmast notorisk föreläsare/underhållare åt Försäkringskassan genom åren.
Jag går där till motangrepp mot det psykologiserande som  Lars Englund 15 år efter SBU rapporten fortfarande företräder.

De fyras gäng
Psykologiseringen av ryggen har ju tagit fart på bred front i vårt land genom den utredning som herr Englund satt med i. SBUrapporten 2000. En riktig bluffrapport. Som just blev en bluff eftersom bara vissa personer fick vara med i rapporten. Bara kufiker som denne Geirge Waddell från Skottland. En psykolog ifrån Örebro – Steven Linton - Lars Englund Distriktsläkaren Lars Englund – inkallades av Professor Alf Nachemson för att Englund skulle raljera om ryggar o sjukskrivning så att Herr Nachemson kunde få som han ville, slå världsrekord och döda alla förklaringar som påvisade sjukdomstillstånd i ryggen

Nachemson ville tjäna in pengar till statskassan – minst 10 miljarder - genom att förlöjliga de orsaker till ryggproblemen som andra länder talar om i mer sansad form. Nachemson ville gå till historien som den Professor som löste ryggproblemen genom att påstå att de inte fanns. Att ryggvärken var en inbillning och styrdes av personens sociala tillvaro – gjorde den livslång – och gjorde så att Försäkringskassans utbetalningar till ryggar helst skulle ställas in helt och hållet. Utav de 31 miljarder som ryggarna ansågs kosta - skulle Nachemson kunna rädda undan cirka 20. Hur mycket han själv skulle få som bonus  - framgick inte.

Som ett kringdrivande cirkussällskap
Och det var ju inte bara en rapport som kom ut. (SBUs deltagare - med inte minst Lars Englund  åkte ju omkring som ett kringdrivande cirkussällskap överallt och torgförde ryggrapporten. Man vill pränta in den psykiska ryggen hos väl valda myndigheter.
Hemligt var det också. Jag ringde upp en myndighet och frågade om jag kunde få vara med som mötesdeltagare. Det fick jag inte. Varför det? Njjaaaaejjj --- vi – har inte – som --- policy....etc, etc...

Ingen vågar påstå att Nachemson var en idiot – men jag undrar hur mycket fientlig han var mot patienter. Hur mycket han njöt av att han stod högt över dem? Och högst över andra. Hade Nachemson narcisistiska drag?  Han blev i alla fall skogstokig – fast tillsynes på ett vårdat sett när han ständigt bemötte motståndare i debatter och i fackmedia.

Han fick ju rejäla påhopp ifrån vissa i läkarkåren – som han sedan läste lusen av i kontra-artiklar i Läkartidningen. Allt som ansågs vara en tänkbar orsak till ryggvärk och sjukdom malde han sönder i bitar. Samtliga hans kollegor ca 100 Ryggortopeder stod med mössan i handen – i alla fall syntes de inte till i samma lokaler som Nachemson föreläste i. Och ingen ortoped med kirurgi som Spec – fick vara med i SBU utredningen.


Nachemson kapade ryggoperationerna jäms med fotknölarna
LÄKAREN LARS ENGLUND
Försäkringskassans bästa kort

Det var närmast parodiskt när den övriga Ryggortopediska kåren skrev sina R.I.P och kondoleans uttalande om denne ”Store forskare som betytt så mycket för förståelsen kring ryggsjukdomarna”.
Inte minst parodiskt därför att Nachemson i sin rapport - kapade ryggkirurgin jäms med fotknölarna och gav sina kollegor sämsta möjliga betyg (D) för deras ryggoperationer.

Jag frågade Sveriges meste ryggkirurg – Tycho Tullberg Stockholm Spine Center. ” Hur fn kan ni sitta oberörda efter att ert dagliga arbete totalsågats och framställs som vetenskapligt meningslöst och farligt. ”Njaej , det finns ingen som finner det meningsfullt att protestera mot AN ”......” Men ni är ju 100 stycken?

Nachemson hade rätt – resultaten efter ryggoperationer är riktigt dåliga – det är världsforskningen överens om. Men Tullberg drog ut Nachemsons psykologidel i rapporten – ”Det Biopsykosociala synsättet” på ryggarna. Och det har han blivit mångmiljonär på. Dels genom att han haft 80 anställda och drivit ”Multimodal Rehab” många år.
Men Tullberg har också fått en ursäkt för att operationerna går dåligt. Eftersom den psykiska stämpeln som Nachemson åstadkom med rapporten kan operationerna lätt döljas med att ryggpatienter är en egen folkgrupp i samhället – de lider av ”BiopsykoSociala problem” ”Därför känner de av smärta mer än andra”--
Bullshit.

Tullberg och kollegor kan därför paradoxalt nog dra nytta av att sno åt sig Nachemsons ena del i rapporten - Förklaringen till ryggvärken - bluffen - det ”Biopsykosociala synsätt” – men å andra sidan strunta i att Nachemson dömde ut Tullbergs ryggoperationer.

Men detta är ju så länge sedan – Nachemson är död - så det gäller väl inte dig nu ? Absolut – det gäller inte minst nu – Psykologiseringen började ju 2006 strax efter Nachemsons begravning. Multimodal rehab pågår nu för fullt – likaså utförsäkringen av ryggar.


Blev Lars Englund förvånad ?
Efter 100 års letande finns ej Svaret på Lumbago - såvida vi inte köper Johan Hambreus teser - eller den Ortopediska Medicinens teser - som också visades efter samma artikel i kommentarsfältet.
Men så länge ett mumlande pågår vad Lumbago betyder så får ryggarna vänta kanske 100 år till.

Som ni ser - hastigheten inom ryggforskningen är inte så hög. Det är inte mobiltelefonmarknaden vi pratar om.

Lars Englund blev nog lite paff att han nu fick se att jag levde också. När jag fick se hans KBT-notoriska inlägg i Läkartidningen kunde jag inte hålla mig. Jag vet vilken betydelse det har att skriva (skit om ryggar) i Läkartidningen. Det är nämligen den enda tidningen höga myndigheter finner intresse att läsa i om de vill ha fakta. Eller när de vill välja fakta.

Ger min korta kommentar i Läkartidningen någon effekt. ( se kommetarsfältet längre ner) Jag är säker på det - Patientsidan har visat upp sig.
Den kan vara en väldigt giftig spelare om den sköter sina kort rätt. Det har vi visat tidigare.

Det viktiga för hela läkarkåren – och beslutsfattarna är att veta att det finns en patientsida som dessutom tycks vara påläst och som inte tar vilket skit som helst.

4 kommentarer:

  1. Bra skrivet! Vi rygg och smärtpatienter skulle nog inte uppfattas som gnälliga psykiskt svaga smärt gnällspikar om vi blev tagna på allvar från början och det gjordes en ordentlig utredning från dag ett. Men så är det tyvärr inte idag. Vi får kämpa kämpa för att ens bli lyssnad på. Jag har haft smärta i ryggen sen jag var fyra år. Var sjukskriven pga. den första gången när jag var 16 år. Nu 27 år senare så är jag under utredning på Neurologiska smörtrehab på Sunderby sjukhus. Jag har pga. att jag fått gå med svår smärta i rygg och andra delar av kroppen fått Neurodysfunktionellt syndrom, med fem diagnoser under. Jag tror mig veta att om jag fått hjälp med min smärta och rygg redan i tonåren så hade jag inte varit så svårt sjuk som jag är idag, jag hade kunnat arbeta och leva ett normalt aktivt liv, vilket jag inte kan idag. Idag kan / orkar jag bara göra det nödvändigaste. Att gå och handla och göra andra ärenden tar all min energi och jag blir helt slut ett helt dygn efter det. Det är inte kul att hela tiden måsta planera och fördela ärenden och andra sysslor så att jag ska orka vara också.
    Så väldigt bra artikel. / Monica

    SvaraRadera
  2. Det verkar som affärsmannen har bytt bransch, nu gäller att trakassera folk med synfältsbortfall. Lars Englund är en allmänläkare men tror att han är specialist på alla områden. En sak är säkert är att han är en mästare att trakassera folk.

    SvaraRadera