8 oktober 2015

Svenska Ortopeder sämst i klassen - ryggpatienter anses vara "hysteroida"


Men jag har ju inte ont i ryggen 
CHRISTER NYBERG OCH ROGER KLIMP har öppnat upp en Facebookgrupp
Vi kallar den Ryggföreningen.

På namnet hörs det att det gäller Ryggar som skall förena sig. Det som gäller är att vi skall förena oss mot ett mål att ryggpatienter skall tilldelas en högre status i vården. 
Vi kommer att kräva kunskap inom ryggområdet och inte bara ett ständigt provande och testande av, tabletter, sjukgymnastik och operationer med tveksama eller inga resultat alls. Vi skall sätta stopp för Försäkringskassans obegripliga jagande av ryggsjuka. Och sätta stopp för det monotona psykologiserande av ryggen . som bara sker i Sverige. Om det inte går på annat sätt får vi utbilda läkarna själva. 

"Ont i ryggen" är enbart ett sjukskrivningsproblem 
Ryggarnas problem vill ha en Status som sjukdom och handikapp vilket idag inte existerar i Svensk sjukvård ( ”dom har ju bara ont”) –
Vi kommer att ställa krav på att Socialstyrelsen upprättar en specialitet för ryggsjukdomar.
Det är närmast skandal att Sveriges andra största handikapp problem inte ens betraktas som ett handikapp - utan som ett sjukskrivningsproblem.
Det är värt att notera att reumatiska sjukdomar som knappt syns i statistiken över antalet vårdbesök i jämförelse med ryggproblem är just en Specialitet och de har Sveriges största Patientförening.- Reumatikerförbundet. De har verkligen en grund att stå på - och det är naturligtvis bra.
Ryggarna har ingen grund alls att stå på - här är det Kiviks marknad som gäller.

Att få Socialstyrelsen att upprätta en specialitet innebär att man kan börja forska om ryggproblemen.
Idag existerar inte någon forskning alls i Sverige - det finns bara studier från Ortopeder och en och annan sjukgymnastisk studie - som i första hand - bästa fall  befrämjar dem själva. Man skickar upp en och annan studie på PUBMED - men bara om den visar att deras behandling är "lovande".

Facebookgruppen Ryggföreningen öppnar upp som  en sluten grupp som har till uppgift att skanna av vad som egentligen händer ute på fältet. Medlemmar i gruppen kan skriva vad som händer kring just dem och deras erfarenheter.
Vi har redan en hel del Vetenskapliga Fakta o kunskap som inte minst jag skaffat under 20 års tid
VI MÅSTE BLI MÅNGA I GRUPPEN – minst 2000 personer.
På sikt är det meningen att vi går till massmedial handling och och skapa opinion.

Sverige är sämst i klassen

Ryggpatienter i Sverige har ju i decennier snarast betraktats som suspekta figurer som går omkring med en mystisk värk som inte verkar gå över trots att patienter gått på 3 års sjukgymnastik och genomgått 5  ryggoperationer.
De som inte fått någon operation betraktas också som suspekta av de som tror att ryggoperation är något man måste ha – är unikt och fungerar på alla eftersom Ortopederna säger så –
Tyvärr är dessa människor medlemmar i ryktesklubben. De gissar sig fram i livet.
Fakta är något okänt för dem. Ibland kan de tjäna pengar - rikligt med pengar på just en myt.

Alla inom sjukvården misstror inte personer med ryggproblem – en del är riktigt duktiga – men de är extremt få – har egenutbildat sig och ingår inte i ordinarie sjukvård.

ORTOPEDER LEKER PSYKOLOGER – VI VILL INTE HA PATIENTER MED HYSTEROIDA DRAG

Trots att världsforskningen dömt ut de flesta ryggoperationer (Cochrane, SBU, Richard Deyo USA – med flera, med flera..) har ryggkiruurgin ÖKAT med 50% i Sverige - utan att Socialstyrelsen sagt ett knäpp om det.
Men det som är mest oroväckande för ryggpatienter i Sverige är ju att många ortopeder ställer sig bakom psykologiska förklaringar till ryggvärk – och har malt in det psykologiska budskapet så pass att man därmed elegant kan mörka de dåliga operationerna.
Man håller på att nöta in hypotesen att många svenska ryggpatienter är för psykiskt klena och lider av "hysteroida drag"  och därför bör de sållas bort ifrån ryggoperation.


Eller vad sägs om denna artikel i Läkartidningen från Sveriges ledande Ryggortopeder med Tycho Tullberg i Spetsen. Denna artikel är nog den största sammanfattningsartikel Ryggortopederna gjort någonsin. Intressant i den meningen. Men hur mycket försvarstal för kirurgi är det. Ja det kan ingen riktigt avgöra. men det finns oroväckande delar att läsa.

Innan fusion övervägs bör psykosociala abnormiteter, personlighetsavvikelser, exempelvis depressiva och hysteroida drag, samt dåliga hanteringsstrategier och otrivsel på arbetet uteslutas eller åtgärdas, då dessa faktorer predikterar ett dåligt kirurgiskt resultat. Likaså bör ett icke-operativt rehabiliteringsprogram, aktivt och aggressivt, ha prövats. Kognitiv beteendeterapi övervägs.

Tycho Tullberg ( Stockholm Spine Center)  föreslår "ett aggresivt rehabiliteringsprogram" - Kognitiv Beteendeterapi - till "hysteroida personer"

Men dessa ortopediska Professorer med Stockholm Spine Centers Tycho Tullberg i spetsen bygger sina teser på luft och gissningar
Det är ryggvärken och  Försäkringskassan som gör ryggarna "hysteroida"
Det bekräftar denna studie som faktiskt - till skillnad från Svenska ortopeder  bygger sin kunskap på vetenskap och inte rena gissningar.

En studie som Svenska Ortopeder bör läsa - Lämna gärna över denna artikel till din ortoped om han han verkar okunnig.
.
KONKLUSION: Poor physical function pre-operatively correlates with psychological distress. Both physical and psychological symptoms improve after surgery. Physical outcome after surgery is strongly influenced by pre-operative physical functioning but not independently by psychological distress. Anxious and depressed patients should continue to be offered surgery if clinically indicated. 

De ”hysteroida dragen” och de oroliga patienterna tycks mer bero på själva sjukdomen som ryggpatienten lider av och det faktum att de kan vara nervösa inför en operation som de inte vet hur den går. Vilken svensk är inte rädd för att bli nedsövd och opererad av en kirurg som man inte vet om det är första gången han provar? I Sverige finns minst 45 kliniker - det är helt okänt huruvida det är ställt med kompetensen på minst 40 av dem.


Vilken fot står de på egentligen - ORTOPEDERNA -  när de ser en rygg? Och på vilket sätt kan de visa att de har kompetens att operera en rygg? Det finns ju ingen skola för ryggkirurger – man behöver inte ens visa upp ett diplom.

I Radioprogrammet Kaliber tog man för något halvår sedan upp den slappa inställningen i Sverige. Sverige tillsammans med Portugal och något land till hade inga krav på att kirurger behövde hålla sig ajour med den internationella kunskapen i ämnet. Kirurger på Sahlgrenska intervjuades och ansåg det vara "förskräckande dåligt" och höll med reportrarna. Alla experter vek ned sig omedelbart när media kom på besök. Men blir det någon effekt av kritiken? Knappast. Socialstyrelsen intervjuades också i programmet och de ansåg inte det vara något bekymmer alls. Certifiering? Vad är det för något?
I USA blir kirurger av med sin certifiering om denne inte deltar på speciella utvalda konferenser eller med jämna mellanrum visar genom prov att man fortfarande är duglig som kirurg. I Sverige och ryggar finns ingen utbildning värd namnet och ingen certifiering på kirurgen finns ens från första dagen. Ta en lott – välkommen in för operation. Jag är Professor – det låter väl betryggande.
”ATT VARA SJUKSKRIVEN ÄR SOM ATT KISSA I BYXORNA”
Försäkrinskassans chef ringde upp mig vid ett tillfälle för några år sedan och tackade mig för en artikel i Dagens Medicin där jag bankade på en läkare vid namn Bo Mikaelsson. Denne man Mikaelsson från Eskilstuna jobbade som försäkringsläkare åt Försäkringskassan. Mikaelsson som hade kopplingar till ortopeder, Nachemson och SBU - hade i ett radioprogram gått ut och sagt till allmänheten följande:
”Att vara sjukskrivnen är som att kissa i byxorna – först känns det lite jobbigt – men vartefter tiden går blir man så van vid det (kisset) så det känns ganska skönt”.....
Detta fick mig att gå i taket – och som enda person i Sverige bemötte jag denna kränkning med en rasande, men saklig artikel i Dagens Medicin. Mikaelssons påhitt blev t.o.m för mycket för F-kassan – men F-kassan gjorde inget själv –(PK) men ringde i alla fall upp mig och tackade mig för att jag gjorde något. .....Man tyckte att denne Mikaelsson var en belastning för kassan. Det kan man ju lindrigt sagt hålla med om.
INFORMATION – KUNSKAP - MAKT - VAD VILL DU HA?
Facebookgruppen Ryggföreningen
har till uppgift att skanna av vad som egentligen händer ute på fältet. Medlemmar i gruppen kan skriva vad som händer kring dem.
Då har vi maktbas nummer ett klar. Praktisk daglig erfarenhet. Hur blir man behandlad just nu.
Nummer 2: Är det som jag har koll på - en mängd Vetenskaplig fakta inkl fakta uttalade från Läkare/Fysiterapeuter och tusentals Patienter.
Maktbas 3: VI MÅSTE BLI MÅNGA I GRUPPEN – minst 2000 personer.
Myndigheter o politiker lyssnar och ändrar sig om trycket från en patientgrupp är för hårt och om budskapet är välmotiverat och gruppen är STOR.
På sikt kan vi sätta in stöten med välriktad opinion baserad på den kunskap vi samlar in och redan har.
ANSLUT TILL AKTIONSGRUPPEN NU – DET KOSTAR INGET ANNAT ÄN ETT KNAPPTRYCK
DELA budskapet - med andra - och även till andra grupper.

Glöm heller inte att GILLA RYGGONT DISKUTERAS PÅ FACEBOOK - Då får du information i din Face-låda  som du kan ha nytta av - när alla andra vänt dig ryggen och du bara har Försäkringskassan kvar att fajtas med.

1 kommentar:

  1. Tack för detta. Jag har blivit tvungen att åka till Spanien för att behandla mina problem med en disk/ischias efter att ha slösat bort min tid och mina pengar i Sverige i ett år. Alla diskproblem som inte är opererbara går inte att träna bort. De flesta som jobbar med ryggar är i mörker. Läget är katastrofalt.

    SvaraRadera