8 mars 2016

På Lördag klockan 14 är din ryggvärk borta


VI ÄR I ETT VARMARE LAND
Oy såg blek ut där hon stod på verandan. - Hennes syster Aew har fruktansvärt ont – hon pekar på ryggen.
Systrarna är mina grannar i Thailand. De är i 38 års –åldern. De bor i ett rackigt hus med två föräldrar och två underbara barn
. Det finns en far också, men han jobbar mest.

De är 7 i familjen – 35 i släkten. Endast en skitig mur skiljer oss. Vi är rika – de är fattiga. Men vi mår lika bra – eller dåligt, beroende på hur man ser det. Hönsen ränner omkring i skiten – Tomten ser ut som en soptipp – men människorna är älskvärda. Jag lånar ut 1500 baht till dem då och då. Elräkningen är oftast inte betald – och mätaren skruvas ner redan samma vecka om man ej betalar i tid. Då försvinner vattnet också. Och ungarna kommer in varje måndag morgon och väntar sig få 200 baht i handen (45 kronor).
De skall till skolan – Nam Nao och hennes bror. Men morfar har inga bensinpengar till den
Nam Nao
skraltiga bilen – och jag klarar inte att se dem vingla iväg tre personer på en ynka moped till skolan utan hjälm.. Trafiken är grym. Obegriplig. Livsfarlig.  Bilen drar mer bensin än moppen – men är säkrare.
Ungarna är här varje dag – pigga som ungar kan vara.
Men det är bara här fär att hämta pengar på måndagar. 200 baht. De säger inget. De sträcker inte ens ut handen. De bara ler. Och de får alltid sina 200. Man kan ju inte säga nej  om man sagt ja en gång.  Jag vill inte se dem skadade. Jag försöker i alla fall. Alla försöker inte.

Märsta eller Thailand
Systern Oy - Nam Naos moster -  som inte har ont - vet att jag har ont i Ryggen
- Jag är dessutom utlänning (Falang) och som utlänning vet man mer om allt. Det är i alla fall Thailändares uppfattning. Men jag betvivlar att det är speciellt sant. Ofta tycks det som Thailändsk sjukvård kan mer. Men man behandlar vrider, bänder, tränar och skär upp människan mindre.

Jag fick diagnosen IBS fastställd i Thailand. Inte i Sverige. ”Irritable Bowel System” Det skedde under märkliga former. Jag var hemma i Sverige och på vårdcentralen i Märsta. Jag insisterade på att jag behövde en gastroskopi. I sverige insisterar varje medborgare – man vill ha det man tror på. Så gör man inte i Thailand. Där håller man sig till spelreglerna. Inte ifrågasätta doktorn. Hur skall det då gå –Då har man ju Ingen att lita på alls när man blir riktigt sjuk?

GASTROSKOPI :: En jobbig historia där en knubbig slang med en kamera skall stoppas ner i magen via munnen. Man tar några pics, och vips vet man om det är sår eller inbillning. Men inte det roligaste att gå igenom. Man får ju kväljningar bara att se slangen på internet. Usch.
NU I MÄRSTA - Jag har så ont i magen – borde man inte kolla....? - Jo det kan vara lämpligt sade doktorn. Men vi hinner ju inte – du skall ju resa redan i morgon.
- Borde jag göra det i Thailand?
- Ja det tycker jag

Can I help you?
Jag travade in på stadens största privata Hospital – AEK Udon - Välrenomerat – kompetent – ofta anlitad av ”Falangerna” – utlänningarna. Och de rika.
Lika stort som Sahlgrenska – proffsig personal - oftast yngre.
Det är svindyrt där – men vad spelar det för roll. Man har ju bara ett liv - och en mage.

Doktor nummer ett kollade av mig och satt upp mig för en tid för Gastroskopi Tack det var det jag ville ha – men knappast längtade efter.
- Doktor Paradewen vår specialist är bara här på Onsdagar o Fredagar. Kan du komma på onsdag?
- Absolut
På darrande ben var jag där på Onsdag morgon. Undrar om man får något lugnande? – Eehh jag läste på nätet om det. ? Troligen får man det. Falanger brukar få det dom pekar på. Om det finns alltså. -

- Sawadee Kah Mr Nyberg – Can I help you?

Clinic in Thailand
- Yes of course. Ehhh my stomack !
- Okay MR Nyberg – Jag tror att denna undersökning inte behövs
- Jaha – Nähä ?!?
- Mr Nyberg have been here några gånger tidigare ser jag i journalerna – och enligt en scan av era journaler så är det IBS Mr Nyberg lider av.
- Jaha IBS ?!!?
- Jo det är en dysfunktion i mag och tarmsystemet – ej farlig i den meningen men väl så besvärlig. Ofta återkommande – Stress och mediciner kan progrediera tillståndet. Nyberg äter Tramadol mot sin ryggsmärta – troligen kan en reducering av dessa opioider förbättra tillståndet. Nyberg får därför ingen vinst av att göra en gastroskopi.
- Jaha – Nähää – men tack då doktorn !!
- Kop khun kah mr Nyberg. Om ni har det minsta oro, eller upptäcker nya symtom som kan relatera till annan somatisk magåkomma – Vänd er då omedelbart till oss igen. Även om det skulle ske redan i morgon. Idag är Nyberg kliniskt frisk från ev. livshotande magsjukdom. I morgon vet vi inte.

Hoa Hoa – jag flög ut ur undersökningsrummet – glömde betala kassan - men haltade tillbax. Och fanimej, jag hade inte så ont längre som jag trodde. Sex månader senare lyckades jag också få bort 12 tramadol om dagen. Jag har fortfarande IBS – men väldigt så mycket lindrigare. Heja Thailand

TILLBAKA TILL VERKLIGHETEN – NYBERG ÄR NU DOKTOR
Systern Aew ligger nu och kvider i en rackig träsäng – Jag ser ju att hon har ont. Hon är lika blek som systern är - som inte har ont. Jag är inte blekare än vanligt. Jag ställer några frågor om hur värken uppstod – ”Snabbt det högg till”.
-Har du haft liknande förut?
- Nej
- Inget ont i magen? - Nej.
- Bara ryggen (ländryggen) - Ja
- Bröstet då?
-Nej
- Ingenting i benen?
-Nej
- Kan du resa dig upp?
Hon försöker resa sig upp – men jag avbryter det efter 5 sekunder.
-Nej ligg kvar. I think you have Acute Back Ache (ryggskott)
- Behöver jag åka till Doktorn?
- Nej det behövs inte – då får du bara mer ont

Jag gav henne två Tramadol. En tar du på förmiddag, den andra före kl 15. Hon fick också en tablett 400 mg Ibrobrufen – om dagen.
- Har du svårt att somna ikväll – ta denna (Dibendryl – aningen lugnande – men långt ifrån Benzo)
- Jag behöver inte åka till Doktorn?
- Nej – inte idag i alla fall.

PÅ LÖRDAG KLOCKAN 14 ÄR DU FRISK
Sju timmar senare – becksvart ute. En bil svänger in på grannens gårdsplan. Aew har just varit hos Doktorn. ?!?

- Fan – vad skulle jag där och göra – satt på en stol i 3 timmar, låg på golvet i 2 timmar. Sedan kom doktorn. Han skrev ut 40 Ibroprufen – och jag som inte tål Ibroprufen. Vill du ha dem?
- Ja gärna, jag kan ta dem till lunch i morgon

Dagen efter
- Hur är det?
Thailändsk ryg- men inte Aew
- Vet inte , kanske lite bättre
- Okay vi kör på med vårt ”schema”. Om tre dagar, på lördag klockan 14 kan du åka till marknaden och köpa grönsaker o fisk igen. (folksport) Du betalar, din syster bär. OKAY
- Tack – hur skall jag kunna tacka dig?
- Bry dig inte – dina leende barn ger mig en gammal gubbe styrka – det räcker. Godnatt.

Aew var på benen redan på fredagen –. Paradoxalt nog var det nu jag ”ryggDoktor Nyberg” som var kryckigare än vad hon var. Ordningen var återställd till det gamla vanliga. Ridå.

Ryggoperationer kan därför sägas vara ”lyxvård” – eller ”övervård”. Det kostar för mycket – ger för liten effekt

NÅGRA ESSÄER OM THAILÄNDSK KONTRA SVENSK SJUKVÅRD 
GÖRA MINDRE GÖRA RÄTT


Thailands sjukvård är sannolikt bättre än svensk sjukvård – på många punkter. Undantaget kan vara palliativ vård – det tycks ej finnas – möjligen privat. Alltså vård i livets slutskede. Mat och morfiner. omvårdnad i fin mijö - I slutskedet mest morfin.

Inte för att Thaisjukvården har renare lokaler eller har lika mycket sjukvård att bjuda på som svensk. De har mycket mindre att bjuda på – Det är precis det som är bra. Göra mindre men göra rätt. Thailändare är dock mycket mer benägna att söka sjukvård vid minsta hosta – än svenskar eller Amerikaner .
Det är närmast parodiskt att se hur snabbt de kör in sina barn till hospitalet – sitter i sju timmar och väntar doktor som sedan skriver ut 2 tabletter – och dan efter är ungarna i skolan igen. Detta gäller även vuxna.

Man ser fler personer på Tesco Lotus i Thailand som går med ryggkorsetter än vad man gör på IKEA i Sverige
Thailändare är uppfostrade att inte sticka upp mot överordnade personer. Hela landet styrs av hierarkiskt beteende. Man finner trygghet i det. Man vet sin plats . Överhöghet – t.ex föräldrana ifrågasätter man aldrig. Därför kommer inte på tal att kritisera sin egen Doktor. Det är som att slå krokben på sig själv då tron på läkare kan göra att man mår dubbelt så bra som en svensk – som ofta/alltid misstror läkare och tror att superbehandlingen väntar runt hörnet.
Thailändare vågar heller inte gå tillbaka med samma problem till annan doktor – då har man ju misskrediterat sin första doktor. Det minskar tilltron till doktorer – och det känns ej tryggt.

Fem gånger större problem
I Thailand finns sannolikt 5 gånger mer /67 miljoner-10 miljoner/ människor som har ont i ryggen jämfört med Sverige. Man ser fler personer på Tesco Lotus i Thailand som går med korsetter än vad man gör på IKEA i Sverige I Thailand görs inte många ryggoperationer – det finns inga sjukgymnaster – man äter knappt några opioider och det finns ingen ryggrehab. Hoppsan

De ryggoperationer som utförs, de görs lika ofta på Falanger (som betalar dyrt) som på
Mitt hem i Thailand
Thaiare (sällan dyrt).
Enorma privata kliniker som t.ex Bangkok Hospital finns över hela landet. Mest avsedd för eliten i landet och Falangerna.
Resultaten efter ryggOP är lika magra i Thai som i Sverige. Kompetensen är dock minst lika hög. Troligen högre. Thailändska läkare-Ortopeder är mycket väl medvetna om att operationer och andra ”drastiska åtgärder” på kroniska ryggar inte fungerar. Tillsammans med prioriteringsprincipen – mindre staliga ekonomiska muskler än Sverige – måste de utesluta vård som inte är livshotande samt också ger tveksamt resultat.

Ryggoperationer kan därför sägas vara ”lyxvård” – eller ”övervård”. Det kostar för mycket – ger för liten effekt. Kan t.om skada ryggarna – vilket vi ser i sammanställningen Vårdskador i Sverige” – 100 000 vårdskadade – 3000 döda – och ortopedin står för de flesta. Välkommen in- Knivarna är från IKEA - och vårat register heter SWESPINE.


HELP YOUR SELF – OR LET OTHER HELP YOU

En Thailändsk rygg har ett större försprång än en svensk rygg. Thaländare lever i grupper om minst 25 pers (Undantag finns, många lever ensamma men har templen som sin ”socialförsäkring”) Det innebär att de alltid har nära o kära som backar upp i alla lägen. Krav på att slaviskt arbeta exixsterar inte – framförallt inte på de som är handikappade. Det innebör mindre stress – vilket är mindre värk.

Det är närmast parodiskt att se den ensamme Svensken ränna omkring på ”Multimodal Rehab” – en avancerat psykologiskt - väldigt mycket Svenskt påhitt – Dessutom byggt på en vetenskaplig bluff. Du kan detta med fjädern och hönan. Heja Sverige. Jag menar att den Thailändska dåliga ryggen är identisk med den svenska dåliga ryggen. (WHO)
Svensken är mer upplyst – vilket kan få oanade följder. Svensken läser om dåliga diskar, artros, Modic 2 changes, EDS, SRS, bråck, och buktningar – men läkaren i Sverige uttalar sig grumligt om dess betydelse. Svensken tror då att denne hamnat hos fel doktor – och går till nästa – som är lika grumlig.

Thailändaren – mindre upplyst - ställer inte ens frågan om buktningar och sänkta diskar – eftersom hon inte känner till det – eller vågar ställa frågan. Svensken letar vård tre år till och hamnar till slut inför valet ryggoperation.
Svensken mår då sämre i 3 år än Thaien eftersom svensken inte anser sig färdigbehandlad innan hon får en operation. Thaien tillbringar tre år som färdigbehandlad – och mår rimligen bättre än svensken – trots att de har lika många buktningar. Detta är vetenskapligt fastlagt – antalet buktningar och bråck är ingen bra parameter att jämföra rygghälsa med. Släng röntgenbilderna – Utred rätt – eller snarare BÖRJA TALA UR SKÄGGET ni läkare som faktiskt håller med om ovanstående.

Svensken hamnar i ett ingemansland. Thaien hamnar inte alls där eftersom han inte vet vad det landet ligger.

Gubbe på parkbänk
En svensk idyll i grått

Och så har vi KLIMATET – värmen – att kunna vara utomhus hela året – se andra människor – kunna prata med andra människor – vem som helst kan kontaktas – på gatan – det är kutym, ej förbjudet.
Knallar man omkring med en rollator riskerar man bli omringad!
-Var har du köpt denna ? Min pappa skulle behöva en.


Och man kan som 67 åring sitta på en bänk – och plötsligen få tre ungar sittandes i knät – Och detta utan att misstänkas för att vara pedofil – Det du.

Men ryggen då – blir den bättre i Thailand? Nej den blir inte bättre – men huvudet – och det är en jäkla skillnad. Man behöver inte stänga av huvudet med morfiner – som i Sverige. Man sätter igång huvudet i stället – bara man vågar sticka ut huvudet. Och det brukar man våga. Eller snarare man blir tvungen - Det finns ju ingen hemtjänst här. Och vill man ha hemtjänst så ordnar man det själv. De flesta vill hjälpa en Falang. I alla fall om de får ett litet bidrag.

I U-landet hinner man andas - även om luften är sämre
Christer Nyberg - är ingen doktor.
Men jag är så kallad sakkunnig. Jag har varit ordf. I en patientförening i 15 år. Då har man status i Sverige. Då får man uttala sig - utan att man därefter vet om man har helt rätt.

Sverige är riktigt bra många sätt. Men fortfarande är mycket galet.
Att svensken aldrig får tid för sig själv är riktigt galet. Minsta lilla handikapp och svensken är ute i kylan. Ryggproblem  betraktas dessutom inte som ett handikapp. Kan det bli mer galet. Det är inget bra att Läkarna mumlar om ryggproblemen. Inte minst Ortopederna behöver tala ur skägget. De som opererar.

De borde säga som de vet. Dina röntgenbilder visar flera saker - men detta gör inte ont. Det som vi INTE ser på röntgen - det gör ont.
Det - mumlandet - får absurda följder - att Svensken som är på samma statusnivå som läkaren fortsätter jaga ny vård - av ny läkare. Till slut blir det operation - som läkarna mycket väl vet inte går så lysande .

Ryggvärk är ett helvete - och blir ett kroniskt handikapp - för miljoner . Men svensk sjukvård mörkar detta faktum - psykologiserar problemet - och då jagar svensken vidare - till operation - som inte heller hjälper - och sedan dax för psykologen - igen

Nu kommer svensken må sämre än Thailändaren - eftersom svensken tror det finns en lösning som de svenska Läkarna bara mumlar om.
Svensken får också ingen möjlighet att hjälpa sin kropp - hon måste till jobb hela tiden -
Stå på tå - Hänga med -  Öka takten - Träna mera, så att Försäkringskassan inte hinner ikapp.

I-Land som U.land
-- men ingen har svaret på ryggvärken --
Den ena nationen mumlar - och låtsas smörgårdsbordet är dukat
Den andra nationen  säger ingenting och har inget smörgårdsbord att bjuda på.

alls.
U-landets ryggar  har ändå mer utrymme att hinna andas.
Därför vinner Thailand matchen med 1-0.

Christer Nyberg Sakkunnig - men ej läkare
Välj själv vilket som är bäst.

DELA artikeln om du vill.
Viktigt.

1 kommentar: