26 februari 2018

Ryggont diskuteras på Facebook

Vill du ha mer information?

Gå över till vår Facebooksida som du hittar här. Där finns också möjligheten att diskutera artiklarna och komma med feedback. Kommentarsfälten på denna blogg stängs.

Välkommen till Sveriges faktasida om ryggen.
Här får du inte bara höra det gamla vanliga. Vi följer forskningen och undrar ibland varför vården inte följer forskningsresultaten utan i stället nonchalerar patienterna.
Framförallt undrar vi varför man mörkar väsentliga fakta. T.ex hur Kroniska ryggpatienter har det om dagarna.
Här några fakta som vården inte reagerar överRyggpatienter har ont när deras rygg är i rörelse

Ingenting tyder på att värk kommer sig av att folk sitter för mycket - äter för mycket - eller tränar för litet.Ryggproblemen är nämligen lika stora i länder som Kenya - och där rör man på sig mycket.
Allt tyder i stället på att ryggens S-formade konstruktion - som efter miljoner år (evolution) pressats att bli än mer som ett S - skapar värken eftersom hård kompression uppstår och S-formen är knappast en tillgång gällande att trigga igång värk
.
Därmed går vävnader som t.ex diskbråck sönder i ryggens NEDRE del.
Diskbråck - Spinal Stenos - Frakturer på kotor - artros -  hittas till 95% längst ned i ryggen.
Ingen doktor talar om det när patient vill ha förklaringar. De talar i stället om "åldersförändringar" - i HELA ryggen - vilket inte är annat än en märklig slutsats.

Ryggskotten

Ingen läkare talar om  att ryggskott är allvarligt. Studier visar att de som har kroniska ryggproblem har mängder av ryggskott - och att det tycks som för varje ryggskott en patient får - ju mera ryggproblem får patienten och ju mer kronisk blir denne.
Forskningen om ryggen om vad som gör ont och varför är riktigt dålig.
Och det är aktörer som sjukgymnaster och ryggkirurger med flera  som hindrar utvecklingen att förstå ryggvärken. Om inte förklaringen till ryggvärken passar deras behandlingssätt (träna - sjukgymnasten) eller skära bort saker i ryggen - ortopeden,  då är inte de speciellt intresserad av annan forskning  som riskerar göra dem mindre intressanta .
Nerver gör inte bara ont. De avancerade nervsystemen STYR varje vävnad i kroppen. Hjärna styr nervsystemen. Om ryggen blir utsatt för belastning som hjärnan inte gillar  då  skickas smärtsignaler till hjärnan vars åtgärd blir att skydda vävnaden genom att strama  nerverna till om dessa vävnader och blodförsörjningen riskerar försämras.
Vävnader är inte bara muskler - det är i högsta grad också bindväv och ligament. Dessa kan göra mycket ont om de ständigt står under arbete/kramp -
Problemet med den nedre delen av ryggraden är att den står som mest under hård mekanisk press - och ogynsam press då ryggen svänger häftigt inåt här.
Folksjukdomen "ryggont" gäller till 90 procent bara ländryggen. (Logiskt)
Nerver rapporterar alltså inte bara värk. Nerver styr alla kroppens minsta detaljer. Om det inte fungerar under lång tid tröttas området ut - och det finns starka tecken på att ligamenten och bindvävnaden på sikt blir skadade  - 
Men om du frågar en Läkare eller ortopedkirurg om ligament blir svaret inte långt. Man håller antagligen med - men eftersom alternativet är operation fär kirurger och man inte kan operera så små saker - så talas det inte högt om den saken. Trots att skrumpmna ligament ofta syns på avancerad röntgen.

Vården är gjord för dig?

Men ibland känns det som orsaksförklaringarna inte alls stämmer med patientens verklighet utan den stämmer mera med vad vården anser sig klara av.
Därmed hamnar  din värk utanför verkligheten. Och din värk riskerar viftas bort av vården - eller man skyller den på sociala orsaker.
Eftersom man behandlat muskler och Diskar i hundra år nu -  men minst sagt dåliga resultat
är det dax för att komma närmare sanningen genom att använda naturlagarna och påvisa att en ryggrad inte alls bara består av diskar och kotor.
Det är dax för ett paradigmskifte säger många.
Men i Sverige är det inte många som säger mycket. Här fortsätter man att prova samma saker man gjort i 50 år. Därför går många omkring och tror att de är skadade på ett sätt - t.ex diskar - när det faktiskt är andra betydelsefulla saker som gör ont.

ETT grundfel är också att vården jobbar efter quickfixmetoden. Det finns helt enkelt inga långvariga problem med ryggen annat än cancer. Man kan inte ha en kronisk rygg.
Alla andra ryggar har ont säger man av "ospecifik anledning" .
Detta är naturligtvis nonsens - och visar på den fattigdom som finns i vården.
Man bryr sig helt enkelt inte om detta ämne. Grundforskning saknas.
T.ex skulle man lätt kunna finna samband mellan Ryggskott och kronisk rygg.
Och det beror delvis på att forskare har svårt att tränga in i den stelbenta vården där aktörer som ortopeder och Fysioterapeuter värnar om sitt varumärke - Disken och träningen.
En stark patientorganisation skulle kunna ändra på det ganska snart.
Jag har själv provat under många år -

Christer NybergInga kommentarer:

Skicka en kommentar